Přejít k hlavnímu obsahu
Marek Bero a Yamaha RBXJM v akci
Marek Bero a Yamaha RBXJM v akci
mbx -

Baskytarová posilovna #25: shredding v harmonické moll stupnici

Víte, co mají společného Felix Pastorius a Billy Sheehan? Oba jsou virtuózní baskytaristé, kteří používají symetrický tří-tónový systém hraní stupnic. Uf, trošku školometský obrat, ale nevím, jak jinak to popsat. 

Jde zkrátka o to, že pokud chcete drtit basové vyhrávky a sóla v nadzvukových rychlostech, tak potřebujete dostat do vaší levé ruky (prostě té, která mačká struny na hmatníku) určitý efektivní systém prstokladů. A jedním z nejefektivnějších systémů je hraní tří-tónových patternů na jednotlivých strunách. Dnešní díl Baskytarové posilovny se věnuje právě tomuto tématu a to na konkrétním příkladě cvičení využívajícího tóny H moll harmonické stupnice.

Tónový materiál je H moll harmonická stupnice, hraná v sedmé poloze na E struně. Cvičení je hrané v tempu BPM= 97 v sextolových notách a je v rozsahu dvou taktů. Tempo si samozřejmě můžete přizpůsobit dle vašich schopností. 

Princip spočívá v hraní tří tónů na každé struně, kdy kombinujete E-A, A-D a D-G postupy v sextolovém frázování. U každé noty máte také napsaný doporučený prstoklad (1 =  ukazováček, 2 = prostředníček, 3 = prsteníček, 4 = malíček). 

Pozor na devíti-tónovou sekvenci na konci obou taktů, kdy budete muset rychle přesouvat levou ruku na jedné struně (v prvním taktu na G struně, ve druhém taktu na E struně). Řídíte se vždy podle prvního respektive čtvrtého prstu v postupech tří-tónového patternu. 

Dejte si záležet na artikulaci každé noty, cvičte pomalu a postupně zrychlujte.

Kdo cvičení zahraje v daném tempu (nebo rychleji), ať se pochlubí světu a pošle odkaz svůj příspěvek níže do komentářů. Rád pak nejlepší příspěvky zasdílím i na FB Baskytarové posilovny.

Jinak se jedná se o cvičení č. 62 z knihy Baskytarová posilovna - 101 jazzových stupnic pro rockery.

Tagy baskytarova posilovna baskytara shredding stupnice

Pokud jste v článku zaznamenali chybu nebo překlep, dejte nám prosím vědět na e-mail redakce@frontman.cz.

mbx
Marek Bero
Autor série knih Baskytarová posilovna & Bass Gym 101, baskytarista, lektor, audio-vizuální manažer, hudební PR & manipulátor spodních frekvencí ve Velké Británii & Evropě. baskytarovaposilovna.cz
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY