Cole Porter, jeden z nejslavnějších autorů písniček, po sobě zanechal ohromné množství hitů

4. červen 2021

Při prohlížení seznamu písniček, které nám odkázal muž jménem Cole Porter, musí být člověk opakovaně vděčně fascinován jejich kvalitou, úspěchem i tím, že mnohé z nich vůbec nezestárly.

Za pár dní se naplní 130 let od narození jednoho z nejlepších a nejtalentovanějších skladatelů populární hudby 20. století, krále klasického muzikálu Cole Portera, jehož četné písničky bezpochyby patří do zlatého fondu swingu a jazzu.

Cole Albert Porter se narodil 9. června 1891 v Peru. V tomto případě však nejde o jihoamerickou zemi, ale o město v USA, ve státě Indiana. Jeho dědeček byl velmi bohatý člověk, uhelný magnát.

Již v dětském věku se naučil hrát na piano a na housle a v deseti složil svou první skladbičku. Jmenovala se poeticky Song Of the Birds čili Ptačí píseň. Stála na začátku ohromujícího množství písniček. Mnoho z nich se později dočkalo značné obliby v podání velkých hvězd, ale Cole Porter je také zpíval sám.

A zajímavou ukázku pro vás pořadu V Náladě swingu, potažmo jazzu máme. Newyorský kapelník, saxofonista, historik a sběratel Vince Giordano propojil před sedmnácti roky zvuk svého orchestru Nighthawks s nahrávkou zpěvu Cole Portera z roku 1934.  A výsledek? Třeba písnička Anything Goes, Všechno jde, z muzikálu Gay Divorce, který byl u nás už před válkou znám pod názvem Veselý rozvod.

Cole Porter psal písničky už během univerzitních studií, jenže první muzikál mu úspěch nepřinesl. Pak žil v Paříži, kde zblízka poznal i tamní bohému. Po návratu nadešly pro něj coby autora muzikálové hudby velmi úspěšné časy.

Čtěte také

Jedna nevydařená vyjížďka na koni však změnila mnohé. Cole při pádu utrpěl velmi komplikované několikanásobné zlomeniny obou nohou. Následky byly velmi kruté. Po více než třiceti operacích mu byla nakonec jedna noha amputována. Jediné, co jej udržovalo v dobré psychické kondici, bylo psaní písniček. Cole Porter zemřel 15. října 1964.

Filmové písně, které vyšly z autorské dílny Cole Portera pokrývající hudební i slovesnou složku, se staly osvědčenými standardy. Z těch nejslavnějších namátkou jmenujme Night and Day, I Get a Kick Out of You, I've Got You Under My Skin, My Heart Belongs to Daddy, You're the Top, You'd Be So Easy to Love, In the Still of the Night, True Love, Love for Sale a řada dalších.

A je pochopitelné, že se během času dočkaly i českých verzí. Některé z nich zaznějí i v pořadu V náladě swingu, potažmo jazzu, například Miss Otis lituje s textem Josefa Kainara v podání Jiřího Jelínka, Krásná Paříž s Evou Pilarovou nebo Co znamená mít rád s Martou Kubišovou a Jitkou Zelenkovou.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související