O oba rodiče přišel krátce před vánočními svátky. Jako první mu zemřela maminka Marie (†66), jež byla dámskou krejčovou. Se zdravotními problémy se synovi nikdy nesvěřovala, a tak když mu otec 4. prosince 1976 zavolal do Düsseldorfu, že navždy odešla, byl to pro něj šok. „Kájo, maminka zemřela. Stalo se to po obědě u stolu v Jevanech. Padla jí hlava na stůl, asi zástava srdíčka. Umřela v klidu, zcela náhle a bez bolestí,“ oznámil Karlovi jeho tatínek.

Konec kariéry?

Zpěvák nenacházel slova a chtěl okamžitě přiletět domů. Táta ho ale zabrzdil, že se o vše postará. „Pere se to ve mně. Nejdřív přemýšlím, že turné okamžitě zruším. Napadají mě i takové myšlenky, že už před publikem nikdy zpívat nebudu,“ honilo se hlavou zpěvákovi. Nakonec přece jen vystoupil. Prožíval nejhorší den v životě a místo toho musel před publikem rozdávat úsměvy na všechny strany. Až po letech se dozvěděl, že maminka zemřela na rakovinu slinivky břišní.

Selhání ledvin

Další životní ztráta přišla po šesti letech. Otec Karel, který pracoval jako dělník ve Škodovce, počátkem 70. let onemocněl s ledvinami. Jeho zdravotní stav se začal zhoršovat v roce 1982. Když s ním zpěvák nemohl být doma, pomáhal mu pan Sahula, jeho kamarád z Jevan. Byl to právě on, kdo mu zavolal, že se otcův stav zhoršil a byl převezen do nemocnice. Domů už se nevrátil. Zdrcující zprávu zatelefonoval Karlovi ošetřující lékař. Vánoční koncert v Lucerně ani tentokrát nezrušil. Tatínek zemřel 20. prosince 1982 na selhání ledvin. „A já jsem byl přesvědčen, že právě události táhnoucí se se mnou od února sedmasedmdesátého roku napomohly jeho rychlejšímu odchodu ze života,“ svěřil zpěvák v narážce na podpis Anticharty 4. února 1977. Kolotoč pomluv a osočování se nezastavil. Nejhorší byl rok 1982, kdy po zpěvákovi chtěli vymahači 3 miliony korun. A ve stejném roce zemřel i Karlův otec.

Vánoce s dcerou

Po skonu otce zůstal poprvé na Vánoce sám. Tehdy se Karel vydal za devítiletou dcerou Dominikou (dnes 48) s dárky. „Cestou mě sžíraly výčitky, že jsem ji tátovi nikdy neukázal. Dodnes mě také mrzí, že jsem si uprostřed neustálého shonu nenašel více času, abychom si spolu párkrát pohovořili jako muž s mužem. Žili jsme od maminčiny smrti sice spolu, ale tak trochu každý zvlášť. Vedle sebe,“ rekapituluje Gott ve své autobiografii, jež vyjde 14. července, v den jeho nedožitých 82. narozenin.

VIDEO: Děsivý pád Heidi z pódia! A trpký konec přátelství Gotta a Štaidla

Video
Video se připravuje ...

Děsivý pád Heidi z pódia! A trpký konec přátelství Gotta a Štaidla Barbora Horáková

Fotogalerie
35 fotografií