InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Vernisáž výstavy fotografií - Fotoklub Písek

    Úterý 4.6 17:00 - Galerie Portyč Písek

  • Vystoupení tanečního oboru ZUŠ Otakara Ševčíka

    Úterý 4.6 18:00 - Divadlo Fráni Šrámka Písek

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Anketa: Domácí úkoly ano či ne?

Jste v základních školách pro zrušení domácích úkolů?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

V táborské botanické zahradě je vystaveno na 200 odrůd růží. Jedna krásnější než druhá

AKTUALIZOVÁNO - 18.7.2021 07:24

TÁBOR -Ještě v neděli od 10 do 18 hodin pokračuje v táborské botanické zahradě výstava růží. Nabízí barevnou přehlídku kolem dvou stovek odrůd. Návštěvníka může zahřát, že k významným šlechtitelům patří i Jihočeši, Ludvík Večeřa se stopou v Milevsku, Josef Havel z Hlavňova na Táborsku nebo současník Miloslav Šíp ze Skaličan u Blatné. Po prohlídce výstavy si mohou lidé vyzkoušet test - kolik informací o růžích zachytili, a mohou také hlasovat o nejkrásnější růži výstavy. "Za mě Černá madona," prohlásila jedna z návštěvnic včera, ale podle dalších reakcí to vypadalo, že co člověk, to názor. Výsledek hlasování bude bezesporu zajímavý. Dnes jsou na programu i komentované prohlídky táborské botanické zahrady. Ta je sama o sobě unikátní.

 

Kdo na výstavu zavítal v sobotu, mohl se setkat s českým odborníkem v růžařství Jiřím Žlebčíkem. Prozradil například to, kde se růže vůbec vzala. Kdysi se říkalo, že každý národ má svoji růži. Ty české mají původ v růži galské pocházející ze Středomoří a z Malé Asie. Logicky pak museli pěstitelé postupně usilovat o větší mrazuvzdornost pro zdejší podmínky a usilovali také o to, aby růže během roku kvetly opakovaně. To se podařilo vyřešit v polovině 19. století vyšlechtěním prvního čajohybridu. 

Návštěvníci se musí ve výstavním sálku pohybovat v rouškách, i tak se mnozí snaží k růžím také přivonět. Vůně je totiž zajímavý fenomén. Podle Jiřího Žlebčíka přichází vůně znovu do módy, zatímco v uplynulých desetiletích se akcentovala hlavně barva a zdravotní stav. Růže, které nakupujeme v květinářství, přiletěly ze střední Ameriky nebo Afriky a prošly holandskou burzou, nevyrostly tedy v Čechách. Pokud chce někdo na zahrádku české růže, vyhledává známé české růžaře. Například Miloslav Šíp ve Skaličanech u Blatné zachoval odrůdy českého šlechtitele Jana Böhma, v Hlavňově na Táborsku zas synové šlechtitele Josefa Havla pěstují jeho úspěšné růže Cantilena Bohemica (Česká písnička), Cantilena Slovenica, Cantilena Moravica nebo Nette Ingeborg, s nimiž ještě v 90. letech vozil úspěchy ze zahraničních výstav. 

Ředitelka botanické zahrady Žaneta Šišková zmínila, že růžařství v Hlavňově bohužel končí, letos funguje naposledy. Známé růže Josefa Havla ale zachovává na své soukromé zahradě v Plzni šlechtitelova vnučka Ester Knaizlová. A o odkaz hlavňovského šlechtitele pečuje i táborská botanická zahrada, i zde jsou Havlovy růže k vidění. "Jeden ze synů Josefa Havla vyšlechtil i pnoucí růži Mery, vhodnou pro sadové úpravy," upozornil Jiří Žlebčík. Toho velmi těší, že se růže opět vrací do parků a veřejné zeleně českých měst. Zkrátka do módy, zatímco ještě před dvaceti lety byla růže spíš upozaďována, jelikož píchá a musí se o ni pečovat. To dnes řeší nabídka půdopokryvných a sadových růží, které vyžadují minimální údržbu.  

Víc o růžích pak Jiří Žlebčík popovídal pro Týdeník Táborsko. 

Diskuse k článku - 5 příspěvků
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Krásná výstava, díky. Rovněž je třeba zmínit, pochválit kvality botanky samé. Naštěstí zlým, podplaceným papalášům tehdejšího vedení města nevyšel onen rozvojový záměr a sice její zbytečné zničení, když ji chtěli rozetnout silnicí s parkovacími místy. Nyní máme jistotu, že podobná hloupost nevznikne, současní zastupitelé uvažují mnohem přívětivěji.

    Vloženo 18.7.2021 08:57:10

    • Petrr 

      Reagovat

       

      A díky tomu stojíme po Táboře v kolonách smradlavých aut.

      Vloženo 18.7.2021 10:17:45

      • anonymní čtenář 

        Reagovat

         

        Kde? Já o žádných, co by stály za řeč nevím. Jezdím po městě na kole, oplaskl mi břich, jsem veselejší, stojí mi jak zamlada. A hlavně nejsem věčně nakrklý na nějaké kolony těch co zbytečně všude tahají auto.

        Vloženo 18.7.2021 10:27:44

      • anonymní čtenář 

        Reagovat

         

        Už je asi na čase, aby byla zřízena příměstská parkoviště s levnou kyvadlovou dopravou do centra a zpět.

        Vloženo 19.7.2021 11:26:35

      • anonymní čtenář 

        Reagovat

         

        Kolony jsou, protože lidé jsou líní udělat krok pěšky nebo použít MHD. Centrum města prostě není nafukovací a holt už parkovací kapacity jsou vyčerpány.

        Vloženo 19.7.2021 11:30:24

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace