Následky ničivého tornáda v obci Moravská Nová ves. (25. června 2021) | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Veterináři ošetřují desítky zvířat po tornádu, psa odneslo přes celou obec

  • 23
Veterináři ošetřili ve stanu v tornádem zasažené Moravské Nové Vsi asi čtyřicet zvířat, mezi nimi jsou psi, kočky, ale i jiná zvířata. Část zvířat vytáhli záchranáři ze sutin, jednoho psa neslo tornádo přes celou obec. ČTK to řekla Alena Vrátná, pracovnice pražské veterinářské služby Pet-medic, která v místě působí.

Veterinářský stan je v obci hned vedle záchranářského od pátku. „Ošetřili jsme asi 40 zvířat. Kromě psů a koček jsou to slepice, králíci nebo ptáčata. Většinou s nimi chodí majitelé, ale ošetřili jsme i bezprizorné psy,“ uvedla Vrátná.

Některá zvířata bouřku nepřežila, část museli veterináři odesílat do Brna na rentgen nebo jiná vyšetření, na která nemají ve stanu prostor ani přístroje. 

„Zvířata jsou většinou v šoku a vystresovaná. Měli jsme tu třeba i psa, který letěl tornádem vzduchem a našli ho na druhé straně obce. Naštěstí byl jen potlučený, pomačkaný a v šoku,“ řekla Vrátná.

Lidé po bouři nabízejí ubytování i stáje pro zvířata a pomoc na další dny

Bouře poničily 1 200 domů, přes 70 bude zbouráno. Vyžádaly si pět lidských životů a desítky zraněných při bouři a desítky zraněných také v souvislosti s následnými opravami poničených domů.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video