Dnes Pondělí - jasno 23°C
Zítra Úterý - jasno 23°C
Pondělí 13. 5. 2024
Svátek má Servác
Zpravodajství
Aktuální zprávy z hlavního města.
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Komunitní centrum Prádelna hostilo další z výměnných bazarů
Letní Swap v Prádelně. Foto: Michael Čihák

Komunitní centrum Prádelna hostilo další z výměnných bazarů

Minulý týden ve středu se v komunitním centru Prádelna uskutečnil další z cyklu výměnných bazarů pro veřejnost, takzvaný Letní Swap.  

Stejně jako o předchozí akce tohoto druhu byl i tentokrát znát velký zájem – celkem Letní Swap navštívilo skoro osmdesát účastníků všech věkových kategorií. Základ nabídky tvořil sortiment Freeshopu, který v komunitním centru funguje již několik let. 

Všichni návštěvníci také přinesli věci, pro které již nemají využití, ale někdo jiný by je mohl potřebovat. Nabídka se tak během odpoledne proměňovala a každý zde nalezl něco užitečného, co si odnesl domů. Všichni zúčastnění oceňovali nejen pestrý výběr, ale také příjemné prostředí a celkovou atmosféru tohoto „bazaru zdarma“. 

V srpnu se mohou milovníci literatury těšit na podobnou akci, speciálně však zaměřenou na knihy – Letní Knižní Freeshop. V úterý 17. srpna tak budou všichni moci přinést svoje knihy, které chtějí poslat do dalšího oběhu, a zároveň nalézt něco nového na čtení i pro sebe. 

Komunitní centrum Prádelna od začátku června obnovilo po vynuceném přerušení, kdy veškeré aktivity pro seniory probíhaly distanční formou v podobě on-line lekcí, svůj běžný provoz. Letní program probíhá již v normálním režimu, samozřejmě s dodržením všech aktuálně nařízených opatření.

Návštěvníci tedy mohou zavítat do tradiční „Letní Staropramen iKavárny“ pro seniory, která nabízí prostor pro setkávání, počítače s připojením na internet a poradnu s digitální technikou nebo možnost ochutnat nealkoholické nápoje z Pivovarů Staropramen, zahrát si stolní tenis nebo pétanque či se jenom setkat s přáteli. 

Senioři také jezdí na oblíbené celodenní poznávací výlety mimo Prahu, minulý týden si prohlédli Kolín a příští středu zamíří do Rakovníka. V cíli výletu je vždy profesionální průvodce seznámí s historií i s nejdůležitějšími památkami a zajímavostmi. 

V letním programu nechybí ani akce pro nejširší veřejnost napříč věkovým spektrem jako výše zmiňované výměnné bazary, open-air koncerty v parku před komunitním centrem nebo výstava obrazů akademického malíře Jiřího Lhoty. 

Od září začne v komunitním centru Prádelna nový semestr pravidelných vzdělávacích a pohybových kurzů jako jsou například kurzy práce s PC a digitální technikou, kurzy ovládání smartphonu a tabletu, jazykové kurzy, zdravotní gymnastika pro seniory, tai-chi nebo jóga. 

Scházet se začnou na pravidelných trénincích seniorky z tanečního souboru Marietta stejně jako vysokoškoláci z improvizačního divadla nebo tanečníci několika streetdanceových skupin. Stejně tak se mohou návštěvníci těšit na nové výstavy, semináře, přednášky i komponované pořady pro všechny generace. 

Dominantní skupinu pravidelných návštěvníků tvoří sice senioři, ale něco si zde může najít naprosto každý, bez ohledu na věk nebo sociální zařazení.

„Jsem rád, že Prádelna slouží lidem, kteří se zde naučili sami dělat akce a řídit si je. Přesně tak má komunitní centrum fungovat. Prádelna je významným centrem zdejší komunity, především starších spoluobčanů. Těší mě, že mohu být u toho,“ uvedl radní páté městské části pro oblast bezpečnosti a prevence kriminality Petr Lachnit. 

„Na podzim se snad už vrátíme do normálního režimu a začne obrovské množství kurzů, primárně pro seniory. Svou činnost zde obnoví i taneční, divadelní a další skupiny. Připraven je pestrý výstavní program,“ sdělil vedoucí centra Prádelna Michael Čihák.


Autor: TZ

Výstava: Džungle Praha 9

Dnes v 10:51

Výstava s názvem Džungle Praha 9 spojuje dva malíře, kteří jednoho dne zjistili, že chodí malovat na stejné místo – Zdeňka Daňka a Tomáše Honzu. V Galerii 9 představují svá díla do 30. května.

Praha 6: Setkání v nově zakládané komunitní zahradě Bubeneč

Dnes v 06:51

Na první setkání zahradní komunity, kterým začne výstavba nové bubenečské dočasné komunitní zahrady iniciované městskou částí zve v pondělí 13. května v 17 hodin Praha 6.

Festival Open House Praha 2024 otevře budovy i v Praze 4

Dnes v 05:57

Desátý ročník festivalu otevřených budov Open House Praha letos proběhne v termínu od 13. do 19. května V týdnu od 13. května bude připraven bohatý doprovodný program, o víkendu 18. a 19. května zpřístupní festival zdarma 115 budov na celém území hlavního města.

Open House Praha 2024: Praha 2 otevře osmnáct budov

Dnes ve 04:49

Dům zemědělské osvěty, Hasičský dům, Vila Na Libušince nebo Hlavův ústav – to je jen malá část toho, co vás čeká na Dvojce v rámci jubilejního 10. ročníku festivalu městské architektury Open House Praha 2024.

Vycházka s průvodcem: Krása a příroda Záběhlic

Včera v 19:46

Jdu, chodím, jedu, běžím. Radnice Prahy 10 zve veřejnost k prozkoumání městské části. V úterý 14. května od 17 hodin můžete objevit Záběhlice, jejich přírodu a zajímavosti.

Praha 6 zve na procházku: Zahradou břevnovského kláštera k Větrníku

Včera v 19:06

Na procházce obnovenou zahradou břevnovského kláštera si připomenete historii, osobnosti i události spojené s klášterem. Břevnovský klášter je nejstarším benediktinským klášterem u nás a vždy měl a dnes opět má výjimečné postavení.

Den fascinace rostlinami

Včera v 17:47

Víte, jaký hluk umí vydávat rostliny? Jak vypadá největší semínko? Co všechno se dá vyčíst z letokruhů, jak vypadá rostlinná fosílie nebo které přírodní látky působí blahodárně na naše zdraví?

Uskuteční se zápis do mateřské školy Pipan

Včera ve 14:29

Volná místa jsou v bilingvální mateřské škole PIPAN, která poskytuje stálé služby klinického logopeda, přípravu dítěte se sluchovým postižením a narušenou komunikační schopností na integraci, individuální práci s dětmi, podporu a pomoc při volbě nejpřínosnějšího komunikačního přístupu pro dítě a...

Praha 15 má na webu průvodce hostivařskými a hornoměcholupskými ulicemi

Včera ve 13:24

Na svých oficiálních webových stránkách připravila Praha 15 průvodce hostivařskými a hornoměcholupskými ulicemi.

Praha 2 hledá zájemce o práci v okrskové volební komisi

Včera v 10:21

Ve dnech 7. a 8. června proběhnou volby do Evropského parlamentu. Pokud si chcete vyzkoušet práci při organizaci voleb a při sčítání hlasů, kontaktujte radnici na e-mailu lucia.kirova@praha2.cz.

Den botanických zahrad

Včera v 10:13

Botanic Gardens Day se slaví na den biodiverzity 22. května v Austrálii a na Novém Zélandu. Letos se k jeho oslavě přidají i zahrady i u nás.

Sklizeň 2024. Letošní úroda umění na Gymnáziu Jana Patočky

Včera v 07:57

Jak na gymnáziu probíhá výtvarka? Přijďte si prohlédnout zlomek toho, co bylo v tomto školním roce vytvořeno, od 13. do 30. června se bude konat výstava v Galerii ve věži Novoměstské radnice v Praze 2.

Radnice nabízí práci na úřadě, ve školách a školkách

Včera v 07:16

Jak samotný Úřad MČ Praha 4, tak i městskou částí zřizované školy a školky, nabízejí řadu pracovních pozic.

Další články
Nahoru