Krajská hygiena prodloužila výjimku pro provoz dálnice D1 v Ostravě

13. srpen 2021 08:52

Prodlouženou výjimku pro provoz má nově dálnice D1 v Ostravě. Udělila ji krajská hygiena. Lidé z Klimkovic jsou ale proti. Podle měření v některých úsecích hluk z dopravy překračuje povolené limity.  

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) teď bude připravovat stavbu protihlukových stěn. 

Stavba protihlukových stěn je podle záměru projektu plánována na období v letech 2024 až 2025. V rámci této doby je navíc počítáno i s kontrolním měřením hluku. V současné době probíhá příprava realizace podrobného geotechnického průzkumu jako nezbytného podkladu pro projektovou přípravu celé akce, uvedl mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Proti prodloužené výjimce na provoz dálnice jsou nedaleké Klimkovice. Lázeňské město dlouhodobě trápí hluk z frekventované cesty. Silničáři měli vybudovat protihluková opatření už v předchozích letech, s obyvateli Klimkovic se ale neshodli.

Starosta Jaroslav Varga z místního nezávislého sdružení se obává, aby chystané protihlukové stěny nakonec opravdu vznikly: Vlastně to období pěti let - 2017 až 2021 - ukázalo, že není žádný způsob, jak je donutit, aby to splnili. To znamená, že teď bude strašně důležité hlídat všechny ty plnění.

autor: pdu
Spustit audio