Zprávy / Nové desky

Lenka Zbořilová (Billow) vydává u Z Tapes sólovku jako Ivy Z

Lenka Zbořilová (Billow) vydává u Z Tapes sólovku jako Ivy Z

redakce | Zprávy / Nové desky | 23.07.2021

Debutovou desku s názvem Under a Red Moon, pt. 1 & pt. 2 vydává u slovenského labelu Z Tapes jako Ivy Z hudebnice Lenka Zbořilová (Billow). Nahrávka vychází v limitované edici 70 kazet a vznikala experimentálně na prostoru posledních 16 týdnů, kdy byla každý týden složena či dodělána jedna písnička.

„Cílem tohoto ‚1 track týdně‘ projektu bylo naučení se nových věcí v Abletonu, co se týče nahrávání a mixování, ale také oproštění se od nedodělaných nápadů, které se mi za poslední dobu nastřádaly a začaly mě tížit,“ říká Ivy Z. Žánrově se tak na nahrávce objevují skladby inspirované slowcorem s dominujícím klavírem (10,000 Dawns, Like a Hunter I Never Sleep), lo-fi folkem (City Lights) nebo třeba weird popem a hyperpopem (Red Dress Dirty, 2022).

„Prvotní inspirací k založení tohoto side projektu byl návrat ke klavíru. Na začátku pandemie jsem si pořídila piano, ke kterému jsem se vrátila poprvé od dětství. Posléze se začala kupit spousta střípků a nápadů, s kterými bylo potřeba něco udělat – jejich nedokončenost mě začala vysávat a skládání mě přestávalo bavit. Zároveň jsem ale nechtěla, aby se jejich dodělávání proměnilo v úzkostlivý, rok trvající proces. Šlo mi o to co nejvíc zanechat spontaneitu a neznepřátelit si ty písničky přílišnou péči, proto jsem jim nakonec vždy věnovala maximálně týdenní pozornost a posílala je čerstvé ven.“

Album obsahuje 16 písniček, z toho ta úplně poslední vznikla kompletně během jediného dne. „V případě crescent moon jsem to chtěla posunout ještě dál a zkusit soustředit vše do jediného dne. Dopoledne byl napsán text, složena a nahrána hudba, po obědě zpěvy, večer finální dodělání a rychlomix.“ Na desce vypomáhal s kytarami také Jakub Zbořil, mastering několika písniček obstaral Vincent Stránský.

Info

Ivy Z - Under a Red Moon, pt. 1 & pt. 2 (Z Tapes, 2021)
Bandcamp

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Tramhaus - nový singl i klip

redakce 24.05.2024

Upozorňuje na zvláštní fenomén, kdy lidé nahrávají na YouTube nesestříhaná videa, aniž by jim dali název nebo kontext.

Stroon: Tectoniclifting

redakce 20.05.2024

Prostřednictvím éterických trav, japonských perkusí, tranceových syntezátorů a mlžné sirény zprostředkovává velikost i marnost snahy stát se jiným, než jsem.

Hobby Horse Cowboy vydali Branko’s Bridge

redakce 15.05.2024

Žánrově doširoka rozkročené album propojuje vokál Vojtěcha Váchy i snivé aranže, které jsou pro Branko’s Bridge tak typické.

Debut Jana Váni

redakce 14.05.2024

Ve spolupráci s badfocusem natočil už dříve dva singly a v přípravě na debutové album se nashromáždilo i několik skladeb.

Eremen a jeho prvý album

redakce 13.05.2024

Pestré beaty od chillovejších lo-fi produkcií až po úderný boombap, hravé texty a inšpiratívne spolupráce.

Kadé chim? Rez želez

redakce 13.05.2024

Deska obsahuje třináct skladeb, většina z nich je nových či novějších, jen na úvod alba zní pár písniček, z nichž některé pamatují ještě 90. léta a formaci Sen Vesen.

Nový album The Ills

redakce 12.05.2024

Zvláštnosťou inštrumentálneho albumu sú aj texty - sonety ku každej skladbe.

Wolf Lost in the Poem vydává novou desku

redakce 10.05.2024

Druhý díl s názvem Indigem je věnován opět básnířkám, ale tentokrát výhradně českým.

Nové album Manon meurt

redakce 07.05.2024

Název Unravel odkazuje k vývoji kapely a naplňování potenciálu všech hudebníků, nástrojů a hudebních motivů i procesu odkrývání vrstevnatosti skladeb a emocí.

Kluci z garáže mají EP

redakce 06.05.2024

Klubový boyband s nejaktuálnějším sound designem ohledávající žánrové mutace UK garage, reggaetonu, Baile funku či anime soundtracků.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace