InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Vlastivědný výlet do Vitic

    sobota 27.4 8:00 - Muzeum – Stará radnice, Volyně – sraz před starou radnicí

  • Mladfest – hudební festival s výstava ZUŠ, promítáním filmů a trhy

    sobota 27.4 9:00 - Mladějovice, tvrz

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pomůže Písku vyhláška proti pyrotechnice?

 Autor: Petr Eliáš - Jižní Čechy TEĎ

    Autor: Petr Eliáš - Jižní Čechy TEĎ

PÍSEK – Zastupitelstvo v červnu schválilo vyhlášku proti zábavní pyrotechnice. Hlasovalo pro ni 24 členů ze 27 přítomných. Proti hlasoval jen Michal Čapek z ANO, zdržel se Josef Keclík z hnutí ANO a nehlasoval Jan Taraba z ODS. Může však vyhláška reálně pomoci v boji proti zábavní pyrotechnice? To ukáže praxe. Prvotní stanoviska některých skeptiků však dávají tušit, že problémy nastat mohou.

„Podle výkladu Odboru veřejné správy, dozoru a kontroly ministerstva vnitra v souladu principem proporcionality obecně platí, že obce a města by neměly zákazy formulovat plošně, ale vždy jen v nejméně omezujícím rozsahu. To znamená, že by měly regulaci určitého chování vztahovat zásadně na konkrétní a ve vyhlášce vymezená místa, případně na doby," psalo se v návrhu pro zastupitelstvo, který předkládala tajemnice Zlatuše Hofmanová a zpracovali ho vedoucí kanceláře úřadu Michal Hanus a právnička Zuzana Cigánková.

Lepší než nic

Zastupitel za hnutí ANO Jiří Hořánek řekl, že lepší je alespoň nějaká vyhláška než žádná. „Je to taková rouška, respirátorem by byl úplný zákaz prodeje pyrotechniky. Nemyslím si, že je vyhláška až tak účinná, ale zacílení na party výrostků je lepší než nic," řekl Hořánek.

Jeho stranický kolega Michal Čapek dodal, že to pro něj není až tak významné téma. „Jde spíš o módní vlnu. Písecká vyhláška je poměrně přísná, ostatní města mají výjimky pro třídu pyrotechniky jedna. Bojím se, aby aktivní občané hned nevolali městskou policii, protože těmto sígrům to bude jedno. Dopadne to nakonec na normální lidi. Občané, kteří rádi volají, budou aktivnější. Například město Čáslav povolilo výjimku pro samo sebe, bylo to nakonec zrušeno jako diskriminační," uvedl Čapek a žádal, aby městská slavnost v Písku výjimku měla.

Vedoucí kanceláře úřadu Michal Hanus potvrdil, že možnému nařčení z diskriminace se chtěli zpracovatelé vyhlášky vyhnout. „Předem jsme to konzultovali s ministerstvem vnitra, mělo by to být v pořádku," podotkl. Zastupitel Josef Soumar (Piráti) popsal, že města, která podobnou vyhlášku mají, uvádějí výrazný úbytek případů odpalování pyrotechniky. „Jsou s tím i problémy s vymahatelností, ale společnost se tomu přizpůsobuje," věří Soumar.

Že jde jen o deklaratorní záležitost, je přesvědčen místostarosta Ondřej Veselý z ČSSD, který má v gesci městskou policii. Už jednou prohlásil, že když nebude jasný viník, strážníky k výjezdům na ohlášenou petardu nutit nebude. „Městská policii kvůli volání o odpálené pyrotechnice primárně jezdit nebude, když nebude volající ochoten dosvědčit, kdo odpaluje," zdůraznil Veselý.

Jděme příkladem

Zastupitel za Piráty Tomáš Posekaný řekl, že vyhláška stejně není věcí, která odpálení petardy nebo dělbuchu zabrání. „Navrhuji jít příkladem a využít videomapping nebo drony na silvestrovské oslavy. Nalákat lidi do města a omezit také malé soukromé ohňostroje, které si lidé stejně budou odpalovat," myslí si Posekaný.

Pro zastupitele a ředitele Husovy školy Jana Adámka je důležité, že se město postavilo k problematice pyrotechniky čelem. „U nás na Husovce největší problémy nastávají po mikulášské nadílce, trvá to pak do Vánoc," zmínil.

Zastupitel za ANO Lukáš Nebes ještě dodal, že ve výjimce z vyhlášky je městská slavnost. „Neměli bychom dát výjimku i profesionálním ohňostrojům, které stojí desítky tisíc?" ptal se. Michal Hanus z městského úřadu mu ale vysvětlil, že velké profesionální ohňostroje jsou regulované zákonem.

Diskuse k článku - 4 příspěvky
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  •  

    Reagovat

     

    Jsem absolutně pro zákaz, a hlavně bez jakékoli výjimky. Není potřeba škodit ohňostrojem na slavnosti za peníze nás lidí, kteří jsme proti ohňostrojům. Já na to nechci dávat mé peníze. Ohňostroj na slavnosti stojí kolem 200 tisíc vč. DPH.

    Vloženo 17.7.2021 20:50:22

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Kromě závažných poranění jsou stresováni staří lidé a zvířata. Je to nešvar který je potřeba zakázat a ti kdo ho budou porušovat trestat vysokými pokutami.

    Vloženo 16.7.2021 12:07:23

    • Anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      Máte pravdu. Má to ale malý háček: jak chytit toho, kdo to odpálil a hlavně mu to prokázat, jinak se z pokuty za přestupek vyvleče. A děti do 15 let nejsou trestně odpovědné.

      Vloženo 16.7.2021 17:04:07

      • anonymní čtenář 

        Reagovat

         

        Takže to znamená, že lumpové budou mít stále možnost škodit. Zakázat prodej toho svinstva a holomky tvrdě postihovat. Ne to výmluvami a nečinností policie omlouvat. Mladiství mají rodiče a ti jsou za jejich chování odpovědni. Trestejme tedy je.

        Vloženo 16.7.2021 17:31:31

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace