Patizon: Jak na pěstování? + Proč jíst patizon

Patizon se stal běžnou součastí zahrad. Má mnoho pozitivních účinků na lidské tělo. Poradíme vám jak na jeho pěstování.

Co je patizon?

Patizon (lat. Cucurbita pepo var. patissoniana) je zelenina, která se řadí do kultivarů tykve obecné. Její domovinou jsou oblasti mezi Mexikem a Guatemalou.

Svým zploštělým tvarem připomíná disk. Vyskytuje se v několika různých barevných variantách – nejčastěji v barvě bílé, světle zelené a oranžové nebo žluté. Pořídit bychom si jej mohli jako sezónní zeleninu na farmářských trzích a během sezóny bývá také součástí stále více oblíbených farmářských bedýnek.

patizon
Zdroj foto: Dario Sabljak / Shutterstock.com

Rostlina, na které patizon vyrůstá, se vzhledem neliší od dýně.

Vytváří keřík, v jehož úžlabině listů se objevují květy podobné květům okurky. Z nich pak vznikají plody diskovitého tvaru, které jsou na okrajích mírně zvlněné.

Účinky patizonu

Patizon je druh zeleniny, který uvítají všichni vyznavači zdravého životního stylu. Nejen, že jej můžeme upravovat různými způsoby a vykouzlíme tak chutné a zdravé pokrmy, navíc nabízí i velké množství tělu prospěšných látek. Bonusem je pak nízký obsah kalorií a sacharidů a vyšší obsah vody.

Konzumací patizonů vyčistíme střeva, odstraníme škodliviny, podpoříme trávení a regeneraci organismu nebo imunitu.

Mezi tělu prospěšné látky patří železo, draslík, hořčík, nízký obsah sodíku, fosfor, měď, vláknina, vitamíny A, B, C, folát. Vláknina má pozitivní vliv na redukci hmotnosti, snižuje výskyt zácpy, pocity nadýmání a nevolnost. Bojuje proti ukládání toxinů a odpadních látek ve střevech. Draslík a hořčík pozitivně ovlivňují srdce a celou cévní soustavu. O důležitosti vitamínů není ani potřeba psát.

Pěstování patizonu

Patizony můžeme pěstovat výsevem nebo předpěstováním. Musíme však mít na paměti, že tento druh zeleniny miluje teplo, je tedy potřeba jej na záhon umístit až po zmrzlých.

Pro jeho růst je potřeba vybrat takové místo, kde nebude utlačovat další pěstované rostliny, ale půda bude bohatá na organické látky a dusík. Pokud takové místo nenalezneme, je potřeba patizonu dopřát dobře uleželý kompost nebo chlévský hnůj. Jestliže nemáme ani takovou možnost, pak si pořídíme hnojivo určené pro plodovou zeleninu.

Přímý výsev do půdy

Rozhodneme-li se pro přímý výsev, provedeme jej do místa, které je chráněné. Semena vysejeme po dvou, ke konci dubna, do hloubky asi 2-3 cm.

stování patizonu ze sazenic

Jestliže si sazenice chceme předpěstovat, začínáme v polovině dubna. Připravíme si květináč o průměru alespoň 8 cm, vsypeme do něj hlínu a vsadíme 2-3 semínka. Jakmile vzejdou, vybereme nejsilnější rostlinku a tu necháme dorůst do pravých listů. Na záhon pak vysazujeme patizon v polovině května. Následně je potřeba záhon odplevelovat a dodávat rostlinkám dostatečnou zálivku.

  1. Kdy sklízet patizon?

    Patizon se sklízí přibližně po 2 měsících (asi 70 dní). Pokud si ho tedy vysadíte koncem dubna, začátkem července můžete sklízet první plody.

Co udělat z patizonů

Plody můžeme upravovat různými způsoby – vařit v páře nebo ve vodě, dusit, zapékat, obalovat a smažit. Vzhledem k tomu, že jsou hned měkké, recepty z patizonu jsou ideální volbou. Dají se vydlabat, naplnit různými náplněmi (třeba s kuřecím masem) a zapékat. Také je můžeme konzervovat, obdobně jako okurky.

Přerostlé a starší plody jsou dokonalou dekorací na terasu, balkon nebo stůl.


Tipy na další zeleninu

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.