Proč se Mass Effect nikdy nedočkal filmu? Důvodem je nejen stopáž
zdroj: BioWare

Proč se Mass Effect nikdy nedočkal filmu? Důvodem je nejen stopáž

28. 6. 2021 12:01 | Novinky | autor: Šárka Tmějová |

Práva na zfilmování nejslavnějších herních sérií si v uplynulých patnácti letech rozebraly různé produkční společnosti takřka beze zbytku, ne vždy ale reálně došlo k jejich zfilmování. Je to i případ Mass Effectu, jehož licenci v roce 2010 ulovilo studio Legendary Pictures. To stojí třeba za snímkem Batman začíná, ale i za některými videoherními adaptacemi – za filmovým Warcraftem či Dead Risingy.

Film, který do kin měli uvést Warner Bros., tedy nikdy nespatřil světlo světa. Současný šéf značky v BioWare, Mac Walters, prozradil magazínu Business Insider, proč.

„Měl jsem pocit, že jsme vždycky šli proti té značce. Jaký příběh by se dal odvyprávět za 90 až 120 minut? Zvládneme ho vystihnout tak, jak si zaslouží?“ popsal Walters nejistotu tvůrců. A nejen tu jejich. Krátce po zakoupení licence proběhla v Legendary Pictures restrukturalizace a producenti se rozhodli zaměřit na televizní tvorbu namísto té filmové.

Na Comic-Conu v roce 2011 zástupci studia uvedli, že chystaný film odvypráví události první hry trilogie očima velitele Sheparda. Upřímně řečeno, možná je vlastně dobře, že žádný film nevznikl a my nebyli nucení sledovat komprimát jedné z nejlepších herních ság nacpaný do hodiny čtyřicet.

zdroj: vlastní video redakce

Mac Walters tvorbu scénáře k jednomu z nejslavnějších sci-fi RPG přirovnal spíše k psaní seriálu. „Když jsme psali Mass Effect, měli jsme vždy určitou kostru, konkrétní příběhový oblouk, ale každá z misí a úrovní byla jako samostatná televizní epizoda. Nepsali jsme dopředu, psali jsme je tak, jak jsme se k nim dostávali. Jsou to věci, které obohacují hlavní příběhovou linku, takže jsme občas museli hlavní příběh upravit, protože se stalo něco zajímavého v dané ‚epizodě‘.“

Walters tedy soudí, že seriálový formát by Mass Effectu pravděpodobně slušel víc než ten filmový. Aktuální trendy navíc adaptacím her v podobě seriálů poměrně přejí a třeba takový Netflix jich v současné době připravuje spoustu.

Spekulacím nedávno pomohl i seriálový Geralt Henry Cavill, když se vyfotil s vytištěnou částí Wikipedie o Mass Effectu 3. Tak uvidíme, jestli se Shepard či Shepardová někdy dočkají příchodu na velká plátna, nebo si budou muset vystačit s televizní obrazovkou.

Nejnovější články