Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

Letošní trend v Budějcích? Koupání v řece

Možná jste to také zaznamenali. Budějčáci objevili svoje moře. Budějcké moře. To, co se nyní děje v posledních dnech v okolí obou řek, tu v posledních desítkách let nebylo. A vypadá to, že obliba řek v souvislosti s rozvojovými plány bude i nadále stoupat.

Když jsme v roce 2018 vytvářeli náš volební program Čistých Budějovic a STAN pro komunální volby, tak řeky byly tématem číslo jedna. Věděli jsme, že jejich potenciál není zdaleka využit a proto jsme se rozhodli, že se budeme snažit je oživit (asi už víte, že oživování nevyužitých míst je můj koníček :) ).

Jedním z našich hesel bylo “Kde je voda, tam je život”. Jedna z prvních věcí, která se Čistým Budějovicům a STANu podařila, bylo odstranění zábradlí u městských hradeb na soutoku. Podle našich očekávání to mělo spíše pozitivní efekt. Lidé toto místo vyhledávají, sedí jen tak u vody a relaxují.

Dalším a nejspíše průlomovým krokem bylo umístění pláží a “plovoucích” mol na řeky. To, co následovalo, nikdo až v takové míře asi nepředpokládal. Počátkem léta se na místa kolem pláží a mol vyrojilo spousta místních. Není to už jen o pár nadšencích. Nyní se v řece koupá spousta rodin s dětmi. Tráví zde i několik hodin, potkávají se s ostatními a utužují sousedské vztahy. I my s rodinou často oblečeme plavky, do ruky vezmeme ručníky a jdeme k řece (podobně jako na dovolené k moři). Osvěžíme se koupáním, nebo i nějakým drinkem z místního kiosku Vltavské boudy naproti Lučnímu jezu a neskutečně si to užíváme - stejně jako spousta ostatních. 

Jsem rád, že navazujeme na tradici z počátku minulého století. Koupání v řece bylo velmi populární začátkem 20. století (cca od roku 1899 - 1930 především na Malém mlýně u slepého ramene Vltavy). Po té, co mlýn v roce 1930 vyhořel, se koupání přesunulo na Malák. Radnice tam vybudovala roku 1932 převlékárny, sprchy a kiosek s občerstvením. Na místě býval dokonce i plavčík (cca až do 60. let). Přímo ve Vltavě se lidé přestali postupně koupat po té, co papírna v Pečkách (pod Větřní) začala zvyšovat svou produkci. Ale díky čističce se později zase kvalita vody zlepšila.

Dalo by se říct, že nyní je koupání v řece nový budějovický fenomén. A já doufám, že jen tak nezanikne. Je to nádherný pohled na to, jak řeka ožila.

Autoři

Štítky Blog, koupání, moře, České Budějovice, Starostové a nezávislí, Vltava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letošní trend v Budějcích? Koupání v řece  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.