Pondělí 13. května 2024, svátek má Servác
130 let

Lidovky.cz

Česko

Za skokovým nárůstem nově nakažených na jihu Moravy byla chyba dat

ilustrační snímek

ilustrační snímek foto:  Dan Materna, MAFRA

Brno - Za výrazným mezidenním nárůstem nových nákaz covidem v Jihomoravském kraji byly chybné údaje. Do systému byla nesprávně nahrána data už uzavřených případů. Není jasné, zda chybné údaje z kraje zkreslily statistiku republikovou. Ve středu totiž podle ministerstva zdravotnictví přibylo v Česku 161 případů covidu, což je o čtvrtinu víc než před týdnem.
  15:18

Na chybu upozornil web Novinky.cz. Vedoucí protiepidemického oddělení Brno Radka Boháčová uvedla, že během 23. až 24. června byla do systému nesprávně nahrána data 86 dřívějších, už uzavřených případů. To ve výsledku znamenalo, že počty nově nakažených v kraji se ve srovnání s předchozími dny ze dne na den skokově zvedly.

Zlom covidové epidemie v Česku? Čísla ve středu po dlouhé době vzrostla

„Skutečný počet pozitivně testovaných osob v celém Jihomoravském kraji za včerejší den 23. 6. byl šest. Ve čtvrtek je pozitivně testovaných 11 osob,“ uvedla Boháčová. Doplnila, že náprava se řeší na centrální úrovni.

Na webu ministerstva zdravotnictví byl k 15:00 za středu u Jihomoravského kraje údaj 53 nově pozitivně testovaných (kolem 15:00). Dny před tím šlo o jednotky či do 20 pozitivně testovaných.

Není jasné, zda a do jaké míry chybné údaje z Jihomoravského kraje zkreslily celorepublikové údaje. Podle podoby statistik ke čtvrtečním  15:00 šlo o teprve druhý mezitýdenní nárůst od 12. dubna, kdy ale statistiku ovlivnily Velikonoce.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!