MONITOR: Nový závod ve zbrojení? Čína masivně posiluje svůj jaderný arzenál, zní z USA

Před měsícem se objevila znepokojivá zpráva, která na základě satelitních snímků odhalila, že Čína buduje v oblasti Jü-men v provincii Kan-su, zhruba 1.300 kilometrů od Pekingu, na 120 sil pro mezikontinentální balistické rakety. Situaci rozebral editorial serveru Washington Post, který v této souvislosti od počátku vznášel otázky ohledně čínských záměrů.

Čínské ambice rostou

Minulý týden se objevila další zpráva, která hovoří o druhé základně ve výstavbě, připomíná renomovaný deník. Nastiňuje, že tentokrát má jít o 120 raketových sil nedaleko města Hami na východě provincie Sin-ťiang, ve vzdálenosti necelých 400 kilometrů od prvního odhaleného objektu.  

S ohledem na obě lokality, kde dochází k budování raketových sil, se zdá, že Čína hodlá zdesetinásobit svůj arzenál mezikontinentálních balistických střel, pokud bude každé silo obsazeno, konstatuje americký server. "Co se to děje?" pokládá Washington Post řečnickou otázku.

Čína v minulých letech prohlašovala, že zastává přístup "minimálního odstrašení", připomíná vlivný deník. Podotýká, že země vlastnila zhruba 200 jaderných hlavic, tedy mnohem méně než Spojené státy a Rusko.

Peking se také neuchýlil k tomu, aby vydržoval část svých raket ve stavu stálé pohotovosti, jak činí Washington a Moskva, upozorňuje editorial. Dodává, že podle všech indicií Čína vynakládala své zdroje na modernizaci konvenčních, nejaderných sil a před posledními odhaleními disponovala zhruba stovkou ze země odpalovaných mezikontinentálních balistických raket rozmístěných ve zhruba dvaceti silech a mobilních odpalovacích zařízeních.

"Čínské jaderné ambice ale rostou," píše washingtonský deník. Vysvětluje, že nová raketová sila odhalili Matt Korda a Hans Kristensen z Federace amerických vědců při analýze satelitních snímků pořízených společností Planet Labs, přičemž zjistili, že nad budovanými sily vznikají stejné kopulovité struktury, jaké byly pozorovány v Jü-menu a výcvikovém prostoru Ťi-lan-tchaj v čínském Vnitřním Mongolsku.

Korda a Kristensen tvrdí, že podle všech náznaků nyní Čína buduje na 250 raketových sil, což představuje vůbec největší expanzi čínského jaderného arzenálu, shrnuje prestižní server. Vyzdvihuje, že počet čínských sil ve výstavbě převyšuje počet sil pro mezikontinentální balistické střely, které momentálně provozuje Rusko, a dosahuje více než poloviny všech amerických zbraní tohoto typu.

Zlověstný signál

Jak vědci upozorňují, jedná se o největší výstavbu raketových sil od podobných studenoválečných amerických a sovětských projektů, uvádí Washington Post. Konstatuje, že již při objevu první základny se vyrojily spekulace, že Čína může hrát matoucí hru a do velkého počtu sil rozmístit jen několik málo raket, avšak objev druhé základny tuto teorii zpochybňuje.

Druhá základna je podle renomovaného deníku znepokojivým důkazem o velké expanzi čínského atomového arzenálu, před kterou varoval letos v dubnu v americkém Kongresu velitel amerických strategických jaderných sil, admirál Charles Richard.

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

Čína se již zaměřuje na vytvoření triády jaderných zbraní odpalovaných ze země, vzduchu i moře, jakou mají Ruska a Spojené státy, navíc bude brzy disponovat technologií MIRV, která umožňuje na jednu raketu instalovat několik bojových hlavic schopných útočit na různé cíle, varuje americký server. Zmiňuje názor admirála Richarda, že Peking také část svých jaderných sil převádí do módu, který umožňuje jejich odpal ve chvíli, kdy systém včasné výstrahy zaznamená start raket protivníka, tudíž přijímá strategii "vysoké pohotovosti".    

"Je nezodpovědnou otázkou, co si Čína myslí, že získá přechodem na jadernou pozici bližší té Spojených států a Ruska," píše vlivný deník. Deklaruje, že odpovědí Spojených států a Západu může být buď posílení vlastního jaderného arzenálu - tedy nový závod ve zbrojení -, nebo dohody o omezení atomových zbraní, o které ale Peking příliš nejeví zájem.

Nová raketová sila tak washingtonský server označuje za "zlověstný signál" rostoucí výzvy, která je dále podtržena dalšími zdroji napětí mezi Spojenými státy a Čínou.

Související

Hackeři, ilustrační foto.

Britové řeší čínský hackerský útok, zatímco je Si Ťin-pching v Evropě

Čína je podle informací Sky News zodpovědná za hackerský útok, při němž došlo k nabourání počítačového systému britského ministerstva obrany a úniku personálních údajů zaměstnanců úřadu. Vláda má v úterý o incidentu informovat poslance. Věc vyšla najevo v době, kdy je čínský prezident Si Ťin-pching na návštěvě v Evropě. 

Více souvisejících

Čína Jaderné zbraně Rakety Čínská armáda

Aktuálně se děje

před 29 minutami

Robert Fico

Ficův stav je stále vážný. Převoz do Bratislavy je vyloučený

Stav slovenského premiéra Roberta Fica (Směr-SD) je stabilizovaný, ale zůstává vážný, odpovídající rozsahu a vážnosti zranění, které utrpěl. Po jednání Rady bezpečnosti SR to novinářům řekl místopředseda vlády a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Dominik Feri (TOP 09)

Feri obdrží výzvu k nástupu do vězení, odsedět si má tři roky

Exposlanec Dominik Feri dostane výzvu k nástupu do vězení bez odkladu, rozsudek byl shledán vykonatelným, informovala Česká televize ve středu. Ferimu byl na konci dubna potvrzen tříletý trest odnětí svobody za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

UNRWA (Photo by Iyad Faouri)

UNRWA zastavila distribuci jídla ve městě Rafah

Úřad OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA) v úterý oznámil, že pozastavuje distribuci jídla ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy pro nedostatek dodávek pomoci, uvedla agentura AFP. "Distribuce jídla v Rafahu je momentálně pozastavena pro nedostatek dodávek a nejistotu," uvedla UNRWA.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu promluvil o budoucnosti Pásma Gazy po válce

Izrael neplánuje budovat osady v Pásmu Gazy po skončení války, kterou tam od loňského podzimu vedou síly židovského státu proti militantům palestinského radikálního hnutí Hamás. Pro americkou zpravodajskou stanici CNN to v úterý řekl izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

před 7 hodinami

včera

včera

Policie chce obžalovat 14 převaděčů. Přes hranice dostali dva tisíce migrantů

Národní centrála proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) navrhla obžalobu 14 lidí, kteří měli zajišťovat přepravu ilegálních migrantů, především osob z území Turecka do České republiky či přes území České republiky do dalších zemí Evropské unie. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy