Články / Seriály

3na3: Jan Tomšů (Zvěřinec)

3na3: Jan Tomšů (Zvěřinec)

Jiří Přivřel | Články / Seriály | 23.07.2021

Magdaléna Petráková v nedávném rozhovoru, který byl věnován převážně festivalu Luhovaný Vincent, zmínila i jiné spolky působící na Zlínsku. Jedním z nich byl kreativní Zvěřinec, který pro ni představuje „prostředek pro ožívání autentické, neglobalizované, výjimečné lokální kultury“. Zvěřinec, který se nedávno stal součástí networku Nová síť, je činný v průběhu celého roku. Na každé roční období připadá jedna větší, již tradiční událost, a postupně k nim přibývají další. 24. července zve do Lukova na Slavnost v houští. O té nám více řekl Jan Tomšů s tím, že jednou si pohovoříme s celým Zvěřincem více zeširoka.

Můžeš Zvěřinec představit? Kdo za ním stojí a jaké jsou jeho cíle?

Jádro Zvěřince jsou lidé s osobními vazbami ke Zlínsku. V době zakládání spolku jsme byli rozstřelení po celém Česku, ale část z nás se chtěla do kraje jednou vrátit. Bohužel tamní situace současné živé kultury není ideální, tak jsme se rozhodli, že to musíme vzít na sebe. Všichni se v oblasti kultury pohybujeme jako profesionálové, ale každý z nás v trochu jiném odvětví. Díky tomu vznikl silný kolektiv, který dokáže vyprodukovat i ty nejbizarnější akce na nejméně pravděpodobných místech. Hrozně nás to baví a těší nás, že se ve Zlíně nachází lidi, kteří se k nám přidávají a chodí na naše akce.

V průběhu roku pořádáte čtyři větší akce, každé roční období má svoji. Teď se blíží Slavnost v houští, která je celkem netradiční. Má nějaký koncept, ideu nebo je to vyloženě punk? A bude letošní slavnost něčím specifická?

Původní idea Slavnosti v houští byla taková, že se uskuteční pokaždé na jiném místě jako site specific událost. Hned druhá lokace ale byla natolik magická a přitažlivá, že jsme se rozhodli v remízku za obcí Lukov zůstat. Od začátku je to spíše hudební událost, kterou občas doplnila přednáška nebo divadelní představení. Loni slavnost proběhla online a je stále k mání na našem webu jako série videí, které pro nás připravili oslovení umělci. Letošní V_houští bude čistě hudební záležitost.

A jako taková má podtitul Festival rychlé a pomalé hudby. Jsou nějaká kritéria pro volbu účinkujících, a koho V_houští uslyšíme?

Dělení hudby pouze na rychlou a pomalou je myšlenka, která pochází od Vlasty Redla a, myslím, že je docela funkční. Letošní dramaturgický klíč je vlastně nehudební. Běžně se v průběhu celého roku setkávám s různými lidmi v rámci festivalů, eventů a projektů a spousta z nich se stala mými nejbližšími. A jelikož v posledních měsících frekvence našich spoluprací poněkud klesla, rozhodl jsem se lineup poskládat z kapel našich přátel, abychom se zase mohli setkat. Jeden z velmi očekávaných bodů programu jsou Synové smrti, nová kapela Romana Vičíka z Nylon Jail, Vaška Hrušky z Lebanonu a Tondy Dlapy z Prago Union. Jsme dlouholetí spolupracovníci i z různých hudebních uskupení a kluci mají moji naprostou důvěru a obdiv. Takový bigbít jinde nenajdeš. Scénu z regionu zastupuje Nech čagan viset, což je projekt Ireny Knedlové Vlčkové, pojatý jako komponované pásmo poezie, povídek a písní. Místní jsou i Apolloguys, kteří zkouší v našem společném studiu a nahrávky, nyní těsně před masterem Amáka ze studia Golden Hive, jsou velmi zajímavé. Folkovější větev festivalu tvoří Åncient Teenager, což je sólovka Jiřího Neděly, skvělého performera, dramaturga PAFu a obrozence. Na tento koncert si pozval Alexandra Jančíka, se kterým spolupracoval už v legendární kapele Sajbšanson. Sonické experimenty zastupuje moje kapela No.c, když už to pořádám. A bude spousta dalších super kapel...

Četl jsem, že Zvěřinec pro tebe představuje platformu k decentralizaci kultury a seznámení sousedů. Jaké máte sousedské vztahy?

Vynikající, a to kdekoli se Zvěřinec zrovna vyskytne. Zlín nemá pořádnou infrastrukturu pro živé umění, takže každou akci děláme jinde, a myslím, že vše vyšlo vždy k oboustranné spokojenosti. Ať už to byla hospoda, zámek či budova divadla. Snažíme se propojovat různé lidi, naše akce mají velmi eklektický charakter. 24. července kromě V_houští probíhá v Lukově u Zlína také taneční zábava s kapelou Akcent. V našem programu je vyhrazen hodinový blok na návštěvu této tradiční události a transfer mezi oběma akcemi je vítán a hlavně doporučen.

Info

Slavnost v houští
24. 7. 2021
Lukov
fb událost
web spolku Zvěřinec

foto © Jakub Linhart

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Protokol: Brother Michael (Psymon Spine)

redakce 16.05.2024

V našem protokolu jsme vyzpovídali klávesistu a producenta Brother Michaela, abychom nahmátli hlubší kořeny kapely.

Kam na rajz s Bárou Hodonickou (Regiony)

redakce 15.05.2024

„Jedinečná atmosféra, očekávaná i naprosto náhodná setkání dělají z divadelního Hradce to jediný místo, kde v červnu chce a musí být každý,“ říká ta, která žije kulturou.

Vstupní prohlídka: Lament

redakce 13.05.2024

Apokalyptické vize i sociální kritika, poezie, u které se tančí. A dvojice Lament v naší čekárně u příležitosti aktuálního alba.

Pořadatelská: Tomáš Jarkovský (Regiony)

redakce 11.05.2024

Na jaké divadelní představení a festivaly nás pozve vášnivý divadelní nadšenec a ředitel Draku? Regiony a nejen ty.

Vstupní prohlídka: Jonathan Roy

redakce 06.05.2024

„Je to alternativní, psychedelické, popové i písničkářské. Zvláštní a zároveň cool,“ láká zpěvák. Na desku i na koncert v Kasárnách. Vstupní průklep.

Pořadatelská: Ivo Lorenc (MeetFactory)

redakce 02.05.2024

Kytarista několika brněnských kapel a produkční MeetFactory v pořadatelské rubrice.

Protokol: Alex Stephens (Strawberry Guy)

redakce 26.04.2024

Jahodový kluk se s námi podělil o nejdůležitější alba, hudební guilty pleasures a písně, u kterých pláče jeho srdce. V květnu ho uslyšíte v Praze.

Preview: Dunk!festival

redakce 25.04.2024

Lineup štandardne ponúka velikánov žánru ako This Will Destroy You, sleepmakeswaves, Emma Ruth Rundle, ako i menšie, no nemenej zaujímavé projekty z celého sveta.

Vstupní prohlídka: ||ALA|MEDA||

redakce 24.04.2024

Jejich čerstvá novinka Spectre 02 vyšla minulý týden pod labelem Brutality Garden. Už tento týden ji můžete slyšet naživo na bratislavském Sharpu, o týden později v Praze, v červenci na…

Pořadatelská: Martina Lesner (United Islands of Prague)

redakce 18.04.2024

Položili jsme několik otázek hledačce nových talentů, bookerce a dramaturgyni festivalů.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace