InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Koncert chrámového sboru Prachatice

    sobota 18.5 19:00 - Kostel sv. Prokopa, Strakonice

  • Šperkařský workshop

    sobota 18.5 9:00 - Hospoda Na Nové, Volyně

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Malíř Jan Kunovský otevřel výstavu v Jistebnici, fotografka Daria Klimentová se ozvala z Londýna

I Jan Kunovský na svém obrazu ukazuje, jak musí být zachycený nárt baletky. "Vypadá jako zlomený a které děvčátko takové dispozice nemá, špičkovou baletkou se nestane," říká.  , Autor: Libuše Kolářová

I Jan Kunovský na svém obrazu ukazuje, jak musí být zachycený nárt baletky. "Vypadá jako zlomený a které děvčátko takové dispozice nemá, špičkovou baletkou se nestane," říká.     Autor: Libuše Kolářová

JISTEBNICE - Táborští fotografové, výtvarníci, herec Pavel Kříž, další známé osobnosti a také desítky lidí z Jistebnice a okolí se dnes sešli v jistebnické výstavní síni U Kostela, aby se pozdravili s místním rodákem, výtvarníkem Janem Kunovským při zahájení výstavy Špičková setkání. Výstava bude vždy o víkendových dopolednech až do konce srpna přístupná pro prohlídku fotografií bývalé světové primabaleríny Darii Klimentové, která je nyní pedagožkou Královské baletní školy v Londýně, a obrazů, kreseb a grafik jejího dlouholetého přítele Jana Kunovského. Oba v Jistebnici vystavují práce inspirované baletní múzou, v případě akademického malíře Jana Kunovského je touto múzou roky primabalerína Národního divadla Tereza Podařilová. Ta však, stejně jako Daria Klimentová, se vernisáže zúčastnit nemohla. Podařilo se však telefonické spojení s Dariou Klimentovou, která všechny pozdravila z ruchu londýnského parku. Vyjádřila naději, že přiletí v srpnu a na výstavu se dostane.

 

Jistebnice má v galerii U Kostela překrásné výstavní prostory, které vznikly v 90. letech z bývalé smuteční síně. Tento příběh přiblížil starosta Jiří Popelka: "Těsně před rokem 1989 se tu vybudovala síň pro smuteční obřady. Pak přišla revoluce, uvolnění a zdejší pohřby se už zase mohly konat v kostele. Tehdy se zrodil nápad udělat ze smuteční síně výstavní síň." Návštěvníci si vybavovali, že ještě při poslední výstavě tu stál i katafalk. Teď ale katafalk zmizel a síň doznala úprav podle návrhu místní architektky Bohumily Mrzenové. Výstava se v prostoru vyjímá a návštěvníci to oceňovali. "Krásné umění je v krásném prostředí ještě krásnější," napsal jeden z nich do návštěvní knihy. 

Jan Kunovský o pražské rodačce Darie Klimentové prozradil, že kromě toho, že byla světově proslulá baletka a dočkala se během své baletní kariéry v Národním divadle, Kapském městě, Skotském a Anglickém národním baletu všech rolí, o kterých baletky sní, učí dnes na Královské baletní akademii a je oceňovanou baletní fotografkou, jakých je jen pár na světě. "Daria balet tak dokonale zná, že při fotografování neudělá chybu," zmínil malíř, který se také v baletním prostředí léta pohybuje. 

A jak musí vypadat bezchybná fotografie z baletu? I to Jan Kunovský vysvětlil. "Když pozvou na předpremiéru baletního představení pět profesionálů, to neslyšíte cvak, cvak a za chvíli cvak, ne, všichni zmáčknou spoušť přesně ve stejný okamžik. Profesionálové vědí, že pirueta musí být dotočená, nárt baletky nesmí být pootočený..."

Víc o Darie Klimentové i jejích aktivitách doma v Česku, taky o životě baletních umělců po skončení kariéry, která je u nich velice krátká, ale i o setkání Jana Kunovského se spolužáky z Jistebnice, to už bude ve středečním Táborsku. 

 

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace