Polsko soudí dva muže za špionáž pro Čínu

Obviněni jsou bývalý zaměstnanec firmy Huawei a bývalý polský zpravodajský agent.

V Polsku začal soudní proces s bývalým agentem zpravodajských služeb a bývalým zaměstnancem společnosti Huawei. V lednu 2019 byli oba muži zatčeni kvůli podezření, že se podíleli na špionážní činnosti ve prospěch Číny.

Případ měl ohlas v souvislosti s obavami z bezpečnostních rizik při používání komunikačních zařízení čínské firmy Huawei. Čínská firma opakovaně odmítla, že by její výrobky mohly být využívány ke špionáži ve prospěch Číny. USA přesto nutily evropské země, aby výrobky firmy zakázaly. V Evropě k tomu došlo jenom ve Velké Británii a ve Švédsku.

Polský státní zástupce tvrdí, že čínský občan Wang Wej-ťing pracoval 7 let v Polsku pro Čínu a snažil se posílit schopnost firmy působit na polskou vládu. Wang také podle obvinění rekrutoval bývalého polského zpravodajského agenta, který ho měl informovat o možnostech ovlivňování rádiových systémů polských záchranných a veřejných bezpečnostních služeb.

Oba obžalovaní svou vinu odmítají.

Žaloba tvrdí, že specialista na kybernetickou bezpečnost, který požádal, aby jeho příjmení nebylo podle pravidel ochrany soukromí zveřejněno, informoval Wanga o monitorovacím systému, který má sítě chránit před vetřelci, kteří by se mohli dostat k tajným informacím zasílaným prostřednictvím optických komunikačních sítí vytvořených varšavskou vojenskou univerzitou. Společnost Huawei minulý měsíc v prohlášení pro agenturu uvedla, že její činnost je „v souladu s nejvyššími standardy transparentnosti a dodržování zákonů a regulací“.

Administrativa tehdejšího amerického prezidenta Donalda Trumpa zatčení obou mužů uvítala. Bývalý viceprezident Mike Pence v roce 2019 prohlásil, že polské kroky dokazují odhodlání Varšavy zajistit, aby telekomunikační sektor nebyl „narušen způsobem, který ohrožuje naši národní bezpečnost“. Ve stejné době se Varšava snažila přesvědčit Spojené státy, aby v souvislosti se zvýšenou ruskou asertivitou navýšily svoji vojenskou přítomnost v Polsku.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.