Dnes Sobota - zatazeno 22°C
Zítra Neděle - oblacno 20°C
Sobota 11. 5. 2024
Svátek má Svatava
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
ANO, ODS a TOP 09/STAN v Praze 11 chtějí odchod radní za Piráty
Radnice Prahy 11 sídlí na Jižním Městě. Foto: Jan Puci

ANO, ODS a TOP 09/STAN v Praze 11 chtějí odchod radní za Piráty

Zástupci koaličních klubů ANO, ODS a TOP 09/STAN v Praze 11 ve svých prohlášeních uvedli, že se nadále necítí být zavázáni koaliční smlouvou s Piráty. Jednotlivé kluby se takto usnesly v období přelomu června a července, což následně uvedly na svých facebookových profilech. Požadují odchod radní Zuzany Ujhelyiové (Piráti), která má nyní v gesci školství. To však místní sdružení Pirátů odmítá, potvrdil dnes ČTK člen dohodovacího týmu za Piráty a radní pro dopravu v Praze 11 Martin Duška.

Dohodovací řízení mezi koaličními stranami v Praze 11 začalo v dubnu kvůli sporům stran ohledně situace ve školství a kvůli nesouladu počtu zastupitelských mandátů a uvolněných členů zastupitelstva.

„Již se necítíme být vázáni jakýmikoliv povinnostmi ani odpovědnostmi směrem k Pirátům. Pokud dojde ke shodě v adekvátním způsobu řešení nastalé situace, tedy počet zastupitelů Pirátů pod koaliční smlouvou a systémové vyřešení krizové situace v oblasti školství, která je v gesci Pirátů, tak jsme samozřejmě připraveni připojit své podpisy pod koaliční smlouvu zpět," uvedl za ANO místostarosta Prahy 11 Ondřej Prokop. Podobně se vyjádřili i zástupci ostatní klubů.

Koalici aktuálně podporuje sedm z původních devíti zastupitelů zvolených za Piráty. K tomu mimo jiné vedly rezignace bývalých zastupitelů za Piráty Zuzany Böhmové a Milana Minaříka a to, že se v dubnu k programovému prohlášení stávající rady odmítla připojit zastupitelka Michaela Al-Ali Poláková.

Piráti přitom mají čtyři uvolněné zastupitele a místo starosty. Podle Prokopa má sedm zástupců v zastupitelstvu i hnutí ANO, které však nyní má pouze dva uvolněné zastupitele.

Podle klubu TOP 09 v Praze 11 by plnou platnost koaliční smlouvy obnovilo to, kdyby Piráti schválili uvolnění Ujhelyiové z pozice radní pro školství v městské části. Na tom, že Ujhelyiová opustí tento post, se zástupci všech koaličních zastupitelských klubů dohodli už dříve. Výsledek dohodovacího řízení ale odmítlo místní sdružení Pirátů.

Jako alternativní řešení podle Dušky nabídlo místní sdružení Pirátů uvolnění funkce starosty, kterou nyní zastává Jiří Dohnal (Piráti) a snížení počtu uvolněných zastupitelů za Piráty, kdy by se strana vzdala místa místopředsedy výboru pro územní rozvoj. Tím by se podle Pirátů řešil kritizovaný nepoměr v počtu uvolněných zastupitelů. Toto řešení podle Dušky ostatní koaliční kluby odmítly a nadále trvají na odchodu radní Ujhelyiové.

„Nabídli jsme velkorysé řešení, které zahrnuje jak dorovnání počtu uvolněných zastupitelů, dokonce i post starosty, tak i komplexní řešení školství. Nekonstruktivní diskuse s koaličními partnery nadále krizi zbytečně prohlubuje a paralyzuje činnost úřadu," uvedl Duška. Dodal, že Piráti jsou ochotní jednat o dalších variantách řešení koaliční krize.

Situaci ve školství se nyní podle Ujhelyiové věnuje mimo jiné nově ustanovená akční skupina, která řeší podněty, co radnici podali ředitelé základních škol v Praze 11. V únoru v otevřeném dopise vyjádřili nespokojenost se spoluprací se zřizovatelem, tedy městskou částí.

Vedení jihoměstských škol kritizovalo mimo jiné to, že od svého zřizovatele dostávají nejednoznačné a chaotické pokyny a nemohou se účastnit jednání, které přímo ovlivňují jejich práci a rozhodování, například jednání k rozpočtu pro školství, k účtování dotací nebo k elektronickým zápisům.

Podle Ujhelyiové jsou nyní už některé z podnětů ředitelů vyřešené, na dalších se pracuje. „S řediteli jsem nastavila konstruktivní komunikaci a intenzivnější setkávání. Již jsme si například vyjasnili tematiku metodické pomoci," sdělila.

Na Jižním Městě vládne koalice Pirátů, ANO, ODS, TOP 09 a STAN. Městská část, kde žije 77 600 obyvatel, zahrnuje katastrální území Chodova a Hájů.


Autor: ČTK
Další články
Nahoru