Zde může být vaše reklama.

Tři, dva, jedna, start 1. kolo: Těžký začátek, Sigma hraje na Spartě

1. kolo: Těžký začátek, Sigma hraje na Spartě

foto: Petr Pelíšek

23. 07. 2021 - 14:30

Pauza končí, přestávka je pryč, fotbalová sezona začíná. A pro tým SK Sigma Olomouc odstartuje soutěžní ročník 2021/2022 pěkně zprudka. Hanáci hrají zápas prvního kola FORTUNA:LIGY v Praze na Spartě. Na Letné je to vždy obtížné, nic na to nemění ani to, že Sparta v posledních sezonách nezískává tituly, pořád je to jeden z nejsilnějších tuzemských celků.

Hanáci mají jistou výhodu, Spartu už hrát viděli, bylo to při jejím pohárovém vystoupení ve Vídni proti Rapidu. „Ukázalo to hlavně v prvním poločase na sílu Sparty. Myslím si, že pokud by byla produktivní, tak si asi odvezla lepší výsledek. Na druhou stranu to zároveň potvrdilo ty věci, od kterých bychom se rádi odrazili i my. Myslím si, že jiná cesta než herní aktivitou nevede,“ řekl trenér SK Sigma Olomouc Václav Jílek. „V první řadě je potřeba říct, že úplně nevíme, v jaké sestavě nastoupí, je to těžko čitelné. Jistě na to bude mít vliv i odveta s Rapidem. Na druhou stranu disponuje vysokou individuální kvalitou hráčů, to všichni víme. Od nás bude potřeba, abychom hráli hodně zodpovědně a dobře do defenzivy a byli také dost odvážní a kvalitní směrem dopředu a nebáli se hrát. Myslím si, že jediná cesta je nečekat na to, co Sparta vymyslí. Budeme muset tlačit na to, abychom ji donutili k chybám, abychom si i my vytvořili nějaké příležitosti,“ podotkl.

Do Sigmy se Jílek vrátil po dvou letech, který vyplnil angažmá právě ve Spartě. Ale nějakou mimořádnost duelu na Letné nedává. „Pocity jsou spíše v očekávání pikantnosti toho souboje, že se to zrovna takhle sešlo. Čeká nás soupeř s nejvyššími ambicemi, z toho důvodu to bude velmi dobrá prověrka na úvod. Ale nemáme se čeho bát. Chceme do toho zápasu jít s touhou, s vášní a ukázat, že fotbal umíme také velmi dobře,“ řekl Jílek.

Po odchodech brankáře Mandouse, obránce Sladkého nebo záložníka Housky a s příchody záložníka Sedláka nebo útočníků Vaněčka s Růskem musí Sigma najít ideální složení základní jedenáctky. „O základní sestavě máme jasno z osmdesáti procent. Máme dvě tři pozice, u kterých trošku váháme, o kterých se rozhodneme až v posledních dvou dnech,“ uvedl Jílek. Jisté předem je jen to, kdo bude chytat. „Nebudu nic skrývat, do sezony budeme vstupovat s Matúšem Macíkem v pozici číslo jedna,“ řekl Jílek.

Chybět v olomoucké sestavě bude dlouhodobě zraněný útočník Jakub Yunis, nejisté jsou starty stopera Václav Jemelky a záložníka Pabla Gonzáleze, kteří neprodělali kompletní přípravu.

Utkání AC Sparta Praha versus SK Sigma Olomouc se hraje v sobotu 24. července od 19.00 (rozhodčí Pavel Orel – Jan Paták, Marek Podaný).

Pravděpodobné sestavy

Sparta Praha: Nita - Vindheim, Štetina, Hancko, Höjer - Wiesner, Dočkal, Pavelka, L. Krejčí ml., Pešek - Hložek. Trenér Pavel Vrba.
SK Sigma Olomouc: Macík – Chvátal, Hubník, Beneš, Zmrzlý – Látal, Sedlák, Daněk, Breite, Hála – Růsek. Trenér Václav Jílek.

Další články