Skifař Fleissner postoupil bez větších potíží do čtvrtfinále, české dvojskify pak do semifinále

První čeští sportovci se představili na letošních Letních olympijských hrách v Tokiu hned v jejich první soutěžní den. Hned několik se jich představilo ve veslařských závodech a konkrétně se jednalo o rozjížďky skifu mužů, dvojskifu žen a mužskéhob dvojskifu lehkých vah. Ve všech těchto kategorií mají Češi své zástupce a všem se podařilo postoupit do další fáze závodu. Zatímco skifař Jan Fleissner postoupil z prvního místa opravné jízdy do čtvrtfinále, tak do semifinále si zajistily svým třetím místem dvojskifařky Kristýna Fleissnerová a Lenka Antošová. Přímo z druhého místa pak ve dvojskifu lehkých vah postoupilo do semifinále duo Miroslav Vraštil a Jiří Šimánek. Nedařilo se akorát českému dvojskifu mužů ve složení Jakub Podrazil, Jan Cincibuch, jenž v opravné jízdě skončil čtvrtý a na Hrách tak celkově skončili třináctí.

Dvojskif lehkých vah ve složení Miroslav Vraštil a Jiří Šimánek potěšili české fanoušky svou povedenou jízdou, díky které nestačil akorát na irskou dvojici Fintan McCarthy a Paul O'Donovan, tedy na úřadující světové i evropské šampiony. Z druhé pozice se tak Češi přímo probojovali do semifinále a nebudou tak muset v neděli absolovat opravnou jízdu.

Tu ve skifu už v sobotu absolvoval třiadvacetiletý Jan Fleisnner a tento náhradník Ondřeje Synka, jenž musel účast na letošních Hrách kvůli zdravotním potížím oželet, s přehledem z prvního místa postoupil do čtvrtfinále, když potvrdil svou roli favorita ve své jízdě. Vždyť jeho soupeři byli především reprezentanti rozvojových veslařských zemí.

Jedinými, kdo měl s postupemb poněkud větší problémy, byly Antošová s Fleissnerovou, které tak od začátku své jízdy musely absolvovat tuhý boj. Vždyť na prvním mezičase se ocitaly až na posledním čtvrtém místě, až pak se jim postupem času podařilo předjet čínské duo Šen Šuang-mej, Liou Siao-sin a třetí postupovou pozici už dokázaly udržet až do cíle.

Naopak český mužský dvojskif Podrazil, Cincibuch tak úspěšný nebyl, neeboť ve své opravné jízdě na své tři silné soupeře nestačil a je to jediný český dvojskif, který se v olympijském semifinále nepředstaví. A tio i přesto, že tito čeští reprezentanti v polovině závodu ještě vedli, nakonec ale ztratili na třetí postupové místo skoro tři vteřiny.

Veslování (jízdy s českou účastí) - (24.7.2021):

Muži:

Rozjížďky:

Dvojskif lehkých vah: 1. McCarthy, O'Donovan (Ir.) 6:23,74, 2. Vraštil, Šimánek (ČR) 6:28,10 - postup do semifinále

Opravy:

Skif: 1. Fleissner (ČR) 7:29,90 - postup do čtvrtfinále

Dvojskif: 1. Krüger, Weber (Něm.) 6:26,64, ...4. Podrazil, Cincibuch (ČR) 6:32,86 - vyřazeni

Ženy:

Dvojskif: 1. Pitirimová, Kuročkinová (Rus.) 7:13,77, ...3. Antošová, Fleissnerová (ČR) 7:16,96 - postup do semifinále

Související

Ondřej Synek

Veslař Ondřej Synek ukončil kariéru. Učinil tak ze zdravotních důvodů

Ve svých osmatřicet letech se ve čtvrtek rozhodl ukončit svou bohatou kariéru veslař Ondřej Synek. Učinil tak poté, co mu lékaři v červnu diagnostikovali tzv. syndrom nejasného snížení výkonu. Právě kvůli těmto zdravotním potížím se český sportovec nezúčastnil letošních Letních olympijských her v Tokiu. I tak se ale Obndřej zapsal do české olympijské historie výrazně, z olympijských her máhned tři medaile a zároveň je i pětinásobným světovým šampionem na skifu.
Olympiáda, ilustrační foto

Vraštil se Šimánkem ve dvojskifu lehkých vah sahali po medaili. Skončili těsně čtvrtí

Blízko k další, v pořadí již třetí, medaili měla ve čtvrtek brzy ráno středoevropského času česká olympijská výprava a to zásluhou dvojskifu lehkých vah ve složení Miroslav Vraštil, Jiří Šimánek. Ti totiž až do konce finálového závodu sahali po bronzové medaili, nakonec za ni zaostali o pouhých 2,12 vteřiny. Zlatou medaili získali podle očekávání Irové Fintan McCarthy a Paul O'Donovan, kteří jsou nejen úřadujícími mistry světa, ale i Evropy.

Více souvisejících

Veslování Olympijské hry 2021 (Tokio) olympiáda

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

včera

Proč došlo k atentátu na Fica? Policie zjistí, jestli byl útočník zradikalizovaný

Pokud někdo úmyslně radikalizoval pachatele atentátu na předsedu vlády Roberta Fica (Směr-SD), policie to zjistí stejně, jako to udělala v případě dvojité vraždy na Zámecké ulici v Bratislavě. Řekl to publicista Juraj Hrabko v rozhovoru pro TASR TV.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy