Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pitíZe života

Netypické počasí sadařům příliš nepřeje

Letošní počasí je zatím poměrně netypické. Dlouhé chladné období a více deště příliš nepřeje českému ovoci. Na všech ovocných stromech jsou sice již plody, oproti loňsku jsou ale menší. Úroda bude zhruba čtvrtinová.

S problémem se potýkají zejména pěstitelé meruněk. „Sklizeň meruněk bude oproti loňsku třetinová. Mnoho odrůd ohrožovaly krátce po vykvetení mrazy a bylo třeba zahřívat. Stromy začaly plodit později, a tak je dozrávání tohoto ovoce asi o dva týdny zpožděno. Daří se spíše pozdějším odrůdám,“ říká Michal Šoman, výrobní ředitel prostějovské Palírny U Zeleného stromu, pod kterou spadá i výrobce ultraprémiových ovocných pálenek Distillery Kleiner.

Některé odrůdy švestek podle něj letos vůbec nebudou, takže bude menší výběr. „Na stromech stabilnějších odrůd švestek se urodilo, bohužel ale poměrně málo. Naštěstí višní máme dostatek z minulých let, stejně tak špendlíků, které v Distillery Kleiner využíváme například na špendlíkovou pálenku Wild Pin. Jak to ale ve skutečnosti s letošní úrodou dopadne, zjistíme, až budou plody dozrávat, což bude až koncem léta,“ vysvětluje Michal Šoman.

V Distillery Kleiner, která se zaměřuje na ultraprémiové pálenky a která se v roce 2017 spojila s Palírnou U Zeleného stromu, se na roky s nižší úrodou pro jistotu připravují. Ovoce sbírají vždy alespoň na dvě sezony dopředu, se sklizní tedy pracují tak, jako by měl být příští rok neúrodný. Poslední dva roky byly, co se týče úrody, naštěstí pozitivní.

Distillery Kleiner
Místní palírnu se zaměřením na ultraprémiové pálenky založili Jan a Růžena Kleinerovi v roce 2002 v hanáckém Žešově. Od roku 2017 je součástí Palírny U Zeleného stromu, která jí poskytuje lepší zázemí pro výrobu a vývoj nových produktů. V Distillery Kleiner začali ovocné destiláty ukládat do sudů po jiném ušlechtilém alkoholu, jako je whisky, koňak, brandy nebo Cabernet Sauvignon, a to na dobu nejméně tří let. Sudy dávají pálenkám jedinečný a neopakovatelný charakter a jantarově medovou barvu. I čiré destiláty si poleží až několik let v kameninových nádobách do doby, než harmonizují svou chuť. K dokonalosti je třeba dospět.

Pečlivě vybírané a ručně sklízené ovoce z Moravy, trpělivost a preciznost při každém kroku výrobního procesu a posedlost dokonalostí. To vše spolu s osobním zapálením manželů Kleinerových posouvá pálenky Kleiner mezi světovou elitu. To dokládají i ocenění z prestižních celosvětových soutěží.

Palírna U Zeleného stromu a.s.
Palírna U Zeleného stromu a.s. má ojedinělou historii, která začala již v roce 1518 udělením práva vařit pivo a pálit pálenku domu U Zeleného stromu v Prostějově. Jde o unikát nejen v Česku, ale i v rámci celé Evropy, kde neexistuje palírna s delší historií. Palírna U Zeleného stromu a.s. (též známá podle jednoho ze svých výrobků jako Starorežná Prostějov) je ryze česká firma, která je i bez cizího kapitálu druhým největším výrobcem lihovin v České republice. Mezi nejznámější značky patří Starorežná, Blend 42 Vodka či Hanácká vodka a zejména výjimečná česká žitná whisky „Stará žitná myslivecká“. Výrobky firmy jsou oceňovány pro svou chuťovou kvalitu medailemi na významných světových soutěžích a díky tomu firma své značky úspěšně vyváží. S produkty Palírny U Zeleného stromu a.s. se zákazníci mohou setkat v dalších dvaceti zemích pěti kontinentů. Na domácím trhu pak s firmou spolupracují při distribuci svých výrobků značky s nejvyššími společenskými ambicemi, jako jsou Koval, Dictador, Cutty Sark, Pushkin, Berentzen, Sobieski, MOKO rum a další.

Foto: archiv Distillery Kleiner

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *