Bill Haley by měl dneska 96. narozeniny

6. červenec 2021

Králem rock and rollu je Elvis Presley, ale otcem této hudby je Bill Haley, který by dnes slavil narozeniny. Když v dubnu 1954 natočil skladbu Rock Around The Clock, která vydržela v hitparádě 29 týdnů a otřásla světem hudby, nevědělo se, jak tento žánr pojmenovat. Rock and roll byl tehdy označen jako netradiční foxtrot. 

Jeden z nejslavnějších evropských zpěváků Cliff Richard byl prý v roce 1957 málem vyloučen ze školy, neboť zanedbal školní výuku. Svoji absenci zdůvodnil tím, že navštívil koncert Billa Haleyho a jeho skupiny Komety. Haley byl pro mládež v padesátých letech skutečnou ikonou hodnou vrcholného obdivu, i když se to z pohledu dnešních a asi i tehdejší konzumentů moderní hudby zdá být hodné zamyšlení. Jeho postava zavalitého strýce se směšným účesem na plešatějící hlavě rozhodně nevzbuzovala nadšení u pubertálních dívek. U mikrofonu se pohyboval jen úsporně, i když je nutno doplnit, že plnohodnotné show, za něho obstarávala jeho kapela, zvláště pak saxofonista Rudy Pompilli a jeho bratr Al, který zacházel s basou, jako by to byl protivník v judistickém zápasu.

I když Haley nesporně náleží k otcům zakladatelům moderní hudby, jeho kariéra vrcholného zástupce rock and rollu trvala jen do konce padesátých let. Ale ještě v r. 1969 se dočkal osm minut trvajícího potlesku na koncertu ve slavné Medison Squere Garden. A jeho fanoušci? Ti jsou mu věrní dodnes.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.