Hudební festival Znojmo letos o katastrofách vážně i s humorem

Hudební festival Znojmo, který má v termínu 8. až 25. července na programu více než třicet koncertů a doprovodných akcí, se letos koná už po sedmnácté. Ročník s podtitulem „Pocta živlům a katastrofám“ se uskuteční na různých místech města Znojma a také v jeho okolí – v přírodě i v zámcích a kostelích. Letošní festival je především snahou vrátit vše do normálních kolejí.

Doufali jsme už loni, že náš festival bude právě tím, který situaci vrátí zpátky do normálu. Letos už tomu ale opravdu věřím. Ústřední téma festivalu jsme přizpůsobili současné myšlence. Celá dramaturgie zároveň nutí člověka zamyslet se nad současným stavem světa, ale zároveň se bude chtít smát živlům a katastrofám. Vždyť i výborný virtuos nebo zpěvák je hudební živel a často i během koncertu může dojít k docela velké hudební katastrofě. Zároveň když bouchne sopka, je to katastrofa, ale v sopečném prachu roste úžasné víno, takže vše špatné je vždy k něčemu dobré,“ řekl prezident festivalu Jiří Ludvík.

Již tradičně vystoupí Pavel Šporcl se svým Gala k 15 letům patronování festivalu. Adam Plachetka má připraven recitál na zámku ve Vranově nad Dyjí. Znojmo navštíví také Anna Prohaska s ansámblem LaFolia Barockorchester a společně představí projekt Hudba Evropy v dobách moru. Humor nabídnou Gentlemen Singers či cimbálová muzika, příležitost k zamyšlení pak přinese mimořádné operní představení – premiérové scénické provedení Telemannova Dne posledního soudu s Czech Ensemble Baroque. Návštěvníci se také mohou těšit na koncerty při svíčkách i open-air akce, objevování největšího libretisty dějin Pietra Metastasia, folklorní koncerty, jazz a crossoverové programy i akce pro děti.

Houslista a dlouholetý patron festivalu Pavel Šporcl vystoupí na festivalu dvakrát. „Budu se chovat jako řádný patron, tedy chodit na koncerty, povídat si s lidmi – myslím, že si na to lidé již zvykli. Festival, město a okolí nabízí ideální podmínky pro výlety a pohodu, i když já tu budu především pracovně. Líbí se mi spojení hudby a vína. Víno vás naladí, uvolní, rozněžní. Proto je prostředí všech festivalových koncertů tak příjemné,“ prozradil Pavel Šporcl.

Sdílet článek: