Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno, déšť 19°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Voják Robert Vyroubal padl v Afghánistánu před 10 lety. Obrněné auto zdemolovala bomba

Autor: VaB - 
1. června 2021
08:29

Před deseti lety zemřel v Afghánistánu voják Robert Vyroubal. V zemi sloužil jako instruktor. Při přesunu bylo vozidlo, v němž se nacházel, zasaženo improvizovaným výbušným systémem. Vyroubal a afghánský tlumočník na místě zemřeli, dva další čeští vojáci se zranili. Armáda si nyní připomíná smutné výročí.

Bylo 31. května 2011. Robert Vyroubal sloužil u Armády ČR u 73. tankového praporu z Přáslavic. Do Afghánistánu se vydal jako člen poradního a výcvikového týmu. Později se pak účastnil osudné patroly v provincii Wardak.

Obrněné vozidlo Iveco bylo při přesunu zasaženo bombou – improvizovaným výbušným systémem. Robert Vyroubal na místě zemřel, s ním i afghánský tlumočník. Dva čeští vojáci se zranili, jeden z nich dokonce těžce. Na vojáka doma čekala jeho žena a syn, domů se už ale nikdy nevrátil.

Po Robertovi pojmenovali základnu

Na počest padlého vojáka byla přejmenována i část americké základny v Solthan Kheylu, kde sídlí česká jednotka instruktorů. Nyní se jmenuje jako „Vyroubal Czech Camp“. Ostatky padlého vojáka přepravil do ČR vládní speciál.

„Padl v boji a já ujišťuji, že jeho jméno nebude v Armádě ČR zapomenuto. Rozhodl jsem se ho in memoriam povýšit do hodnosti poručíka a udělit mu nejvyšší resortní vyznamenání Kříž obrany státu," řekl před deseti lety na letišti ve Kbelích tehdejší ministr obrany Alexandr Vondra.

50 kilo výbušnin

Bomba, na kterou obrněný vůz najel, v sobě měla asi 50 kilo výbušniny. „Byla uložena v propustku pod asfaltovou silnicí,“ řekl tehdejší náčelník generálního štábu Vlastimil Picka. "Opustil nás jeho úsměv, jeho nakažlivý optimismus a síla, kterou často dodával většině z těch, co ho znali," napsali kolegové Vyroubala.

31. května 2021 je to přesně deset let od chvíle, kdy AČR tragicky opustil další voják, který sloužil vlasti. „Nezapomeneme!“ vzkázali na twitteru vojáci.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání