Ženy udržují v Litvínově lidové tradice. Vyrábějí třeba srdíčka pro nemocnice
Herdulky dostaly ocenění. To jim na krajském úřadu předal Vlastimil Skála, předseda Výboru pro kulturu a památkovou péči. Foto: Ústecký kraj
Litvínov

Litvínov, Ústí nad Labem - Litvínovské krajkářky a Velikonoční jízdy v Mikulášovicích. To jsou jména dvou držitelů cen Zlatý džbánek pro rok 2020. Partnerský spolek Litvínov, o. p. s., uspěl v kategorii zachování a udržení lidových tradic Ústeckého kraje. Roman Klinger z Mikulášovic zvítězil v kategorii zachování a udržování lidových řemesel Ústeckého kraje Roman Klinger z Mikulášovic.

Oceněným předal ceny na krajském úřadě Vlastimil Skála, předseda Výboru pro kulturu a památkovou péči. První oceněný, Partnerský spolek Litvínov, vznikl před více než 25 lety a je zaměřen na česko-německé partnerství v oblasti kulturní, společenské i sportovní. Jeho hlavní činností je přeshraniční spolupráce s německými partnerskými městy Olbernhau či Stadtbergen. Součástí spolku je i Klub Herdulky – Litvínovské krajkářky.

V loňském roce získal spolek a Klub Herdulky – Litvínovské krajkářky certifikát „Krušnohoří regionální produkt®“ na výrobek „Krušnohorská paličkovaná krajka“ a na zážitek „Paličkování krušnohorské krajky“ spojený s ukázkou paličkování pro veřejnost. „Letos jsme vyráběli například paličkovaná srdíčka pro zdravotnický personál mostecké a slánské nemocnice. A pro novorozence do mostecké nemocnice máme zelené čtyřlístky pro štěstí,“ uvedla za litvínovské Herdulky Libuše Novotná Pokorná.

Druhým oceněným se stal Roman Klinger z Mikulášovic na Děčínsku. Ten každoročně pořádá Velikonoční jízdy v Mikulášovicích. „Letos jsme velikonoční akci též uspořádali, ale vzhledem k pandemické situaci šlo spíše o symbolickou jízdu. Doufáme, že příští rok už budeme moct uspořádat akci opět pro lidi, kterých k nám přijíždí hodně i z daleka,“ konstatoval Klinger, který je také aktivním betlémářem.

Ústecký kraj oceněním Zlatý džbánek přispívá k naplňování celostátní Koncepce účinnější péče o tradiční lidovou kulturu a posiluje tak snahu jednotlivců i dalších subjektů o zachování tradičních regionálních zvyků, obyčejů a řemesel.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru