Jiří Konůpek: Romanopisec objevné doby. Z knihy Proust a jeho románový svět

3. červenec 2021

Připraveno ke 150. výročí narození Marcela Prousta. Jiří Konůpek (1919 - 1968) byl romanista, překladatel, esejista a básník, a od začátku padesátých let nuceně také asfaltér. Konůpkovy odborné práce a překlady vycházely ve více než dvaceti periodikách: L'Athénée, Časopis pro moderní filologii, Divadelní noviny, Host do domu, Literární noviny, Orientace, Světová literatura a další. Premiéru poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: Jaroslav Someš
Připravil: Petr Šmíd
Režie: Lukáš Hlavica
Premiéra: 3. 7. 2021

Knižní překlady vydávali Československý spisovatel, Melantrich, Odeon či Orbis. Kniha Proust a jeho románový svět je první českou monografií o francouzském spisovateli a jeho mnohovrstevnatém díle, v první řadě zastoupeném Hledáním ztraceného času.

Knihu uvádí text s názvem Romanopisec objevné doby a jeho zaměření napoví už úvodní odstavec: "Marcel Proust žil a tvořil v době, kdy Albert Einstein rozvíjel před lidstvem nový názor na skutečnost a překvapivý pohled na uspořádání vesmíru, kdy Niels Bohr na základě Planckovy kvantové teorie budoval model atomu, kdy Sigmund Freud objevoval netušené oblasti lidského podvědomí a kdy Proustovi blízký Henri Bergson nastiňoval svou filozofii intuitivního vnímání a tvořivého vývoje."

autor: Petr Šmíd
Spustit audio