Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Legendy českého lyžování zavítaly do Jablonce. Výstava Vítězové bílé stopy je stále otevřena

Jablonec je městem sportu a zejména pak běžeckého lyžování. Téměř každý Jablonečák si během svého života zkusil minimálně jednou sklouznout se bílou stopou. Historii i největší běžkařské úspěchy připomíná právě probíhající výstava Vítězové bílé stopy v Domě Scheybalových.

V uplynulých dnech se navíc uskutečnilo setkání Českého klubu olympioniků a dalších sportovců, kteří společně na výstavu zavítali. „Výstavu, která se věnuje úspěchům běžeckého lyžování od počátků až k přelomu století, navštívili například Stanislav Henych, Květa Pecková – Jeriová, Jiří Beran nebo Miloš Bečvář,“ přiblížila Ivana Zelenková z České lyžařské společnosti.

Stanislav Henych reprezentoval Českou republiku hned dvakrát na OH v Sapporu 1972 a Innsbrucku 1976. Květa Jeriová je dokonce trojnásobnou olympijskou medailistkou. Miloš Bečvář je desetinásobným mistrem republiky v běhu na lyžích a stejně tak Jiří Beran má na svém kontě řadu významných úspěchů ze světa běžeckého lyžování.

Návštěvníci mohou na výstavě zhlédnout medaile z počátků lyžařského sportu u nás, předměty z doby Bohumila Hanče, významné trofeje z dálkových běhů a mnoho dalších zajímavostí. „Exponáty na výstavu zapůjčila řada osobností našeho lyžování, např. první olympijská medailistka Helena Balatková – Šikolová, Květa Pecková – Jeriová, Pavel Benc, Gabriela Soukalová – Svobodová, Stanislav Řezáč či Katka Smutná. Nedílnou a důležitou součástí výstavy jsou fotografie Petra Krajíčka, Josefa Stránského, Milana Šebka, Jiřího Pekárka, Petra Zbranka a dalších výborných fotografů,“ komentovala Zelenková.

Výstava, která se koná u příležitosti 55. ročníku legendární Jizerské 50, představuje nejen slavné lyžařské sportovce, ale také trenéry, rozhodčí a další občas opomíjené osoby, které se podílely na rozvoji běžeckého lyžování. Na výstavě mohou návštěvníci spatřit také mnoho medailí, závodních čísel, dresů nebo navštívit servisní koutek.

Výstava Vítězové bílé stopy je přístupná v Domě Scheybalových ve všední dny od 10 do 12:30 a od 13 do 17 hodin, v sobotu od 10 do 13 hodin a v neděli (pouze v době letních prázdnin) v čase 10 až 13 hodin.

Ohodnoť článek

Foto Kultura Jablonec, Česká lyžařská společnost

Štítky Jablonec, Dům Scheybalových, výstava, Vítězové bílé stopy, lyžování, běžky, běh na lyžích, olympijské hry, Květa Jeriová, Stanislav Henych, Jiří Beran, Miloš Bečvář, Ivana Zelenková, Zimní olympijské hry 1976

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Legendy českého lyžování zavítaly do Jablonce. Výstava Vítězové bílé stopy je stále otevřena  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.