Loď italské neziskové organizace zachránila u Libye 85 migrantů

Loď italské neziskové organizace ResQ zachránila poblíž Libye 85 migrantů, kteří se při plavbě do Evropy na moři dostali do potíží. Organizace o tom informovala na twitteru. Plavidlo pojmenované ResQ People je ve Středozemním moři na své první záchranné misi, předtím ještě pod názvem Alan Kurdi patřilo německé organizaci Sea-Eye.

V posádce na palubě lodi ResQ People aktuálně slouží i Cecilia Stradaová, dcera humanitárního aktivisty a zakladatele nevládní zdravotnické organizace Emergency Gina Strady. Na moři se dozvěděla, že její otec dnes v 73 letech zemřel.

"Úmrtí Gina Strady přišlo zároveň se záchranou 85 lidí. Jako ResQ mu těchto 85 zachráněných životů věnujeme," uvedl šéf organizace Luciano Scalettari.

Do Evropy letos přes moře připlulo více než 52.000 migrantů. Nejvíce, a to 29.243, jich zamířilo do Itálie, uvádí Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Plavba přes Středozemní moře je často velice nebezpečná a mnoho migrantů stojí život. Letos takto zemřelo už přes 1000 lidí, loni to byla za stejné období asi třetina.

Související

Loď německé neziskové organizace Sea-Eye

Loď německé organizace Sea-Eye s 800 zachráněnými migranty zakotvila na Sicílii

Loď německé neziskové organizace Sea-Eye s více než 800 zachráněnými migranty na palubě dnes poté, co obdržela povolení italských úřadů, zakotvila v západosicilském přístavu Trapani. Loď Sea-Eye 4 předtím několik dní čekala na moři, připomněla agentura AP. Běženci pocházejí ze zemí západní Afriky, Egypta nebo Maroka, uvedla Giovanna di Benedettová z italské organizace Save the Children.

Více souvisejících

Sea-Eye migrace

Aktuálně se děje

před 36 minutami

Palestina

Spor o Palestinu: Německo vznik státu podporuje, USA jsou opatrnější

Americký prezident Joe Biden je přesvědčen, že palestinský stát by měl vzniknout po přímých jednáních mezi stranami, a nikoli jednostranným uznáním, uvedl ve středu Bílý dům. Reagoval tak na oznámení Irska, Španělska a Norska, že tento měsíc uznají státnost Palestiny, píše agentura Reuters.

před 1 hodinou

Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Nejčastější nemocí z povolání byl loni opět covid

V roce 2023 bylo v Národním registru nemocí z povolání (NRNP) zapsáno celkem 7001 profesionálních onemocnění u 6156 osob, z toho u 4960 žen a 1196 mužů. I loni nadále přetrvával vysoký počet hlášených nemocí z povolání způsobených virem SARS-CoV-2. Nejčastěji se covidem-19 v zaměstnání nakazili lidé pracující v oboru Zdravotní a sociální péče. V tiskové zprávě o tom dnes informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ).

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Palestina

Francie: Palestina není stát. Nesplnila podmínky pro uznání

Podmínky pro uznání Palestiny jako státu zatím nebyly splněny, uvedl ve středu francouzský ministr zahraničí Stéphane Séjourné po oznámení několika evropských zemí, že tak učiní v naději na přinesení míru na Blízký východ. Uvedla to agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Sněmovna schválila změnu pravidel oddlužení. Bude trvat kratší dobu

Doba oddlužení se má zkrátit z pěti na pouhé tři roky pro všechny dlužníky. Poslanci ve středu schválili vládní novelu insolvenčního zákona, která má ovšem své kritiky. Podle nich totiž zhorší pozici věřitelů, například samoživitelů či bytových družstev. Předlohu ještě musí posoudit Senát.  

před 3 hodinami

Robert Fico

Ficův stav je stále vážný. Převoz do Bratislavy je vyloučený

Stav slovenského premiéra Roberta Fica (Směr-SD) je stabilizovaný, ale zůstává vážný, odpovídající rozsahu a vážnosti zranění, které utrpěl. Po jednání Rady bezpečnosti SR to novinářům řekl místopředseda vlády a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Dominik Feri (TOP 09)

Feri obdrží výzvu k nástupu do vězení, odsedět si má tři roky

Exposlanec Dominik Feri dostane výzvu k nástupu do vězení bez odkladu, rozsudek byl shledán vykonatelným, informovala Česká televize ve středu. Ferimu byl na konci dubna potvrzen tříletý trest odnětí svobody za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Rusko: Plán EU nasměrovat výnosy z ruských aktiv na pomoc Ukrajině bude mít nepředvídatelné následky

Plán Evropské unie nasměrovat výnosy ze zmrazených ruských aktiv na pomoc Ukrajině bude mít "nepředvídatelné" následky pro eurozónu, ekonomiky členských zemí a investiční klima. Uvedl to v úterý podle tiskové agentury TASS diplomatický zástupce Ruska při Evropské unii. Informaci přinesla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy