SPD bude objíždět města a prodávat potraviny pod cenou. Prý od tuzemských sedláků

Sdílejte článek
SPD bude objíždět města a prodávat potraviny pod cenou. Prý od tuzemských sedláků

Mléko za 12 Kč, brambory ani ne za 5 Kč, hovězí maso za 113 Kč. Hnutí SPD ohlásilo, že bude v srpnu a září, těsně před volbami, objíždět česká města a prodávat levné potraviny, prý od českých sedláků. Snaží se tak trumfnout koblihy Andreje Babiše. Na toho ostatně na letáku útočí. SPD prý chce napravit to, co Babiš napáchal.


A co vlastně populistické hnutí nabízí? Některé z uvedených potravin jsou na úrovni nákupních cen ve velkoobchodech, další jsou podezřele nízké, tedy dotované. Vcelku běžná je nabízená cena 2 Kč za vejce, 12 Kč za litr mléka, nebo 25 Kč za máslo. Lovci slev jistě tyto ceny znají. Vyloženě lákavé pak jistě budou párky v ceně 50 Kč za 1 kg. Bude zajímavé sledovat, jaký poctivý český řezník se pod takovou pochoutku podepíše a z čeho takový párek bude vyrobený.

SPD letákem útočí nejen na Babiše ale i na své tradiční nepřátele, tedy Evropskou unii a obchodní řetězce. Protože EU a řetězce asi mohou za to, že si nemůžeme kupovat párek v ceně 5 Kč/10 dkg. Kdo by takovou lahůdku chtěl, to se ukáže na onom Jarmarku SPD. Hnutí u všech „svých“ cen uvádí, že jde o férovou cenu. Jsou jen dvě možnosti, buď Okamura tvrdě tlačí sedláky s cenou dolů, nebo celou akci dotuje a ta tedy ztrácí smysl a především je lživá. Jak spokojený asi bude sedlák, který své brambory prodá pod 5 Kč za kilogram? Taková „férová“ cena normálnímu zemědělci asi moc férová nepřijde. A že téměř každý výrobce potřebuje využít nějakou distribuční síť? To už Okamura neřeší.

Základní problém tohoto předvolebního cirkusu populistického hnutí SPD je jeho lež. Okamura, i kdyby ty párky po nocích vyráběl sám a brambory pěstoval na zahrádce,  nikdy v budoucnosti nebude schopný zajistit, aby za tyto ceny obchody prodávaly. Smutnou pravdou je, že mu spousta lidí na tuto děsivou kampaň skočí.

Autor: Štěpán Malát

Zdroj: Forum24.cz


Přečteno: 330x