InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Vlastivědný výlet do Vitic

    sobota 27.4 8:00 - Muzeum – Stará radnice, Volyně – sraz před starou radnicí

  • Mladfest – hudební festival s výstava ZUŠ, promítáním filmů a trhy

    sobota 27.4 9:00 - Mladějovice, tvrz

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Proti změně územního plánu v Semicích je 160 podpisů

SEMICE – Spor o změnu územního plánu v Semicích u Písku měl další pokračování na červnové schůzi píseckého zastupitelstva, kam přišli protestovat odpůrci této úpravy. O tu žádá podnikatel a bývalý zastupitel Zdeněk Kulič, který koupil zpustlý statek uprostřed obce a chce jej zrekonstruovat pro potřebu svého penzionu a školicího centra. Změnou územního plánu hodlá navýšit lůžkovou kapacitu z povolených 20 na 40 lůžek.

Zastupitelstvo už zahájení změny územního plánu zkráceným postupem schválilo. Žádost podpořil i osadní výbor Semice, jehož je Zdeněk Kulič členem. Proti se naopak postavil zpracovatel územního plánu architekt Petr Vávra, který změnu nedoporučil. V Semicích se také u části obyvatel uvedla vlna nevole. Dohromady dali už 160 podpisů a hodlají proti navýšení vystupovat také při veřejných projednáních změny.

Boj propukl hned o zařazení bodu na program schůze zastupitelů. Jeho předkladatel Josef Soumar (Piráti) ho chtěl zařadit hned z kraje programu. Nakonec neuspěl, takže se o změně územního plánu se debatovalo až po několika hodinách v závěru u bodu různé. Místostarostka Petra Trambová (Pro Písek) uklidňovala vášně, že právě v probíhajícím procesu změny územního plánu se bude prověřovat, zda je navýšení kapacity z 20 na 40 lůžek možné.

Podle předkladatel Soumara je jeho návrh na zrušení usnesení zastupitelstva legitimní. „Žadatel již má od18. března 2021 platné stavební povolení na 20 lůžek, takže může uskutečnit svůj záměr. Když podávám žádost o stavební povolení stavby, tak mám záměr ji v tomto duchu uskutečnit," namítal Soumar, že když podnikatel Zdeněk Kulič žádal o povolení v době platného územního plánu, který reguluje počet lůžek na 20, musel s tím být srozuměn.

„Z mého pohledu nebyli občané Semic plně informováni. V rámci územního plánu je území v ploše bydlení venkovského typu, ubytovací zařízení je jen podmíněně přístupné, ne preferované. Není to dostatečné odůvodnění pro změnu územního plánu," řekl Soumar.

Naopak radní Tomáš Franců (Pro Písek) projekt bývalého kolegy ze zastupitelstva podporuje. „Málokterá obec nebo osada má to štěstí, že tam bydlí někdo, kdo je ochoten investovat peníze do bývalého statku, který je desítky let ruinou. Roli hraje závist. Projektant územního plánu napsal svůj názor, ale ten je jen doporučující. Zastávám názor souhlas nerušit, ono se to vyvrbí," řekl Franců. Jan Taraba z ODS dodal, že neshledává žádný regulérní a vážný důvod, aby bylo návrhu Josefa Soumara a některých semických občanů vyhověno.

Autor otevřeného dopisu a obyvatel Semic Radek Lusk v diskuzi řekl, že takové změny by měly probíhat transparentně. „Ani nebyl znám důvod navrhované změny územního plánu, kde se chvíli hovoří o restauraci, chvíli o školicím středisku a chvíli zase o něčem jiném. Hlasování osadního výboru bylo netransparentní," narážel Radek Lusk a fakt, že osadní výbor původně neuspořádal k vyjádření o změně územního plánu schůzi, ale členové se jen obvolali telefonem. Vznikly pochybnosti, jestli je takové hlasování právoplatné.

„Osadní výbor se nesešel na žádné schůzi. Členové si údajně zavolali a dohodli se s investorem. Zákon přitom telefonování nepřipouští ani v době nouzového stavu. Stanovisko osadního výboru je v rozporu s vůlí občanů. Nejsme proti opravně statku, ale má to být podle platného územního plánu. S jeho změnou nesouhlasíme. Změna bude mít negativní vliv na dopravu a provoz v obci," doplnil Lusk.

 

"Kvůli dezinformacím jsou Semice rozdělené."

Milan Smola, předseda osadního výboru

 

Předseda osadního výboru Milan Smola se bránil, že projekt penzionu a školicího centra byl v tisku představen už loni v září. „Předchozí firma statek chtěla zbořit a podstavit bytovky. Věřili jsme, že lidé, kteří se sem budou v budoucnu stěhovat, budou normální. Projekt pana Kuliče se zdál jako dostatečná záruka. Bohužel pan Kulič si zažádal o změnu územního plánu. Do květnového zasedání bylo vše v klidu, rázem lidé udělali z penzionu ubytovnu a spoustu dalších nesmyslů. Nedivím se lidem, kteří nemají vlastní názor a nechají se ovlivnit. Kvůli těmto dezinformacím jsou Semice rozdělené. Komu tyto dezinformace prospívají? Semice se rozrůstají a myslím si, že restaurace, kde se bude vařit, by prospěla. V penzionu je pamatováno i na parkoviště. Za mě má projekt zelenou," stojí si za svým Smola.

Zastupitel Michal Čapek (ANO) se obořil na kritiky neexistující schůze osadního výboru, který hlasování zpětně doplnil do zápisu poslední schůze. To už ale bylo měsíc po tom, co žádost schválilo zastupitelstvo. „Váhal jsem, jestli to podpořit. Na prvním hlasování jsme to smetli, na druhém po pětiminutovém videu investora všichni otočili. Jestli tam mít opuštěný statek, nebo ho opravit a provozovat, došel jsem k názoru, že je lepší žadateli vyhovět. Proto jsem záměr podpořil. Stojím si za tím. Naštvalo mě, že se osadnímu výboru vytýká způsob hlasování. Jsem rád, že se takové věci řeší takto operativně," řekl Čapek.

Zastupitel Michal Horák (Piráti) ale tvrdí, že investor o svém záměru mlží. „Nepochopil jsem, jestli to má být normální penzion, nebo podpůrné ubytování školicího střediska. Máme slušně početně podepsanou petici, tak to občanům asi vadí. Pokud jim to vadí, měli bychom přání občanů respektovat a rozhodnutí revokovat. Nevím, jak probíhalo jednání osadního výboru, ale signálem je, že námi nominovaná členka po tomto jednání osadní výbor radši opustila," uvedl Horák.

Předseda osadního výboru Sv. Václav a zastupitel za Piráty Tomáš Posekaný připomněl, že v zákoně o obcích o korespondenčním hlasování není ani zmínka a ministerstvo tento způsob zakazuje. „Sám mám máslo na hlavě, jedno hlasování v našem osadním výboru také takto proběhlo. I tak z toho jednání ale existuje zápis – oficiální dokument. Nemám problém se způsobem hlasování, ale byl bych rád, aby z něj existoval nějaký zápis," namítal Posekaný.

Jeho kolega Soumar podotkl, že rozhodující je například možnost přístupu zastupitelů na jednání osadního výboru. „Neprojednáváme zde to, jestli se objekt bude opravovat, ale to, zda dáváme vůli k navýšení kapacity. Nepoužívejte fauly, že pan investor je úžasný, protože dům opraví. Podniká, jako my ostatní, má stavební povolení na 20 lůžek. Občané mají problém s výrazným navýšením kapacity. Opět na základě lehce cinklého vyjádření osadního výboru jsme přijali změnu územního plánu zkráceným řízením. Takového jednání osadního výboru bych se býval rád zúčastnil, ale teď z něj není ani žádný záznam," kritizoval způsob rozhodnutí osadního výboru Soumar.

Zastupitel Jan Adámek (Pro Písek) této verzi nevěří. „Lehce cinklé jednání osadního výboru? Předsedu Milana Smolu znám řadu let, nejsme kamarádi, ale nedovedu si představit, že zrovna on by to myslel se Semicemi špatně," řekl Adámek.

Za investora stavby v Semicích se vyjádřil také Václav Špeta. Popsal, že firma nezaznamenala otázky v okamžiku, kdy probíhalo stavební řízení. „Projekt byl po dopracování projektové dokumentace schválen. Žádný konkrétní dotaz nebyl. Pár lidí se našlo, kteří měli zájem. Předpokládali jsme, že informace se mezi obyvateli Semic šíří. S ohledem na uvedené mě zaskočilo to, že když byla dána žádost o změnu územního plánu, objevovaly se v médiích zprávy o ubytovně. Vznikaly tak negativní emoce. Mrzí nás, že projekt začíná být napadán," dodal Špeta. Zastupitel Tomáš Posekaný ale dodal, že dotazy začaly padat až po žádosti o změnu územního plánu, která byla schválena až letos v květnu.

Návrh na zrušení usnesení ale neměl šanci na úspěch. Pro bylo jen sedm zastupitelů. Původní rozhodnutí tak platí. 

Diskuse k článku - 12 příspěvků
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    určitě v tom bude nějaká lumpárna vždyt jsme češi ne

    Vloženo 2.7.2021 16:03:59

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Paní Šťastná, stejně jako u změny UP č. 3 se otevřela možnost podnikatelů, Grégra a Hynouše, v Semicích. Prosím Vás, tam je také nějaké přátelství???? Vaše demagogické výstupy jsou účelové a také z přátelství????

    Vloženo 2.7.2021 15:32:31

    • M. Šťastná 

      Reagovat

       

      98% anonymů ignoruji, tady zkusím debatu. Tak změna č. 3 je zaznamenána na videu, pustťe si ta videa a posuďte, jak to tehdy na ZM bylo.
      Demagogické výstupy - to myslíte ten komentář? Něco jsem tam uvedla nepravdivě, že si dovolujete jej označit za demagogický výstup? Váš komentář mě pobavil.

      Vloženo 2.7.2021 17:33:33

      • anonymní čtenář 

        Reagovat

         

        No, tak za prvé. Nikdo na změnu taktéž zkrácenou č. 3 neupozornil občany a nikdo z investorů nezveřejňoval své zájmy občanům Semic. Prodali se městské pozemky i přes nesouhlasné stanovisko OV. Tak mě zajímá za koho tady kopete??? Nebo se Vám zrovna tohle téma líbí víc, než jiná žhavá témata v Semicích?

        Vloženo 2.7.2021 22:01:25

        • M. Šťastná 

          Reagovat

           

          Asi tak, ke změně č.3 se vyjadřovat pod článkem ke změně č.4 je divné. Že občany nikdo na projednání změn neupozornil je zrovna tak chyba OV Semice, který tu informaci měl, a to v obou případech, jako města.
          Trojka jen završuje věc starou 15 let a občané sami se nedávno hlásili o svá práva, sledujete úřední desku? Já se k té změně také vyjadřovala, negativně, jestli vám to uniklo.
          Já si můžu kopat za koho nebo za co chci, nejsem zastupitel, který má zůstat nestranný.
          A připadá mi absurdní, když si žádáte o změnu ÚP jen pro navýšení počtu postelí. Možná bych chápala jiné důvody, ale změnu pro 20 postelí? A potom co, změnou stavby před dokončením se ze Šáchovny stane co třeba? A ještě trapnější mi připadá, když změnu zastupitelé odsouhlasí jen pro to, že napřed vychválí osobu žadatele, ale vůbec nezohlední zbytek vsi nebo samotnou podstatu změny. To je špatná vizitka zastupitelů.

          Vloženo 3.7.2021 09:32:31

          • uz 

            Reagovat

             

            Správně vysvětleno.

            Vloženo 3.7.2021 09:49:56

          • anonymní čtenář 

            Reagovat

             

            Nesleduji, očekávám, že investoři představí své plány obci. Na Šáchovně to je, parkování uvnitř areálu. Ale bohužel zástavba na poli jede a nikde nic, jen se prodávájí pozemky a co si tam kdo postaví????? Další domy městského typu a další škodná do Semic. Za mě jsem poškozen, že se tu vůbec prodali pole, moje nemovitost tím utrpěla, ale hlavně, že majitelé místní známé firmy vydělali. Tady není co řešit, svědomí by měli mít ti, co to prodali. Ti si schrábli dukáty a po nich potopa.

            Vloženo 3.7.2021 18:20:31

            • M. Šťastná 

              Reagovat

               

              Tak investoři plány představili před těmi lety! U nich to je, parkování u každého domu dle zákona, na Šáchovně to je až po schválení změny. Domy městského typu se měly připomínkovat při tvorbě ÚP, jak občany tak osadním výborem, od toho tu výbor je! Od pátku je vyvěšena 2. změna v územním plánu, můžete si taky počíst.


              Zástavba na poli je 15 let schválená, se změnou nemá moc co do činění, kdybyste sledoval úřední desku, tak to víte.Jestli jste poškozen, máte to řešit jinde, ne v novinách.

              Jediné s čím souhlasím, že takové rezidence s sebou nesou stigma, o kterém píšete, a město to čeká řešit ve Smrkovicích, kde se po letech nesmyslně upsalo ke spolupráci s developerem u výstavby rodinných domů. Nebudeme předjímat, ale jistotu máme.

              Vloženo 3.7.2021 19:27:02

              • anonymní čtenář 

                Reagovat

                 

                Osadní výbor to tu řešil léta a nic s tím nezmohli. Opakovaně připomínal je to i v zápisech. A předchozí členové, kteří byli i majiteli pozemků si vyšlapali cestičku na městě, aby se tam jejich pole protlačila.Dnes tam již nejsou. I na městě se tomu dnešní zastupitelé podivují, tam nikdy zástavba být neměla, ale zřejmě tam má někdo kamarády. A to chci říct, předseda to není, ten tu nikdy pozemky neměl, jen svou chalupu. A prodalo se kus pole, tak proč by do toho nespadlo celé pole?Vy tady o zastupitelích, lidi si za to můžou sami prodávají půdu svých předků a pak píšou a podepisují zběsile petice. Panu Kuličovi doporučuji místo restaurace zachovat statek a chovat prasata. Lidé budou mít klid, trochu smradu, budou spokojený???? Nebudou budou dál škodit, ale jejich majetek nebude znehodnocený opravenou budovou. Zdraví Ferda

                Vloženo 3.7.2021 22:03:14

  • M. Šťastná 

    Reagovat

     

    Názorná ukázka rozhodování našich zastupitelů. Otevřeně obhajují porušení zákona u OV Semice, rozhodnutí o tvorbě území ve středu obce nekonzultují s občany. Podnikateli (nebo předsedovi OV) vyslovují důvěru pro jejich konání na základě přátelství, aniž by nahlásili tedy střet zájmů. Funkci zastupitele občanů města ponížili na funkci zastupitele jen některým občanům města, nehledě na zákony.
    Občané, kteří písemně vyjádřili nesouhlas se změnou ÚP se nebrání opravě Šáchovny, ale pouze té změně. Změnou v ÚP se totiž otevřou další možnosti stavitele, nejen navýšení počtu lůžek, ale změní se charakter možností výstavby a tím např. možnost využití pro ubytovnu, bytový dům, dílnu, sklady. A to, že dnes je majitelem pozemků kamarád zastupitelů neznamená, že za rok Šáchovnu neprodá a nový majitel si tu podle změněného ÚP může stavět co je libo.
    Platné stavební povolení na 20 lůžek jasně dokazuje, že podnikatel počítá se změnou stavby po změně ÚP, takže co vlastně postaví není dneska vůbec jisté. A lidé si vybrali Semice jako domov proto, co je postaveno v obci dnes, ne co se tam postaví za rok.

    Vloženo 2.7.2021 11:23:50

    • anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      Žadatel si žádal o změnu kapacity lůžek, ale projekt zůstává stejný. Jde to napsat i jednoduše.

      Vloženo 7.7.2021 12:28:08

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    To je názor hodný zastupitele "ono se to vyvrbí!!!

    Vloženo 2.7.2021 09:09:49

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace