V zemských volbách v Sasku-Anhaltsku zvítězila CDU, Zelení neuspěli a Levice propadla

Nedělní zemské volby ve spolkové zemi Sasko-Anhaltsko mají svého vítěze a tím je Křesťanskodemokratická unie (CDU).

To, že CDU vyhrála volby v Sasku-Anhaltsku s tak jasným náskokem, je pravděpodobně dáno tím, že v těchto volbách nebylo jedno rozhodující téma a důležitým důvodem byl také ministerský předseda Reiner Haseloff.

V průzkumech veřejného mínění získal Haseloff vysoké hodnocení od mnoha obyvatel spolkové země. Téměř všichni příznivci CDU ho považují za dobrého ministerského předsedu. Mezi příznivci FDP a SPD je to dokonce více než 75 %. I mezi příznivci AfD mu 44 % dává dobré vysvědčení, přestože se Haseloff od AfD vždy jasně distancoval.

Haseloff se řadí na špičku i ve srovnání s lídry ostatních spolkových zemí, má podobně vysoké hodnoty jako měla nedávno ministerská předsedkyně SPD Malu Dreyerová v Porýní-Falci nebo levicový Bodo Ramelow v Durynsku. Haseloff tak byl tahounem CDU. Ostatní strany se naopak někdy musely potýkat s tím, že jejich přední kandidáty mnoho voličů ani neznalo.

Podívejme se, jak dopadly jednotlivé strany.

Zdroj: rbb24.de.

Neúspěch levicové strany Die Linke

Pro Levicovou stranu pokračuje v Sasku-Anhaltsku negativní trend, který začal v jiných východoněmeckých zemích. To by mohlo mít důsledky pro zářijové spolkové volby.

Dietmar Bartsch, lídr kandidátky Levice na spolkové úrovni, mluví po volbách v Sasku-Anhaltsku o „porážce“. Žádná strana neutrpěla v Sasku-Anhaltsku tak velké ztráty jako Levicová strana, která získala pouze 11 % hlasů a oproti volbám v roce 2016 ztratila 5,3 procentního bodu. Je to již druhá porážka v řadě, protože ještě před pěti lety získala Levice v Sasku-Anhaltsku téměř 24 %.

Bartsch také přičítá špatné výsledky své strany polarizaci mezi CDU a AfD. Nezanedbatelná část těch, kteří před pěti lety volili Levici, se letos rozhodla pro CDU. Podle průzkumu navíc 77 % příznivců Levice uvedlo, že Haseloff odvádí spíše dobrou práci. Dalším problémem strany je, že má v Sasku-Anhaltsku menší podporu mezi mladými lidmi.

Slabý výsledek Zelených

Zatímco ve spolkové zemi Bádensko-Württembersko získali Zelení 32,6 % (psali jsme zde), v Sasku-Anhaltsku dosáhli pouze na 5,9 %. Předsedkyně strany a kandidátka na kancléřku Annalena Baerbocková přiznala, že doufali v lepší výsledek.

Slabý výsledek Zelených v Sasku-Anhaltsku považují politologové za „začátek konce humbuku  kolem strany Zelených“. Představa, že by strana mohla ve volbách předstihnout CDU/CSU, byla vždy jen nesplnitelným snem, řekl listu Handelsblatt politolog Heinrich Oberreuter. „Voličské prostředí Zelených se neshoduje s průměrem populace, je zaměřeno především na dobře situované střední vrstvy.“

Politolog a bývalý „zelený“ politik Hubert Kleinert uvedl, že nálada ve spolkové volební kampani již není tak příznivá. Např. debata o ceně benzínu zjevně poškodila nadšení z posledních týdnů (psali jsme zde).

Zklamaná AfD a návrat FDP

Spolupředseda Alternativy pro Německo Jörg Meuthen si od zemských voleb v Sasku-Anhaltsku sliboval více. Chce stranu nasměrovat do politického středu.

Podle Meuthena AfD v Sasku-Anhaltsku nevyužila svůj potenciál, i když předběžný výsledek 20,8 % ukázal, že AfD se pevně usadila v politickém spektru. Vzhledem ke „slabým“ konkurentům však bylo možné více. „Rozdíl mezi námi a Unií je 16 %. Určitě jsme si to představovali jinak.“

Podle něj byla strana občany částečně „vnímána jako velmi pravicová“. „Můj názor je takový, že by bylo slibnější se posunout do středu, k méně okázalému protestnímu kurzu,“ řekl Meuthen. S ohledem na nadcházející spolkové volby chce Meuthen bodovat především v ekonomických otázkách.

FDP se podle předběžných výsledků po desetileté přestávce opět dostala do zemského parlamentu. (Graf znázorňující hlasování v Sasku-Anhaltsku za období 1990 až 2021 je zde).

Jak bude vypadat koalice?

Právě z FDP se ozývá, že nechce být „pohodlným partnerem“ a vylučuje spojenectví s CDU/CSU a SPD v případné koalici. FDP očekává černo-červenou vládní alianci a v takovém případě se nechce účastnit jako třetí partner. FDP není v koalici CDU a SPD potřebná, uvedla jednička kandidátky Lydia Hüskensová.

Hüskensová očekává koalici dvou stran. Pokud nedojde k černo-červené koalici, další možností by bylo spojenectví CDU, FDP a Zelených. Míč je však nyní na straně Haseloffa. Matematicky je možné pokračování dosavadní koalice CDU, SPD a Zelených, stejně jako spojenectví CDU s FDP a SPD nebo s FDP a Zelenými. Podle předběžných výsledků by černo-červená koalice měla jen velmi těsnou parlamentní většinu o jeden hlas.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační foto: Autor- Ra Boe / Wikipedia, CC BY-SA 3.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=23369276

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.