InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Cesta na dovolenou aneb Jak se vyhnout dezinformacím

    pondělí 20.5 13:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Lidická 1, České Budějovice

  • Lék Dr. Stejskala

    pondělí 20.5 15:00 - Jihočeské divadlo Dr. Stejskala 424/19, České Budějovice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

V rámci unikátního experimentu počítají u Lipna brouky z doby ledové

KAPLIČKY – Zajímavý experiment, který je součástí projektu CZ-SK SouthLIFE, se aktuálně odehrává na evropsky významné lokalitě Kapličky u Loučovic u Lipenské přehrady. Cílem experimentu, jehož autorem je entomolog Jaroslav Boháč, je snaha zjistit, zhruba kolik jedinců brouka s názvem střevlík Ménétriésův na 115 hektarovém rašeliništi Kapličky žije.

 

Střevlík Ménétriésův (Carabus menetriesi pacholei) je brouk z čeledi střevlíkovitých, který žije pouze u nás a v přilehlých oblastech Rakouska a Německa. Jedná se o 3,5 centimetru velkého, dravého brouka, který patří mezi zvláště chráněné druhy a je vzácným pozůstatkem doby ledové na našem území. Kapličky jsou zaniklá středověká vesnice, která stála nedaleko dnešní lipenské přehrady. „Jedná se o pokus, kdy se snažíme co možná nejexaktněji zjistit počty střevlíků, které zde žijí. Protože nemůžeme prozkoumat všechny biotopy, které jsou zde velice členité, tak si přímo vytýčíme náš prostor," vysvětlil Jaroslav Boháč.

Střevlík, jehož největší část potravy tvoří slimáci a pavouci, žije výhradně na rašeliništích na Šumavě, Bavorsku a Rakousku. Tedy na území, které je historicky známé jako Silva Gabreta a leží na příhraničním území třech států. Experiment bude pokračovat tak, že do postavené ohrádky Jaroslav Boháč umístí brouky, kteří předtím skončili v živochytných pastech umístěných na jiných místech této evropsky významné lokality. Tyto odchycené brouky ještě předtím vědci označí červenou barvou na krovky a vypustí je dovnitř experimentální ohrádky.

„Z následného poměru, který vznikne srovnáním označených a neoznačených jedinců se dá určit, kolik na území evropsky významné lokality Kapličky žije těchto vzácných střevlíků," zmínil Boháč s tím, že se střevlíky se samozřejmě bude zacházet s největší šetrností. Při výpočtu se dá využít určitá rovnice nebo algoritmus. Tento postup se dá přenést na další území. Podle Boháče se jedná o unikátní záležitost z hlediska výběru lokality. Podobné experimenty se dějí v lépe přístupných terénech, v kulturní, zemědělské krajině. „O tom, že by se podobný experiment realizoval na rašeliništi jsem nikdy neslyšel," uvedl entomolog.

Podle něj také výjimečnost lokality podtrhuje snaha projektu CZ-SK SouthLIFE vrátit vodní režim na lokalitě do původního stavu. Území bylo dříve osídleno člověkem, který zde logicky zbudoval odvodňovací kanály, aby tu mohl hospodařit. Díky projektu CZ-SK SouthLIFE se sem voda začne více vracet, odtoky vody se budou přehrazovat, tím stoupne hladina spodní vody a dojde k většímu zavodnění lokality.

Diskuse k článku - 3 příspěvky
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • Karlík 

    Reagovat

     

    Nemají nic lepšího na práci? Třeba šít respíky, kopat zemljanky pro potřebné?

    Vloženo 29.6.2021 23:18:15

    • anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      nemáte nic lepšího na práci než tu psát komentáře?

      Vloženo 30.6.2021 06:25:44

  • Karlík 

    Reagovat

     

    Hustý.

    Vloženo 29.6.2021 18:22:51

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace