Poháry pro vítěze 4. Vírských serpentin putují do Rakouska.

Přes sto čtyřicet účastníku se o posledním červnovém víkendu se sjelo do Víru, aby svedli boje o body do letošních seriálů mezinárodních závodů automobilů do vrchu Maverick Hill Climb Czech 2021 a Maverick Slalom Trophy 2021 na trati 4. Vírských serpentin 2021

Nedělní nejrychlejší jezdec Andreas Stollnberger s vozem Dallara 302
Nedělní nejrychlejší jezdec Andreas Stollnberger s vozem Dallara 302

Na trati dlouhé 2,9 km vedoucí kolem říčky Bystřice směrem od Víru na Bystřici nad Pernštejnem,  se letos nejlépe dařilo dvěma  jezdcům z Rakouska, Ferdinandu Madrianovi (SKI Modřice/Mad Racing Power) na voze Norma M20FC McLaren a Andreasi Stollnbergerovi (Team Terschl Austria) s formulovým vozem Dallara 302. Madrian vyhrál sobotní závod, v neděli musel po první jízdě odstoupit pro závadu elektroniky v jeho voze. Přesto mu v průběžném pořadí patří druhá příčka mezi soudobými vozy se 42 body. Stollnberger si vyjel ve Víru za sobotní čtvrté místo a nedělní vítězství třicet bodů, celkově jich má 38 a patří mu průběžné třetí místo.  

Úspěšně si vedl sudoměřický jezdec Michal Novický (REC Group) s Ligierem JS49 Honda, který si připsal druhé a třetí místo a s celkovým počtem 45 bodů se posunul na vedoucí příčku po dvou odjetých podnicích. Šestý v celkovém pořadí je Zdeněk Chudoba (Powertti) s vozemNorma M20F ze Štěoánova s 31 body. Ten v sobotu skončil třetí, v neděli pak dojel druhý. S vozem BMW 340i e30 se letos stále zrychluje František Grüner (Grüner Motorsport) z Trstěnice. V sobotu mu patřilo šesté místo, v neděli byl čtvrtý a celkově se se 17 body zařadil do elitní desítky, když mu patři devátá příčka. Dvakrát pátou pozici si vyjela nejrychlejší žena ve startovním poli, Kristýna Fillová (KRTZ motorsport) s Mitsubishi HULK 9 a v průběžném absolutním pořadí je na sedmém místě s 22 body.  Sedmé a osmé místo patřilo Martinu Jermanovi s vozem Lamborghini Huracar GT3, který uzavírá v celkovém hodnocení elitní desítku se 13 body. S dalším vozem Lamborghini, tentokrát Gallardo GT3 startoval Zdeněk Kmínek (Liqui Moly), ten dojel dvakrát devátý a se čtyřmi body je na čtrnáctém místě průběžného pořadí. Novou tváři mezi vrchaři a také slalomáři byl Roman Blažek (Oliver Motorsport) z Křenovic s vozem Mitsubishi Lancer EVO. Tomu patřilo v sobotu osmé místo, v neděli se o jedno místo ještě zlepšil a celkově je dvanáctý se ziskem 7 bodů. V nedělním závodě se s formulovým vozem Gloria B4/5 blýskl skvělým šestým místem Lukáš Studený (Alcore Motorsport) za něž získal 6 bodů a je na třináctém místě. V sobotu si připsal první mistrovský bod Milan Bobek jun. (MB racing team) s vozem Mitsubishi Lancer WRC 05. Stejné místo a jeden bod si připsal tentokrát „smolař“ David Komárek (KRTZ motorsport). Tomu ve druhé sobotní jízdě vypověděla službu elektronika v jeho voze Mc F1 EVO a závod pro něj skončil. Hojivou náplasti byla pro něho první sobotní jízda, v níž překonal tři roky starý rekord Ferdinanda Madriana (1:21,70 min.), kde  Komárek zajel čas 1:20,41 min. (průměrná rychlost 129,834 km/hod.) Nakonec Komárek „urval“ alespoň jeden bod v nedělním závodě, kde startoval s vozem Mitsubishi Lancer EVO 5 jako dablér s týmovým kolegou Milanem Motálkem.

 

Petr Žáček na voze Audi Sport Quattro S1 ovládl na Vírských serpentinách klasifikaci historiků
Petr Žáček na voze Audi Sport Quattro S1 ovládl na Vírských serpentinách klasifikaci historiků

Suvereně vyjel do nové sezóny loňský vítěz mezi historiky, turnovský jezdec Petr Žáček (LEGENDY) s vozem Audi Sport Quattro S1. Po vítězství na Slováckém kopci v Násedlovicích si připsal na své konto další dvě prvenství i ve Víru a s 80 body vévodí absolutnímu pořadí. Sedmadvacet bodů získal za  třetí a druhé místo jezdec jihlavského týmu SPZ-VYSOČINA Tomáš Homola s vozem BMW E30a je s 54 body na průběžném druhém místě. V sobotu druhou příčku obsadil rakouský jezdec Markus Pirkner na voze VW Scirocco 16V, čtvrtý dojel Petr Haviger (Haviger motors) s Renaultem Clio. Dvě pátá místa mezi historiky vybojoval jezdec z Břeclavi Petr Toušek (Millers Oils) s vozem BMW 318is a stejné pořadí mu patří v celkovém hodnocení, kde má 24 bodů. V nedělním závodě se do nejlepší pětice probojoval Pavel Kopeček s formulovým vozem MTX 1-02, který obsadil třetí místo (v sobotu byl sedmý) a celkově mu patří skvělé třetí místo se 34 body. Při letošní premiéře skončil David Šplíchal  (garage flora) s VW Golf gti v neděli na čtvrtém místě  v sobotu byl šestý a se 16 body mu patří celkové sedmé místo.

Nejrychlejší žena startovního pole Kristýna Fillová s vozem Mitsubishi Hulk 9
Nejrychlejší žena startovního pole Kristýna Fillová s vozem Mitsubishi Hulk 9

V Dámské trofeji tentokrát byly hodnoceny pouze dvě startující ženy. Vítězství dvakrát získala Kristýna Fillová startující s vozem Mitsubishi HULK 9, která si s 80 body upevnila celkovou vedoucí pozici. Dvě druhá místa patřila mladé Rakušance Victorii Schütz (MSC Mühlbach) s voze VW Golf 1, která má celkově na svém kontě 57 bodů a je druhá.

 

MHCC – Junior Trophy

Celkem čtyři jezdci do 20 let se představili v samostatném hodnocení juniorské trofeje. Skvěle si vedl opět olomoucký Lukáš Nastoupil (PNTH) s vozem Honda CRX, který oba závody vyhrál a je bezpečně s 80 body na vedoucí pozici. S Toytou MR vybojoval dvě druhá místa Michal Melša (TRT Polička), kterému s 60 body patři celkově druhá pozice. Dvakrát třetí skončil Adam Franta (TWR racing) s Fordem Fiestou Mk4 a za tato umístění mu patří celkové čtvrté místo s 24 body. Čtvrtá místa obsadila již zmiňovaná mladá Rakušanka Victorie Schütz, která po dvou podnicích má 38 bodů a patří ji třetí příčka.

Další závod budou vrchaři absolvovat o víkendu 9.-11. července 2021 při MANN-FILTER XXXX. Zámeckém vrchu v Náměšti nad Oslavou.

 

Nejúspěšnější slalomář víkendu  Michal Cupák startující s kartcrossem Suzuki GSXR 600
Nejúspěšnější slalomář víkendu Michal Cupák startující s kartcrossem Suzuki GSXR 600

Hegemonii kartcrossových strojů ve Víru přerušil v sobotním závodě Roman Blažek (Oliver Motorsport) s vozem Mitsubishi Lancer EVO z Křenovic. Ten byl nejrychlejší v obou závodních jízdách a za vítězství si připsal 40 bodů a je na osmnáctém místě. V nedělním slalomovém závodě již nestartoval. K sobotnímu druhému místu si připsal nedělní vítězství Michal Cupák (Rajhrad motors racing team)  se strojem Kartcross Suzuki GSXR 600 za což získal 75 bodů a s celkovým ziskem 150 bodů mu patří čtvrté místo. Starší z bratrů Cupaků Martin, si vyjel třetí a čtvrté místo, celkově má 122 bodů a je pátý. Vedoucí průběžnou pozici i přes sobotní výpadek udržel loňský absolutní vítěz mezi slalomáři Marek Novák (NM Racing) z Pardubic se strojem Kartcross Kamikaz 3 Honda. Ten obsadil druhé místo v nedělní závodě a celkově má 190 bodů.  Druhý je v průběžném pořadí po Vírském slalomu Michal Hanačík (Puglife) ze Zlína s vozem Honda Civic Type R. Ten si připsal body za sobotní čtvrté a nedělní třetí místo a celkem jich má 164. V sobotu skončil v elitní pětce Michal Kurbel (Kovomk) ze slovenské Prievidze s vozem Škoda 125L a v nedělním závodě pak s vozem Nissan 350Z  Milan Diblík (KZM Racing team) ze Zlobice, kterému patří průběžné třetí místo se 154 body.

MST – Lady Trophy

Šest vítězství a 120 bodů má na svém kontě po třech odjetých podnicích olomoucká závodnice Natálie Štěpánková (AV Díly Praha) s vozem Volvo 480 a je suvereně na prvním místě. Dvě druhá místa si připsala Blanka Dobrovolná (Skalda Racing)  s vozem Citroen C2 VTS ze Zahrádky u Náměště nad Oslavou a získala za ně 30 bodů a celkově jich má 75 a patří ji druhá příčka. Třetí pořadí patřilo v obou závodech závodnici z Třebíče – Lence Hrubanové (Skalda Racing) s vozem Peugeot 206cc za něž získala 24 bodů a v celkovém hodnocení je třetí se 71 body. V sobotu ještě bodovali na čtvrtém místě Hana Cupáková z Brna na BMW 3018ti a Marta Slováková se Škodou Fabia. V neděli si připsaly body ještě Anna Kimlová (Auto Classic Club Brno) BMW 318ti a Michaela Türková (TRmotorsport) s vozem Audi TT.

MST – Junior Trophy

V této kategorii  bodovali pouze dva soutěžící. V sobotu zvítězila a v neděli byla druhá Marta Slováková, získala 35 bodů a posunula se na celkově druhou příčku se 69 body. Za nedělní vítězství si připsal 20 bodů Matěj Hroch (STK Okříšky RT) s vozem Mitsubishi Colt a celkově má 47 bodů a je na čtvrtém místě.  

Slalomový seriál bude pokračovat 1. srpna 2021 na trati brněnského Automotodromu.

foto Jiří Navrkal

Fotogalerie