InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Koncert žáků Jaroslavy Míčkové

    středa 15.5 16:15 - ZUŠ - hrad, Strakonice

  • Akademie TJ Sokol – vystoupení všech oddílů jednoty

    středa 15.5 17:30 - Hospoda Na Nové, Volyně

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Obrazy plné barev a energie září v plánské Galerii Fara

 Autor: Eva Výborná

    Autor: Eva Výborná

PLANÁ NAD LUŽNICÍ – Pod nebem modrým se jmenuje výstava obrazů, která v plánské Galerii Fara přes léto láká návštěvníky k prohlédnutí. V přízemí zajímavé budovy bývalé fary na ně čekají plátna s výraznou barevností, ze kterých přímo sálá energie. Autorkou obrazů je Daniela Šafránková. „Obrazy Daniely Šafránkové jsou v podstatě krajinomalbou. Její plátna přetékají životem a vitalitou. Tanec přírody a existence se odráží v dynamických diagonálních kompozicích. Prostory vytváří z rytmicky se vlnících linií a forem, které nabíjejí její dílo vnitřní energií, pulsující skrze živé barvy. V malířském světě autorky není žádná linie rovná,“ říká kurátor galerie Pavel Talich. Náměty pláten čerpá malířka z dlouhodobého pobytu v Kalifornii v USA a pobývání v jižních Čechách na chalupě na Třeboňsku.

Tak mohou návštěvníci spatřit Červenou Lhotu, Český Krumlov, ale také americká města.
Výtvarnice dále ztvárňuje přírodní motivy, třeba obrazy Kaštanové listy nebo Kosmické pampelišky. Příběh vypráví Česká epopej.

Historik umění Dušan Sedláček napsal: „Neobvyklá barevnost obrazů Daniely Šafránkové je ovlivněna malířčiným pobytem v Kalifornii, jiným světlem a také hnědožlutým odrazem okolních pouští, absencí sytých i temnějších zelených barev obzoru, jak je známe u nás, a naopak sytostí barev jiných. Její malba je srozumitelná a laskavá."

Výstavu v Galerii Fara je možné si prohlédnout a případně nějaký obraz i zakoupit do 17. září. Galerie je otevřená od úterý do neděle. Ve všední den uvítá návštěvníky od 10 do 17 hodin s polední pauzou od 12 do 13 hodin, o víkendu lze vstoupit od 14 do 17 hodin.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace