Streetartový umělec rozzářil šedivý výměník, nasprejoval na něj Stvořitele

  • 1
Ještě nedávno fádní budova výměníkové stanice teplárenské společnosti v žatecké ulici Stavbařů nově hýří barvami. Vznikl tu takzvaný mural, ozdobná venkovní malba na stěnu budovy ve veřejném prostoru. Autorem je Michal Škapa, který patří k nejvýznamnějším představitelům české streetartové scény.

„Hlavním motivem je hlava vyfukující dým, ze kterého všechno vzniká. Jsou tam různé děje, ať už buněčné nebo rostlinné. Vlastně je to takový makrokosmos a mikrokosmos v jednom, což je moje oblíbené téma,“ popsal pražský umělec.

Dílo nese pracovní název Stvořitel. Škapa na něm pracoval s dalšími dvěma výtvarníky, Ondřejem Klámou a Ondřejem Vyhnánkem, celkem čtyři dny.

Autorem díla je Michal Škapa, který patří k nejvýznamnějším představitelům české streetartové scény.

Pozvání Michala Škapy a vznik díla inicioval Daniel Nociar ze žateckého spolku Občasné sdružení. Realizaci navrhl v rámci participativního rozpočtu, kdy město uvolňuje každoročně několik set tisíc korun na nápady lidí, které mají zlepšit veřejný prostor.

„Fasáda budovy byla v nevzhledném stavu, její šedá barva spolu s nepovedenými pokusy o její zkrášlení působila depresivně. Nachází se na místě frekventované křižovatky, navíc část této fasády je viditelná při příjezdu do města,“ vysvětlil Nociar. 

Dílo Michala Škapy podle něj vzbudí o tvorbu ve veřejném prostoru větší zájem. „A podaří se tak nastartovat vícero aktivit vedoucích ke zkrášlení společného prostoru, abychom se zařadili mezi moderní města s mladistvým nádechem a silnou komunitní základnou, která je dle našeho názoru potřebná pro pulzující město,“ popsal záměr.

Michal Škapa je mimo jiné autorem největší venkovní malby v Evropě, která zdobí budovy na letišti Václava Havla. 

V Žatci pak jde už o druhou velkoformátovou malbu ve veřejném prostoru v poslední době. Před několika týdny ozdobil desítky metrů dlouhou zeď u fotbalového stadionu umělec Dmitrij Proškin tvořící pod přezdívkou Chemis.