Role Angeliky Michèle Mercier (82) okamžitě katapultovala na vrchol žebříčku nejznámějších hereček, a to nejen ve Francii, ale po celé Evropě. Muži po ní toužili, ženy jí záviděly. Od premiéry první Angeliky (Angelika, markýza andělů) uplynulo již dlouhých sedmapadesát let. Představitelka krásné Angeliky oslavila na Nový rok již své dvaaosmdesáté narozeniny. 

-reklama-


Michèle Mercier, vlastním jménem Jocelyne Yvonne Renée Mercier, je francouzská herečka. Narodila se 1. ledna 1939. Její filmografie čítá více než padesát filmů, ale proslavila se hlavně díky roli Angeliky, která jí přinesla okamžitou popularitu.

Jejím snem bylo stát se tanečnicí. Postupně se zdokonalovala a působila jako sólistka v opeře v Nice. V sedmnácti letech se přestěhovala do Paříže, kde studovala nejen tanec, ale i herectví. Doporučili jí, aby si změnila jméno na Michèle (tak se jmenovala její sestra, která zemřela v pěti letech na břišní tyfus), protože její originální jméno se všem zdálo příliš staromódní.

Před kamerou začínala na konci 50. let, průlom přišel ale až v polovině let šedesátých. Producent filmu Angelika, markýza andělů chtěl do hlavní role obsadit Brigitte Bardot, ta ale nabídku odmítla. Krásná Angelika de Sancé de Monteloup vynesla Michèle v její herecké kariéře na vrchol, ale byl to paradoxně také její konec. Každý ji totiž od té doby vnímal pouze jako Angeliku. V rozhovorech při dotazu na tuto roli často reagovala slovy „Já nejsem Angelika„. V sedmdesátých letech ještě natočila několik filmů, nakonec však pověsila hereckou kariéru na hřebík. Před kamerou se objevuje už jen sporadicky, naposledy v roce 2013 ve francouzském seriálu La Famille Katz.

Napsala dvě knihy – první v roce 1987 s názvem „Angelika se ztraceným srdcem“ a v roce 2002 druhou, která nese název „Nejsem andělská Angelika“, který je jejím životopisem. Byla dvakrát vdaná, její manželství pokaždé skončilo rozvodem.

Michele Mercier
Michele Mercier, FOTO: Profimedia

Zdroje informací: csfd.cz, imdb.com, fdb.cz a wikipedia.cz

-reklama-