Eva Hurychová oslavila 70. narozeniny

25. červenec 2021

Eva Hurychová je textařka, spisovatelka a skladatelka. V poslední době se věnuje pomoci obětem domácího násilí. V 80. letech byla populární zpěvačkou s takovými hity jako Já přijdu, Má sestra Helga, Chybička se vloudí, To chce mít svůj systém, Péťo, čau, Nepospíchej do neštěstí nebo Konkurs na lásku.

Vyrůstala v Liberci, kde také odmaturovala na střední zdravotnické škole. Přihlásila se na pražskou Akademii múzických umění, ale nebyla přijata. V Praze však zůstala. Večerně studovala na Lidové konzervatoři a protože vyrůstala v hudební rodině, patřilo k jejímu dětství i psaní písní a textů. Pokračovala v tom i v Praze, účinkovala v různých hudebních a zábavných pořadech, psala pro děti, dospělé, vystupovala s několika skupinami a přibývaly i nabídky na televizní natáčení. Pro Evu Hurychovou však bylo významné setkání se skupinou Bacily Václava Neckáře. Natočila s ní své největší hity, v roce 1983 dokonce obsadila v anketě Zlatý slavík 11. místo.

Po roce 1990 účinkovala v pořadech Luďka Soboty a Jana Rosáka. Přišel rok 1993, Evě Hurychové se narodila dvojčata a rozhodla se, že se jim bude věnovat naplno. Svoji pěveckou kariéru ukončila. Vrátila se k ní o třináct let později, v roce 2006. Začala skládat a psát texty, na pomoc obětem domácího násilí založila Evinu schránku a věnuje se i pomoci ženám, které se staly oběťmi domácího násilí.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.