Děkan fakulty zdravotnických studií: »Chci rozšířit spolupráci napříč univerzitou«

Karel Cvachovec se stal podruhé děkanem Fakulty zdravotnických studií TUL. Foto: Radek Pirkl, TUL
Karel Cvachovec se stal podruhé děkanem Fakulty zdravotnických studií TUL. Foto: Radek Pirkl, TUL

Karel Cvachovec se stal podruhé děkanem Fakulty zdravotnických studií TUL. Rektor Miroslav Brzezina, jenž fakultu dočasně vedl, jmenoval profesora Cvachovce děkanem na další čtyři roky.

„Panu děkanovi přeji, aby se mu ve funkci dařilo. Za důležité také pokládám, aby si během těch čtyř let vychoval nástupce,“ zdůraznil rektor Miroslav Brzezina během slavnostního jmenování.

Karel Cvachovec byl ve volbách jediným kandidátem a získal hlasy všech devíti senátorů.

S nově jmenovaným děkanem přinášíme rozhovor.

Fakulta zdravotnických studií má oproti loňsku velký nárůst počtu přihlášek ke studiu. Je jich více téměř o třicet procent. Čím si to vysvětlujete?

Je to možná jednak tím, že nemáme matematiku (smích). Faktem je, že někdy nás mohou uchazeči vnímat tak, že nabízíme třeba snazší cestu. Ale to je velký omyl. K našim studentům jsme nároční. Obecně vzato je zájem o studium na nelékařských oborech velmi dobrý. Vetší, než o studium, lékařství. Zatímco o náročnosti studia medicíny se ví předem, u nás obtížnost studenti poznají až během studia. Troufám si také tvrdit, že naše fakulta má dobrý zvuk. Pak z toho plyne i docela imponující číslo v počtu přihlášek.

Ve své prezentaci před akademickou obcí jste naznačil, že chcete posílit vzdělávání pracovníků fakulty a podpořit je v dosahování vyšších akademických hodností. Proč?

Máme velmi málo habilitovaných pracovníků. Potřebujeme také, aby víc pedagogů mělo doktorskou úroveň. Dlužno dodat, že řada kolegů už je přihlášena k doktorskému studiu. Kvalita naší výuky se musí odvíjet od kvality vyučujících a na jejich personální rozvoj budu velice dbát a budu jej zdůrazňovat. Protože od personálního zajištění se potom odvíjí akreditace a hodnota programů. Pro nás je to velmi důležité.

S rektorem jste po vašem jmenování hovořil o vizi rozšíření mezifakultních vazeb. Co si pod tím představit?

Má to několik rovin. Jednak jde o otázku výukové spolupráce. My můžeme studenty vzdělávat v některých předmětech, které se učí na jiných fakultách. Nabízí se spolupráce s katedrou tělesné výchovy. Naše laboratoř pro výuku anatomie je podle mého názoru na úrovni nejlepších laboratoří na lékařských fakultách. Máme například virtuální pitevní stůl nebo anatomické preparáty, tak zvané plastináty. Jednak můžeme být takovým překlenovacím prvkem mezi technickými a biologickými vědami. Myslím, že speciálně na Technické univerzitě v Liberci jsou pro to velmi dobré podmínky. Protože některé programy, například nanotechnologie, mají jedno z největších užití právě v medicíně a v biologických vědách. Chtěli bychom fungovat i po výzkumné stránce.

O dalším rozšiřování studijních programů v tuto chvíli neuvažujete?

Ne. Zvažovali jsme fyzioterapii, neboť léčebná rehabilitace je velice důležitý nelékařský obor, ale v dané situaci naše personální možnosti nenasvědčují tomu, že by to bylo účelné. Myslím, že víc než na rozšiřování programů budeme pracovat na prohloubení výuku v jednotlivých oborech. Abychom si mohli s čistým svědomím říci, že jsme nejlepší.

 

Prof. MUDr. Karel Cvachovec, CSc., MBA, je prvním děkanem Fakulty zdravotnických studií TUL, která vznikla transformací Ústavu zdravotnických studií TUL k 1. srpnu 2016. Na fakultě je garantem studijního programu Specializace ve zdravotnictví s oborem Zdravotnický záchranář a je také členem vědecké rady fakulty. Jako lékař je uznávanou kapacitou v oboru urgentní medicíny. Působí na Klinice anesteziologie, resuscitace a intenzívní medicíny UK 2. LF ve FN Motol. Je členem celé řady odborných grémií, vědeckých rad, oborových výborů a redakčních rad odborných časopisů.

 

Adam Pluhař

Další články v rubrice

20240115_093102-2.jpg

»Opravovali jsme polární refugium v Antarktidě«

Šestitýdenní antarktické dobrodružství spojené s opravou provizorního zázemí pro terénní výzkum, refugio CZ*ECO Nelson prožili pedagogové Fakulty umění a architektury TUL Vladislav Bureš a Dagmar Vojtíšková. Oba stavební projektanti se zkušenostmi...

13. 5. 2024 | Lidé | 277

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

IMG_9212-2.jpg

»Lékařům dáváme do rukou další rozměr«

Liberečtí chirurgové už nejsou před operacemi odkázáni jen na virtuální snímky zlomených kostí či nádorů, ale připravují se i díky dokonalým anatomickým modelům z 3D tiskárny. Vyrábí je nemocniční oddělení Klinické biomechaniky, za jehož zřízením...

29. 4. 2024 | Lidé | 444