Tomečkovi uniklo finále skeetu až v dramatickém rozstřelu, mezi šest nejlepších se nevešla ani Šumová

Sportovní střelec Jakub Tomeček se do finále olympijského závodu ve skeetu těsně neprobojoval. V dramatickém kvalifikačním rozstřelu prohrál duel o poslední šesté finálové místo s Dánem Jesperem Hansenem a skončil sedmý. Do finále se nedostala ani Barbora Šumová, která obsadila v kvalifikaci 14. příčku. Od postupové šestice ji dělily dva zásahy.

Tokio (Aktualizováno: 10:43 26. 7. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český skeetař Jakub Tomeček na olympijských hrách v Tokiu

Český skeetař Jakub Tomeček na olympijských hrách v Tokiu | Foto: ANN WANG | Zdroj: Reuters

Olympijskými šampiony ve skeetu se stali Američané Vincent Hancock a Amber Englishová. Zatímco Hancock slaví triumf po devíti letech a třetí v kariéře, jeho krajanka uspěla pod pěti kruhy poprvé.

VIDEO: Nezvládnutý start triatlonu na olympiádě. Závodníky v Tokiu málem přejel vysílací člun

Číst článek

Devatenáctý muž z olympiády v Londýně Tomeček měl i v druhé části kvalifikace soutěž dobře rozjetou.

Poté, co v nedělní části chyboval ze 75 střel jen jednou, držel i v pondělí dlouho svou úspěšnou sérii a trefil 43 ran po sobě. Přestože v té následující chyboval, stále byl na průběžných příčkách, které by mu zajišťovaly finále.

Jenže při předposlední střele celé kvalifikace minul znovu a s celkovými třemi omyly už musel do rozstřelu. V něm si jako první postupové příčky brzy zajistili Američan Vincent Hancock a Abdallah Al-Rašídí z Kuvajtu.

Tomeček musel kvůli chybě v úvodu svádět další boj se zbývajícími soupeři o poslední postupové místo. Zatímco Peruánec Nicolas Pecheco brzy vypadl, Dán Hansen zůstával bezchybný. V 17. sérii a po 33 střelách český reprezentant minul podruhé a jeho naděje na postup mezi nejlepší šestici zhasla.

Nepostoupila ani Šumová

Pro Šumovou se na střelnici v Asace stalo kritické především osmé stanoviště, kde ve všech pěti zastávkách chybovala. Při poslední sérii tam minula dvakrát a celkem na této položce udělala šest chyb ze sedmi. Ty závěrečné dvě ji stály naději na finále.

Rodačka z Kolína si premiérovou účast na olympijských hrách zajistila díky bronzu ve skeetu z mistrovství Evropy 2019. Medaili v minulosti získala také na juniorském mistrovství světa nebo v závodu smíšených týmů na Evropských hrách v Minsku.

Sportovní střelba:

Muži - skeet: 1. Hancock (USA) 59, 2. Hansen (Dán.) 55, 3. Al Rašidí (Kuv.), 4. Kallioinen (Fin.), 5. Delaunay (Fr.), 6. Cassandro (It.),... 7. Tomeček (ČR).

Ženy - skeet: 1. Englishová (USA) 56, 2. Bacosiová (It.) 55, 3. Meng Wej (Čína), 4. Imprasertsuková (Thaj.), 5. Messerschmidtová (Něm.), 6. Vinogradovová (Rus.), ...v kvalifikaci 14. Šumová (ČR).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme