Praha 11: Radní odsuzují antisemitské výroky zastupitele a bývalého starosty Jiřího Štylera

02.07.2021 8:38

Bývalý starosta městské části Praha 11 a nynější zastupitel Jiří Štyler (Hnutí pro Prahu 11) označil během červnového veřejného zasedání zastupitelstva městské části členy rady za „židobolševickej materiál“. Rada tyto skandální antisemitské výroky důrazně odsuzuje.

Praha 11: Radní odsuzují antisemitské výroky zastupitele a bývalého starosty Jiřího Štylera
Foto: Praha 11
Popisek: Radnice Prahy 11

Během jednání Zastupitelstva městské části Prahy 11, které se konalo 10. 6. 2021, pronesl zastupitel a bývalý starosta městské části Jiří Štyler (Hnutí pro Prahu 11, nyní předseda zastupitelského klubu) veřejně na mikrofon následující slova: „…židobolševickej materiál, kterej máte v radě,“ viz záznam ZDE.

Tento antisemitský výrok pronesl Jiří Štyler během nekonfliktního bodu týkajícího se dotačního programu Prahy 11 pro rok 2021 v sociální oblasti. Uvedené vyjádření nebylo nikým a ničím vyprovokováno. Situaci rovněž nepomohlo, když se zmíněný výrok snažil později jeho kolega Martin Farmačka ze stejného zastupitelského klubu veřejně omluvit tím, že „… židobolševik je normální výraz,“ viz záznam ZDE.

Takovýto projev antisemitismu je dle stanoviska rady jedenácté městské části naprosto nepřijatelný od kohokoliv, natož z úst volených politiků. Proto se Rada městské části Praha 11 od těchto výroků Jiřího Štylera i Martina Farmačky důrazně distancuje a vyzývá oba zastupitele, aby zvážili rezignaci na svůj zastupitelský mandát nebo se za ně aspoň veřejně omluvili.

Předmětných skandálních výroků si všimla i Židovská obec Praha, která je hodlá řešit v přestupkovém či trestním řízení. Městská část Praha 11 jí samozřejmě poskytne plnou součinnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Zvýšená daň z nemovitosti průmyslových zón pomůže městské infrastruktuře

7:04 Pardubice: Zvýšená daň z nemovitosti průmyslových zón pomůže městské infrastruktuře

Radní města Pardubic schválili návrh obecného opatření, které v souladu se zákonem stanovuje a zvyšu…