Mladí němečtí fotbalisté zvládli finále proti Portugalsku a slaví třetí titul z Eura do 21 let

Fotbalisté Německa vyhráli potřetí mistrovství Evropy do 21 let. V rozhodujícím duelu v Lublani porazili Portugalsko 1:0. V 49. minutě rozhodl gólem útočník Lukas Nmecha.

Lublaň Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Střelec vítězné branky Lukas Nmecha.

Střelec vítězné branky Lukas Nmecha. | Foto: BORUT ZIVULOVIC | Zdroj: agentura Reuters

Němci, kteří se pod vedením trenéra Stefana Kuntze představili ve třetím finále po sobě, navázali na triumfy z let 2009 a 2017. S třemi prvenstvími jsou třetí nejúspěšnější zemí ME jednadvacítek po Itálii a Španělsku, které vyhrály pětkrát. Naopak Portugalci neuspěli ani ve třetím finále stejně jako v letech 1994 a 2015.

Slávista Stanciu se zastal Kúdely, na jeho podporu nepoklekl před zápasem Rumunska s Anglií

Číst článek

První šanci si v osmé minutě vytvořilo Portugalsko, Tomás ale zamířil vedle. Na druhé straně Wirtzova tečovaná střela z hranice vápna skončila na břevně. Následně Nmecha zblízka nevyzrál na Costu. Portugalský brankář vytáhl na roh i Maierovu ránu z dálky.

Němci se dočkali necelé čtyři minuty po přestávce. Baku našel přihrávkou mezi dvěma protihráči Nmechu, který obehrál vyběhnutého Costu a skóroval.

Po hodině hry se portugalský záložník Vieira pokusil gólmana Dahmena přelobovat z půlicí čáry, ale neúspěšně. Šance Portugalska na vyrovnávací gól nadále držel Costa, jehož nepřekonal střídající Adeyemi ani Nmecha. Jenže tým z Pyrenejského poloostrova si už větší šanci nevytvořil.

Šampionát jednadvacítek byl původně na programu od 9. do 26. června, ale vzhledem k hrozící termínové kolizi s přeloženým „dospělým“ Eurem ho organizátoři netradičně rozdělili na dvě části. Od 24. do 31. března se 16 účastníků představilo ve čtyřech základních skupinách, z nichž dva nejlepší celky prošly do osmičlenného play off. Češi ze skupiny nepostoupili.

Mistrovství Evropy fotbalistů do 21 let - finále v Lublani:
Německo - Portugalsko 1:0 (0:0)
Branka: 49. Nmecha. Rozhodčí: Kruašvili - Varamišvili, Pipia (všichni Gruz.). ŽK: Wirtz, Nmecha, Raum, Özcan - Braganca, Jota. Diváci: 3000 (omezený počet).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme