Dnes Sobota - zatazeno 16°C
Zítra Neděle - prehanky-dest 20°C
Sobota 18. 5. 2024
Svátek má Nataša
Pražské drby
Co se v Praze povídá
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
V Česku se zvyšuje zájem o zahraniční nemovitosti, růst táhne turistický ráj
Při pořizování nemovitostí v zahraničí je zájem o lokality, ve kterých to lidé mají blízko k moři. Foto: Karel Netolický

V Česku se zvyšuje zájem o zahraniční nemovitosti, růst táhne turistický ráj

Obyvatelé Česka mají dle dat největšího tuzemského realitního portálu Sreality.cz stále větší zájem o zahraniční nemovitosti. Od začátku letošního roku o více jak polovinu narostl celkový počet dotazů a rozšířila se i inzertní nabídka. Suverénně největší zájem je o rodinné domy v Chorvatsku, lidé ale poptávají nemovitosti i ve Španělsku či Itálii.

Pandemie koronaviru ovlivnila poptávku nejen po tuzemských nemovitostech, o které je nyní větší zájem, ale také po těch zahraničních. „Mezi prosincem 2020 a lednem roku 2021 jsme na Sreality.cz zaznamenali skokový nárůst počtu dotazů na nemovitosti v zahraničí, a to o 62 procent,“ říká Šarlota Smutná, datová analytička Seznam.cz.

Zahraniční nemovitosti podle ní i nadále zůstávají jen malou součástí široké inzertní nabídky Sreality.cz, zájem o ně ale z dlouhodobého hlediska kontinuálně roste.

Největší zájem je, podobně jako u tuzemských nemovitostí, o rodinné domy. Ty z celkového počtu zaujímají 59,8 procenta, byty pak 34,3 procenta, komerční nemovitosti a pozemky jen dvě procenta.

„Boom zájmu pozorujeme zejména o rodinné domy určené k rekreaci v zahraničí. O pozemky v zahraničí příliš velký zájem není. V tuzemském vyhledávání tvoří pozemky více jak desetinu dotazů. Češi se stavění v zahraničí spíše obávají. Důvodem mohou být jiné stavební zákony i náročnější doprava s ohledem na dohled nad vznikající stavbou,“ uvedla Hana Kořínková, manažerka týmu inzertních služeb Sreality.cz.

zahranicni-nemovitosti

Z hlediska lokality lidé nejčastěji poptávají rodinné domy v Chorvatsku. „V letošním roce zaznamenáváme boom zájmu o zahraniční nemovitosti obecně, tahounem jsou ale domy právě v zemi u Jadranu. Zájem o ně se meziročně dokonce zdvojnásobil. Češi oceňují dobrou dojezdovou vzdálenost do Chorvatska i fakt, že místní jsou na Čechy zvyklí a cenové hladiny obou zemí si jsou podobné,“ sdělila Kořínková.

zahranicni-nemovitosti1

Láká ale i Španělsko, Itálie nebo Řecko. „Roli bezesporu hraje vzdálenost od Česka. Za povšimnutí ale stojí, že o nemovitosti na Slovensku moc velký zájem není. Stejně tak Německo moc neláká. Češi zjevně vyhledávají lokality s dobrým přístupem k moři, které Česku, ale i Slovensku či Německu chybí,“ dodala Kořínková. V nabídce se ale objevují i nemovitosti v Norsku, Egyptě, Thajsku, Albánii nebo Tunisku.


Autor: Lukáš Plecháček

Nový cirkulární spot Sto•re v Holešovické tržnici představuje disrupci v nakupování

16. května 2024 ve 12:34

V nově otevřeném cirkulárním obchodě Sto•re je normální STOkrát REcyklovat. Podle jeho tří hlavních zakladatelek je přirozené nenakupovat pořád nové. Pražané tak mají možnost pořídit si kurátorovaný nábytek, opravenou elektroniku, nádobí, předměty běžné denní potřeby i zachráněné pokojové...

Projekt Biometan získal ocenění Sustainability Star

13. května 2024 v 10:43

Projekt „Biometan – Využití kalového plynu na ÚČOV Praha“, který realizovala společnost Česká voda – MEMSEP ze skupiny Veolia pro Pražskou vodohospodářskou společnost v roce 2023 sbírá ocenění za oceněním. V březnu byl projekt jmenován Vodohospodářskou stavbou roku v kategorii do 50 mil. Kč za...

Divadlo Gong nabízí své prostory k pronájmu

29. dubna 2024 v 09:13

Vysočanské Divadlo Gong – kulturní a vzdělávací společenské centrum Prahy 9 – je příspěvkovou organizaci deváté městské části. Nabízí návštěvníkům nejen představení divadelních souborů z Prahy a okolí, ale i hudební vystoupení různých žánrů včetně pravidelných jazzových...

Tesco spustilo kampaň Žijeme hokejem

27. dubna 2024 v 06:58

Tesco, oficiální sponzor Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024, spouští očekávanou kampaň spojující svět hokeje se světem maloobchodu. Pod sloganem „Žijeme hokejem“ nabízí zákazníkům šanci stát se součástí velkého hokejového dobrodružství.  

Fakulta biomedicínského inženýrství ČVUT si zvolila děkana

25. dubna 2024 v 06:17

Akademický senát Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT zvolil 23. dubna kandidáta na děkana FBMI. V tajném hlasování byl jednomyslně zvolen na funkční období 2024–2028 staronový děkan FBMI prof. MUDr. Jozef Rosina, Ph.D., MBA.

Další články
Nahoru