Výstava současného umění v Galerii KODL

23.6.2021 – 13.8.2021, 23:59

Nenechte si ujít Letní výtvarný salon KODL Contemporary, který již počtvrté představuje přední umělce soudobé scény. Expozici můžete navštívit v prostorách galerie na Národní třídě od 23. června do 13. srpna.

Po loňské „covidové“ pauze se opět podařilo sestavit kolekci od výrazných solitérů české i zahraniční scény a vytvořit tak jedinečný soubor prezentující to nejlepší ze současné výtvarné produkce. Svá díla tentokrát představují Rudolf Burda, Zbyněk Sedlecký, Michal Škapa, Mária Švarbová a Zdeněk Trs. Mezinárodní rozměr výstavy přináší účast světoznámého street artového umělce Banksyho.

Výrazným způsobem se na výstavě představují nápadně různé přístupy k minimalistické estetice a důrazu na precizní tvarové i barevné uspořádání kompozice. Tento přístup definuje tvorbu slovenské umělkyně Márie Švarbové, jejímiž působivými snímky z cyklu Swimming pool je na Salonu poprvé prezentována současná fotografie. Abstraktně geometrické uvažování je základním motivem pozoruhodných pláten malíře Zdeňka Trse a z odkazu minimalismu a úsilí po nalezení čisté dokonalé formy také vycházejí plastiky Rudolfa Burdy. Dílem Zbyňka Sedleckého je zastoupena kvalitní současná malba, která v uplynulých salonech dominovala. V letošním roce se opět představuje výtvarná tvorba vycházející z kořenů street artu, kterou v našem prostředí osobitě rozvíjí Michal Škapa. Jak bývá zvykem, i tentokrát je zastoupeno dílo výrazného zahraničního umělce. A hovoříme-li o street artu nemůže chybět tvorba asi nejzvučnějšího současného umělce tohoto žánru ve světě – Banksyho. 

Foto v galerii: Banksy: Morons, Mária Švarbová: Absulute Pink bar, Michal Škapa: Utopie, Rudolf Burda: Stella Nera, Zbyněk Sedlecký: Pavilon, Zdeněk Trs: Lastura