Ničivé tornádo si vyžádalo nejméně tři lidské životy, potvrdila mluvčí záchranky. Hasiči hledají lidi v sutinách

Tornádo poničilo desítky budov.
Tornádo poničilo desítky budov.
Foto: Se svolením Policie ČR
Josef Šťastna | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 25. 6. 2021

Ničivé tornádo, které udeřilo ve čtvrtek večer na Hodonínsku, si vyžádalo nejméně tři oběti na lidských životech. Je možné, že další lidé jsou ještě v troskách budov. Na místě zasahuje speciální tým na vyhledávání lidí v sutinách. "Ošetřili jsme celkem 63 pacientů. Bohužel tři lidé zemřeli," potvrdila v pátek ráno pro ŽivotvČesku.cz mluvčí jihomoravské záchranky Hedvika Kropáčková.

Přírodní katastrofa devastovala Hodonínsko. Tornádo po sobě zanechalo škodu za stovky milionů a vyžádalo si také oběti na životech. Hasiči nasadili v oblasti jižní Moravy přes 100 jednotek. Po obětech v sutinách pátrá speciální tým.

"Mohu potvrdit, že jsme ošetřili celkem 63 pacientů. Deset z nich bylo zraněno těžce, sedm utrpělo střední zranění. Tři pacienty se bohužel nepodařilo zachránit," potvrdila pro ŽivotvČesku.cz mluvčí jihomoravské záchranky Hedvika Kropáčková.

V nemocnici v Břeclavi bylo v pátek ráno ošetřeno 70 lidí, čtyři pacienti jsou na JIP. V hodonínské nemocnici bylo ošetřeno 83 lidí, 6 lidí je ve vážném stavu.

Silné bouřky by podle aktuální meteorologické předpovědi měly být už pouze ojedinělé. "V pátek bude zpočátku dne oblačno až zataženo, na východě déšť, ojediněle silné bouřky. Postupně dojde k ubývání oblačnosti a srážky nebo bouřky se vyskytnou pouze ojediněle. Na Moravě a ve Slezsku bude až 28 stupňů Celsia," popsala průběh pátečního počasí pro ŽivotvČesku.cz meteoroložka Dagmar Honsová.

Největší škody od čtvrtečního večera hlásí obce Hrušky, Moravská Nová Ves, Lužice a Mikulčice. Silný vítr, který lokálně tvořil vír, strhával střechy z domů, lámal stromy, převracel auta a hnal je proti domům.

Na Hodonínsku je v akci tým USAR, který se specializuje na vyhledávání lidí v zabydlených oblastech. Na místě pracují také kynologové se psy. Zničenou oblast monitoruje vrtulník.

Rakušané na poničený jih Moravy poslali dvě desítky sanitek a dva záchranářské vrtulníky. Nejvíc práce má nemocnice v Hodoníně. Pacienty z Hodonínska jsou připraveny přijímat také nemocnice v Brně.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.