Plzeň koupila tři nové kremační pece, zpopelňování těl řídí z Itálie

  • 13
Dvacet milionů korun stály tři kremační pece, které koupilo město Plzeň. Dvě už fungují, třetí bude zprovozněna do konce září. Zvládnou zpopelnit i velmi objemná těla.

Když v roce 1994 na plzeňském Ústředním hřbitově zahajovalo provoz nové krematoriu, dvě jeho pece si musely poradit s nebožtíky, kteří si s rakví vážili 180 kilogramů. Ale jak se ukázalo, to už v současné době nemusí stačit. 

„Kapacita hmotnosti nakládané rakve je 350 kilogramů namísto původních 180, což bylo jednou z hlavních podmínek výběru nových pecí,“ vysvětlila ředitelka Správy hřbitovů a krematoria města Plzně Kateřina Šneberková.

Plzeňská Správa hřbitovů a krematoria ročně zajišťuje kolem tří tisíc pohřbů, většinu z nich tvoří kremace. Dvě pece byly z roku 1994, třetí u obřadní síně byla zprovozněna před 18 roky. Podle primátora Martina Baxy byl jejich technický stav už nevyhovující. 

Výběrové řízení na demontáž a likvidaci starých pecí a dodávku nových vyhrála firma uz italského Udine, jednoho z největších výrobců kremačních pecí na světě. Právě do dispečinku v Itálii budou všechny tři nové plzeňské pece napojeny. 

„Z dispečinku v sídle společnosti budou provoz neustále monitorovat a v případě potřeby regulovat. V případě poruchy do 24 hodin vysílají do Plzně své techniky. Nové pece budou v kritických situacích schopny provádět žeh nepřetržitě 24 hodin denně a dosáhnout nejméně 16 kremací denně,“ popsala Kateřina Šneberková. 

Uložení urny v lese i u kořene stromu

Pece jsou vybavené i ovládacím a kontrolním panel s dotykovým displejem, samotná kremace je pak automatická, řídí ji program. 

Podle náměstkyně primátora Elišky Bartákové nabízí Plzeň i alternativy ke klasickým pohřbům. „Několik let provozujeme lesní hřbitov, kde jsou hrobová místa vytvořená formou žulových desek v úrovni terénu. Stejně tak rozptylové loučky, které jsou na Ústředním hřbitově, v Bolevci i v Doudlevcích. Správa připravuje i pohřebiště ke kořenům. Lidé si vyberou strom a k jeho kořenům se uloží zpopelněné ostatky zesnulého,“ vypočítala Bartáková.