InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Ivana Říhová: Muzeum v proměnách času (1967-2024) – historická přednáška

    Úterý 21.5 17:00 - Strakonice, Šmidingerova knihovna

  • Klub deskových her

    Úterý 21.5 18:00 - Čajovna Na Půdě, Strakonice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Psychiatrická nemocnice v Opařanech v ohrožení

OPAŘANY – Kolem Dětské psychiatrické nemocnice v Opařanech se začal šířit neklid. Obavy mají zejména rodiče handicapovaných dětí, které navštěvují školu při této nemocnici. Mluví se o zrušení nemocnice a také o zrušení této školy. Je ale dost obtížné zjistit, nakolik mají obavy reálné jádro. Nemocnice má provozovat kolem 90 lůžek akutní a zejména následné dětské psychiatrické péče. Zřizovatelem nemocnice je ministerstvo zdravotnictví, ročně tu jsou hospitalizovány stovky dětských pacientů. Převažují pacienti s krátkodobými hospitalizacemi, zejména akutními stavy. Středně a dlouhodobé hospitalizace během posledních deseti let poklesly. Další stovky pacientů se zde léčí ambulantně. Osmihektarový areál s 20 budovami a 15 stavbami včetně čtyř kulturních památek patří státu.



Ředitelka tiskového odboru ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpányová na dotaz redakce, zda je nemocnice v ohrožení, zaslala stručnou odpověď: „Ministerstvo zdravotnictví bylo ředitelkou DPN Opařany informováno o špatné personální situaci nemocnice a situací se intenzivně zabývá. Pro ministerstvo zdravotnictví je zásadní, aby zde byla péče o dětské psychiatrické pacienty zachována." Ředitelka nemocnice Iva Hodková, která podle sdělení ministerstva měla být iniciátorkou řešení, si vyžádala v pondělí v poledne od redakce otázky mailem, ale do úterní uzávěrky zatím neodpověděla.

Že obavy rodičů dětí z nemocniční školy nestojí úplně na vodě, naznačuje i odpověď ředitele táborské nemocnice Iva Houšky. Uvedl, že jej s dotazem, zda je Nemocnice Tábor schopna převzít pacienty z Opařan, kontaktoval ministr zdravotnictví, jihočeský hejtman i zdravotní rada krajského úřadu. „Hospitalizované dětské pacienty určitě převzít nemůžeme, jde tam o specializovanou péči," vyjádřil se Ivo Houška.

Podle zdrojů redakce byla oslovena i jiná zdravotnická zařízení v republice se stejným dotazem. Vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví krajského úřadu Petr Studenovský potvrdil, že na kraji proběhlo jednání s ředitelkou Ivou Hodkovou, která upozornila na personální situaci, kdy v nemocnici slouží lékaři důchodového věku. „Jelikož zřizovatelem nemocnice je ministerstvo zdravotnictví, my jsme byli dotázáni na možnost zřízení akutních lůžek pro dětskou psychiatrickou péči v Nemocnici České Budějovice. To nyní nemocnice vyhodnocuje," řekl Studenovský.

Předsedkyně zdravotního výboru kraje Ivana Stráská předpokládá, že i výbor se na své schůzi bude opařanskou nemocnicí zabývat. „Není to na oficiálním programu, ale v bodě Různé o tom určitě budeme mluvit," říká Ivana Stráská. I ona slyšela, že důvodem problémů je personální nouze. 

Na obec Opařany se nikdo s žádnou informací neobrátil, byť starostka Andrea Rucká připouští, že se o hrozícím uzavření nemocnice mezi lidmi mluví a lidé z obce jsou v nemocnici i zaměstnaní.

Problém s budoucností Dětské psychiatrické nemocnice v Opařanech potvrzuje i její primářka Iva Hodková. Ta k situaci sdělila: „Dětská psychiatrická nemocnice Opařany prochází aktuálně generační výměnou v kategorii atestovaných lékařů dětské a dorostové psychiatrie. Mohu jen konstatovat, že lékařů s atestací je pro lůžková oddělení po celé České republice výrazný nedostatek. V Opařanech se potýkáme právě s tímto problémem.

Zajištění lékařské lůžkové péče 24 hodin sedm dní v týdnu je náročné a pro mladé psychiatry je atraktivní spíše město než venkov. V DPN poskytujeme nejen lůžkovou akutní péči pro Jihočeský kraj, následnou péči pro celou ČR, ale také ambulantní zdravotní služby v dětské a dorostové psychiatrii a fyzioterapii. V nemocnici jsou dále nabízeny služby lékárny, laboratoře, je zde i výjezdové stanoviště záchranné služby. Krátkodobé vzdělávání hospitalizovaných pacientů zajišťuje základní škola při DPN Opařany v samostatné budově školy v areálu nemocnice. Nedovedu si při současném nedostatku atestovaných lékařů obecně v celé ČR představit, že bychom získali nové posily. Ministerstvo zdravotnictví jako zřizovatel sdělilo, že situaci řeší a nám nezbývá než vyčkat. Bez klíčové kategorie zaměstnanců – atestovaných lékařů v dětské a dorostové psychiatrii ale nelze zdravotní služby poskytovat."

Také primářka Hodková vidí řešení ve vytvoření dětského a dorostového oddělení pro akutní stavy v krajské nemocnici.

Co bude se školou?

Školu při nemocnici zřizuje kraj. Podle náměstka hejtmana Pavla Klímy má deset kmenových žáků, ale během školního roku se ve škole vystřídá kolem 60 dětí hospitalizovaných v nemocnici. Právě rodiče kmenových žáků z regionu mají obavy z budoucnosti, výuka je zde dětem s psychiatrickými obtížemi uzpůsobená a těžko ji lze v běžných školách zajistit. „Bohužel ani my nemáme informace, jestli se o zrušení nemocnice uvažuje a případně v jakém horizontu. Na nás se obrátil s touto obavou ředitel školy Michal Kučera, takže je to pro nás signál, abychom začali přemýšlet, jak bychom to zvládli, kdyby taková situace nastala," sdělil náměstek hejtmana pro školství Pavel Klíma s tím, že o celé věci bude v nejbližší době jednat hejtman Martin Kuba s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem.

 

 

Diskuse k článku - 8 příspěvků
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Ve škole při DPN Opařany se v posledních letech vzdělává zhruba o 200 - 300 dětí víc, než uvádí autorka.

    Vloženo 21.6.2021 16:10:37

    • anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      asi chcete říct než uvádí krajský úřad ne?

      Vloženo 21.6.2021 16:33:09

  • Anonym 

    Reagovat

     

    Ať paní ředitelka přizná že od té doby co tam vládne černá mamba na personálním tak jde Nemocnice do kopru a to totálně v Opařanech to vědí všichni. Bývalá lampasacka maká pro někoho kdo stojí o celý areál a dělá vše proto aby to totálně krachlo a stát to prodá za třetinovou cenu samozřejmě jí a jejím noshledum. Vsadím se že že by to byl dost drahý domov pro seniory? No a kdo asi bude majitel???

    Vloženo 20.6.2021 10:07:09

  • Petr 

    Reagovat

     

    To je špatná, moc zlá zpráva! Ale počkejte... Že se do věci vloží sám pan hejtman? V tom případě mají Opařanští už nyní vyhráno! Právě vyřešil nedostatek zubařů v kraji, staví pro nás D3, šetří kudy chodí - na nás a zároveň pro nás. Ústy za pomocí dlouhých souvětí toho už zvládl, až hanba. To žádný jiný nesvede.

    Vloženo 17.6.2021 20:54:41

  • Anonymní čtenářka 

    Reagovat

     

    Byla jsem se tam ptát na práci zdravotní sestry. A odmítnuta pro nadstav, tak nevím co si o tom mám teď myslet.

    Vloženo 17.6.2021 13:41:38

    • anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      Že musíte ještě vystudovat medicínu a udělat si atestaci. Jestli tedy umíte číst, protože jich chybí atestovaní lékaři, ne sestry, jak tu píšou.

      Vloženo 17.6.2021 13:53:39

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Tuším v pozadí tlaky areál zpeněžit. Postupným omezováním, znehodnocováním práce, výsledků, dehonestací potřebnosti atd. a ejhle, nemocnice zmizí a po čase bude kupec, jež to levně koupí. A co pacienti, děti? Mají si kde hrát?

    Vloženo 17.6.2021 10:17:48

    • anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      asi by stačilo vyměnit vedoucí personál,vždyť tam nikdo nevydržel .

      Vloženo 19.6.2021 07:43:41

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace