Španělský mladíček Jorge Prado ovládl jasně MS v motokrosu – GP v Lokti.

Hattrick Jorge Prada v Lokti

Španělský mladíček Jorge Prado ovládl pátý závod mistrovství světa v motokrosu, kterým byla Grand Prix České republiky v západočeském Lokti. Obhájce titulu Tim Gajser fatálně chyboval ve druhé jízdě a vůbec se nevešel na stupně vítězů.

I tak vede šampionát, ale mohutně ho stáhl Toni Cairoli.

Jorge Prado tak nedělním vítězství zkompletoval hattrick na loketské trati. Kraloval zde totiž dvakrát ještě ve třídě MX2, teď si připsal vítězství i v královské kubatuře MXGP a poprvé v sezoně vystoupal na nejvyšší stupínek na stupni vítězů.

Prado stále nepřestává udivovat motokrosový svět svým počínáním na startech závodů. V Lokti byl v tom opět nejlepší, připsal si v obou jízdách holeshot, letos už čtvrtý a pátý. V cíli závodu ale přiznal, že toho měl v posledních kolech opravdu dost.

Není se čemu divit. Ve svých dvaceti letech je na velkou 450 stále velmi mladý. Třídu MX2 musel dle pravidel opustit před dvěma sezonami po zisku dvou titulů mistra světa. Nováčkovskou sezonu v MXGP měl loni a to v neuvěřitelných devatenácti letech.

 

Jediný kdo dokázal porazit Prada v Lokti byl legendární, devítinásobný mistr světa Toni Cairoli. Sice holeshot i ve druhé jízdě bral Jorge Prado, ale na následné roletě šel zkušeně do čela Cairoli a připsal si druhé vítězství v jízdě v sezoně. Prado dojel třetí a to mu s přehledem stačilo na celkové prvenství v závodě.

 

devítinásobný mistr světa Toni Cairoli.

 

V těžké konkurenci dravých mladíku jako jsou Prado, Gajser nebo Herlings málokdo letos Cairolimu věřil, jenže on letos ve svých šestatřiceti letech bojuje o svůj desátý titul mistra světa, čímž by vyrovnal nejúspěšnějšího jezdce historie, Belgičana Stefana Evertse. Cairoli pro letošek změnil hodně věcí, mnohem méně trénuje na motorce a většinu energie tak dává do nedělních závodů a je to na výsledcích rozhodně znát.

 

Cairoli stáhl Gajsera na pouhých jedenáct bodů. Důvodem byla fatální chyba Tima Gajsera v úvodu druhého závodu. Když už se odhodlal z šestého místa k útoku na duo továrních motocyklů Yamaha, přišel v nejvyšší části tratě pád.

Gajser následně musel do pit lane na rychlou opravu spojkové páčky a začal stahovat.

 

 

Virtuálně ho už Cairoli stáhl na pět bodů, protože čtyřiadvacetiletý Slovinec v ten moment nebyl na bodech, jenže Gajser zabojoval a bral patnácté místo. Pádem bylo jasné, že přijde o celkové stupně vítězů, což se mu stalo poprvé v sezoně. Celkově v naší Grand Prix skončil šestý a uhájil červenou tabulku pro vedoucího jezdce průběžného pořadí o jedenáct bodů.

 

Třetí celkově v Lokti skončil Švýcar Jeremy Seewer v továrním týmu Monster energy Yamaha, který díky skvělé druhé jízdě, kdy byl v cíli hned za Cairolim, těsně uhájil celkový bronz o dva body za svým stájovým kolegou Glennem Coldenhoffem. Ten jel v Lokti velmi stabilně, bral v obou jízdách vždy čtvrté místo a i tak skončil celkově.

 

Kdo se nepovedenou druhou jízdou připravil o celkové stupně vítězů, možná i celkové vítězství, byl bezesporu Francouz Romain Febvre. Poslední vítěz naší Grand Prix z roku 2019 je vždy v Lokti velmi silný, má to tu rád. Před českým publikem se u nás představil poprvé v zelených barvách, protože přestoupil z Yamahy do továrního týmu Kawasaki.

Ke třetímu místu z první jízdy si bohužel připsal až desáté místo, protože ve druhé jízdě se mu nepovedl start, byl kolem dvacátého místa, navíc při stíhací jízdě ještě lehce spadl. I tak z toho byla top 5, ale jeho tempo bylo obdivuhodné a měl na mnohem více. Ale to je motokros.

 

Herlings v Lokti nestartoval

Nejhorší možný scénář se bohužel naplnil. Největší světová motokrosová hvězda Jeffrey Herlings v Lokti nestartoval. Důvodem je zranění z minulého týdne z domácího závodu z holandského Oss. Tam mu totiž krátce po startu doslova přistál na zádech Ital Ivo Monticelli s tovární Kawasaki.

Jenže Herlings jízdu dokončil a dokonce ji po skvělém finiši hnán rozbouřeným domácím davem vyhrál.

Jenže do druhé jízdy pro obrovské bolesti nenastoupil. Následné vyšetření odhalilo zlomeninu v oblasti levé lopatky a Herlings se bude muset mimo plánováni útoku na čelo na nějaký čas z kolotoče MXGP odporoučet.

Šestadvacetiletého Holanďana si v Lokti fanoušci zatím mnohokrát neužili, na návštěvě holandských fanoušku je to vždy znát, protože jsem proudili opravdu ve velkém množství. Naposledy zde startoval v roce 2018 a to vyhrál vše co mohl, jinak zde často chyběl kvůli zranění jak teď v MXGP, tak i dříve v MX2. V Lokti Herlings prostě chyběl a závody bez něho neměly tu správnou šťávu.

Herlings má na svém kontě čtyři tituly mistra světa (3x MX2, MXGP), kdo ví kolik by měl momentálně titulů, kdyby neměl tak velké množství nejrůznějších zranění. Jeffrey Herlings v Lokti přesto byl, ale jen jako divák, kam přiletěl ráno svým soukromým letadlem z Holandska.

Jeffrey Herlings: „V rameni bolesti nemám a pro normální život nemám problém, ale protože provozuji sport jménem motokros tak tady se už jedná o jiný příběh. V Lokti závodit nebudu a vrátím se až budu 100 % fit. Co se stalo je obrovská škola, už jen proto, že to nebyla moje chyba. Bohužel se to již stalo a nic s tím už nenadělám.“

 

Jeffrey Herlings

 

Seewer pokračuje u Yamahy

Švýcarský motokrosový závodník Jeremy Seewer prodloužil o další dva roky smlouvu s Yamahou a bude tak hájit barvy továrního týmu Monster energy Yamaha minimálně do roku 2023. Šestadvacetiletý Švýcar vstoupil do královské kubatury MXGP jako velká voda.

V první sezóně za Yamahu bral titul nejlepšího nováčka, v těch následujících dvou bral dokonce celkovou stříbrnou příčku vždy za suverénem posledních let Timem Gajserem.

 

Holandsko nominovalo na MXoN

Jeden z největších favoritů, ne-li ten největší, na zisk titulu v motokrosu národů, Holandsko, už s předstihem nominovalo svoji sestavu. Za Oranjes se tak představí Jeffrey Herlings, Glenn Coldenhoff a v MX2 Roan van de Moosdijk.

Nizozemsko je úřadující mistr motokrosu národů z domácího závodu na legendárním okruhu TT Assen z roku 2019, v loňském roce byl zrušen bez náhrady kvůli celosvětové zdravotní situaci spojené s onemocněním Covid-19. V letošním roce se pojede na konci září italské Mantově. Kvůli našlapanému kalendáři se pojede ale v rozjeté sezoně.

Zajímavá bude situace v českém nároďáku. Nominace Petra Poláka a Jakuba Terešáka je takřka jistá, jenže to vypadá, že oba budou startovat na velké motorce. Často na 450 trénují, takže by to neměl být velký problém.

Co se týče MX2, velkým kandidátem na tuto pozici je mladíček Petr Rathouský, který si zde odbyl premiéru v mistrovství světa a rozhodně nezklamal. Zatím to vypadá na jeden z nejmladších týmů za poslední dobu, s průměrem dvacet let, což je velmi dobrá zpráva.

 

Nová značka na startu

V královské kubatuře MXGP se představila další nová značka. Po španělské GasGas, kterou vlastní ale koncern KTM, vstupuje do mistrovství světa italská Beta. Značku, známou především z trialového světa, nasazuje italský tým SBM Corse a nevede si vůbec špatně.

Belgičan Jeremy van Horebeek, specialista na písek, byl vždy v Lokti v top ten a na desáté příčce se drží i průběžně. Druhým pilotem týmu je pak Francouz Jimmy Clochet.

 

Loket minimálně do roku 2025

Pořadatelé v čele se Zdeňkem Dvořákem mají jistotu, že na své tradiční trati v kalendáři přivítají světovou motokrosovou špičku minimálně do roku 2025. Na startu letošní sezony totiž podepsali kontrakt na pět let. Letošní ročník byl už čtyřiadvacátý na této trati, kdy hostila závod mistrovství světa.

Poprvé se zde jelo mistrovství světa v roce 1995, kdy vyhrál Belgičan Joel Smets v tehdejší tříde 500ccm na motocyklu Husaberg. Loňský závod  byl zrušen bez náhrady kvůli celosvětové zdravotní situaci spojené s onemocněním Covid-19.

 

Jorge Prado

 

MXGP Loket 2021

  1. Jorge Prado (SPA/KTM) 25 20 45
  2. Toni Cairoli (ITA/KTM) 15 25 40
  3. Jeremy Seewer (SUI/Yamaha) 16 22 38
  4. Glenn Coldenhoff (HOL/Yamaha) 18 18 36
  5. Romain Febvre (FRA/Kawasaki) 20 11 31
  6. Tim Gajser (SLO/Honda) 22 6 28
  7. Alessandro Lupino (ITA/KTM) 13 13 26

8.Jeremy Van Horebeek (BEL/Beta) 14 12 26

 

MXGP 2021

  1. Tim Gajser (SLO/Honda) 194
  2. Toni Cairoli (ITA/KTM) 183
  3. Jorge Prado (SPA/KTM) 177
  4. Romain Febvre (FRA/Kawasaki) 174
  5. Jeremy Seewer (SUI/Yamaha) 151
  6. Jeffrey Herlings (HOL/KTM) 143
  7. Glenn Coldenhoff (HOL/Yamaha) 140
  8. Pauls Jonass (LAT/GASGAS) 119

 

Renaux uhájil vedení

Ve třídě MX2, kde můžou startovat piloti do třiadvaceti let, bylo otázkou, zda do víkendu v Lokti zasáhne loňský mistr světa Francouz Tom Vialle. Ten si totiž v přípravě na druhý závod sezony v britském Matterley Basin poranil ruku a od té doby nezávodil.

Na kontě měl padesát bodů za dvě vítězství z úvodu z Ruska a každým dalším závodem se jeho manko navyšovalo.

 

Pro závod v Lokti dostal tovární jezdec RedBull KTM zelenou a začal boj o body. Jenže to se podařilo tak napůl. Vstoupil do závodu skvěle druhým místem, což byl po tak dlouhé pauze výborný výsledek. Jenže druhá jízda se mu nepovedla a vůbec nebodoval. Připsal si dokonce dva pády v závodě a sebral další nulu do celkové klasifikace.

Továrnu KTM držel nad vodou Ital Mattia Guadagnini. Nováček v továrním týmu RedBull KTM zde startoval v MX2 poprvé a loketské serpentiny mu evidentně zachutnaly. Loňský vice mistr evropských 250, což je vstupenka na světový motokros, vyhrál první jízdu, kdy udržel za svými zády díky skvěle volené stopě mistra světa Toma Vialleho.

Dramatickou druhou jízdu za drobného deště Guadagnini dokončil jako pátý a to mu stačilo k tomu aby slavil druhé vítězství v Grand Prix v sezoně i kariéře. Na to aby si znovu přivlastnil na svoji stranu červenou tabulku pro vedoucího jezdce, kterou získal po domácím závodě v Maggioře, to ale nestačilo.

Pořád v držení ji má Francouz Maxime Renaux na tovární Yamaze, kterému dělá mechanika Čech Václav Lavička. V Lokti si připsal páté a druhé místo, získal 38 bodů a o dva body uhájil celkové vedení, které bude hájit tento týden v brutálním Lommelu.

Třetí v Lokti byl další Francouz Thibault Benistant, který se o boj o celkové vítězství připravil nepovedenou první jízdou, kdy byl až devátý. Druhou jízdu totiž dokázal vyhrát a celkově je tento vítěz loňských evropských 250 jako nováček MX2 sedmý.

V MX2 si snad ani nejde nevšimnout nastupující francouzské motokrosové školy. Jména jako Vialle, Renaux, Benistant či Boisrame dávají francouzské motocyklové federaci naději na hvězdné zítřky a když k těmto jezdcům připočteme ještě Romaina Febvreho z MXGP nebo Dylan Ferrandise z ameriky, máme se na motokrosu národů na konci září na co těšit.

Za zmínku stojí celkové osmé místo v české GP pro Holanďana Kay de Wolfa z továrny Husqvarna, který v šestnácti letech je považován za nového Jeffrey Herlingse.

Letošní sezona MX2 je velmi vyrovnaná, šampionát měl letos už čtyři majitele červené tabulky, bez šance na titul mistra světa není ještě ani v Lokti šestý tovární jezdec Monster energy Yamaha Jago Geerts. Loňský vice mistr světa si před sezonou poranil koleno, do prvních závodů v sezoně vstupoval s cílem získat maximum možných bodů.

Že je zpět dokázal celkovým vítězství v Holandsku a po české zastávce ztrácí na čelo momentálně 33 bodů a s přihlédnutím na ztráty Vialleho je tak momentálně nejvážnějším kandidátem na zisk titulu mistra světa v MX2 právě on.

 

MX2 Loket 2021

  1. Mattia Guadagnini (ITA/KTM) 25 16 41
  2. Maxime Renaux (FRA/Yamaha) 16 22 38

3.Thibault Benistant (FRA/Yamaha) 12 25 37

4.Jed Beaton (AUS/Husqvarna) 20 13 33

  1. Ruben Fernandez (SPA/Honda) 18 14 32
  2. Jago Geerts (BEL/Yamaha) 9 20 29
  3. Rene Hofer (AUT/KTM) 11 18 29
  4. Kay de Wolf (HOL/Husqvarna) 15 12 27

 

MX2 2021

  1. Maxime Renaux (FRA/Yamaha) 179
  2. Mattia Guadagnini (ITA/KTM) 177
  3. Ruben Fernandez (SPA/Honda) 165
  4. Mathys Boisrame (FRA/Kawasaki) 149
  5. Jago Geerts (BEL/Yamaha) 146
  6. Jed Beaton (AUS/Husqvarna) 142
  7. Thibault Benistant (FRA/Yamaha) 140
  8. Rene Hofer (AUT/KTM) 137

 

Mattia Guadagnini

 

Jakub Strnádek

 

 

Foto: MXGP, Yamaha, Honda, KTM,