Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Autofotka týdne: Přízračný koncept Audi se protahuje a řídí sám

S rušením automobilových výstav a dalších motoristických akcí ubylo také studií. Automobilky nemají kromě virtuálních prezentací na internetu prostor, kde by své vize pro budoucnost představily. Audi si na tradiční automobilovou slavnost na golfovém pažitu v Monterey v kalifornském Pebble Beach, která se koná o tomto víkendu, připravila přízračnou studii jménem skysphere.
Audi skysphere concept

Audi skysphere concept | foto: Audi

Charismatický koncept rozhodně bude patřit k letošním nejvýraznějším počinům v disciplíně zhmotněných automobilových snů. Skysphere je opravdový crossover – roadster, granturismo a auto budoucnosti v jednom.

„Automobily značky Audi se promění v zážitkové prostory,“ tak začíná popis elektrického přízraku. Má být prvním zástupcem nové rodiny konceptů se čtyřmi kruhy. Příští rok dorazí Audi grandsphere a po něm Audi urbansphere.

„Interiér se promění v interaktivní prostor a automobil se stane platformou pro fascinující zážitky,“ popisuje Audi, tím stvrzuje, že řízení a tradiční automobilové disciplíny jsou zapomenuty. I přesto, že myšlenky na plně automatizovanou jízdu už automobilky realisticky odsunuly na neurčito, právě Audi, které do jejího vývoje investovalo spoustu peněz a energie, se stále nevzdává.

„Skysphere concept ztělesňuje novou definici luxusu v podání značky Audi. V níž již nejde jen o jízdu a řízení,“ shrnuje automobilka. Skysphere má nabídnout cestování ve velkém stylu i sportovní jízdu.

Nejzajímavější technickou specialitou je variabilní rozvor náprav (a tedy i délka) v rozsahu 250 milimetrů. Současně dochází i ke změně světlé výšky, a to o 10 milimetrů.

V jednom režimu určeném pro jízdu pod taktovkou řidiče má elektrický roadster délku 4,94 metru. Druhou možností je automatizovaný jízdní režim „Grand Touring“, v němž se studie natáhne na 5,19 metru a řízení převezme počítač. Volant a pedály se přesunou do polohy, v níž nejsou na očích. Šířka je dva metry a výška ve sportovním režimu 1,23 metru.

Audi skysphere concept

„Kalifornská premiéra se bude odehrávat v téměř domácím prostředí, protože koncepční vůz navrhlo designové studio Audi v Malibu, které je nedaleko legendární pobřežní dálnice Pacific Coast Highway, spojující předměstí Los Angeles se severem Kalifornie. Za design studie nese odpovědnost vedoucí studia Gael Buzyn se svým týmem,“ popisuje mluvčí českého zastoupení značky Jiří Rozkošný.

Jako zdroj inspirace prý posloužily legendární klasické vozy z historie Audi – především roadster Horch 853. Reprezentativní kabriolet dlouhý rovněž cca 5,20 metru nejenže definoval moderní luxus 30. let 20. století, ale v roce 2009 také zvítězil v soutěži krásy Concours d’Elegance v Pebble Beach.

Horch měl v mohutné přídi řadový osmiválec se zdvihovým objemem 5 litrů. Nejnovější studie Audi má pod dlouhatánskou kapotou, která definuje siluetu celého vozu, uloženy komponenty elektrického pohonu a také objemný zavazadlový prostor, v němž jsou umístěny dva golfové bagy, navržené speciálně pro skysphere.

Pohon zajišťuje elektromotor uložený v prostoru poháněné zadní nápravy. Má nejvyšší výkon 465 kW a točivý moment 750 Nm. Roadster vážící 1800 kilogramů (60 procent hmotnosti vozu spočívá na zadních kolech) vystřelí z 0 na 100 km/h za 4 sekundy. Akumulátorové moduly jsou umístěny za kabinou a ve středovém tunelu mezi sedadly.

„Předpokládaná kapacita sady akumulátorů je více než 80 kWh, což v hospodárném režimu Grand Touring postačuje k ujetí více než 500 kilometrů na jedno nabití,“ dodává Jiří Rozkošný.

Přední i zadní kola jsou zavěšena na dvojicích příčných ramen. Horní a spodní příčná ramena jsou výkovky nebo odlitky z hliníkové slitiny. Řízení zajišťuje systém „Steer-by-Wire“ (bez mechanického spojení mezi volantem a koly), který ovládá jak přední, tak i zadní kola.

Komfort zajistí adaptivní vzduchové odpružení se třemi nezávislými vzduchovými komorami. „Při sportovní jízdě s velkými zrychleními lze jednotlivé komory deaktivovat. V důsledku toho je charakteristika pružin progresivnější a příčné i podélné pohyby karoserie lze potlačit na minimum,“ vysvětluje Rozkošný.

Aktivní podvozek pracuje s predikcemi navigačního systému, aby odpružení každého kola připravil na přejezd nerovnosti. Pneumatiky rozměru 285/30 jsou obuty na 23“ kolech. 

  • Nejčtenější

Test prodejců aut: Za hvězdy, exoty i nuly. Ani milion nezaručí respekt

26. dubna 2024

Premium I když automobilky odvážně plánují strategie, jak si podmaní české zákazníky, takříkajíc skutek...

Tatra má nejmladšího šéfa vývoje v historii, třicetiletého veteránistu

23. dubna 2024

Od počátku března nově zastává pozici ředitele výzkumu a vývoje společnosti Tatra Trucks Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slovenská superstar Kabaň namaluje auta pro Číňany. Dohlédne i na tvary MG

23. dubna 2024

Premium Na otázku, co bude s designérem Jozefem Kabaněm poté, co skončil v odkladišti stylistů Volkswagenu...

Exota z bazaru se není třeba bát, SsangYong Korando postavili festovně

22. dubna 2024

Premium Když se řekne SsangYong Korando, mnoho lidí sice ví, že je to nějaké auto, ale vlastně ani nevědí,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pražský vynález: dodávky ohlídá umělá inteligence, odpočítá jim parkování

27. dubna 2024

Časomíry, umělá inteligence, která umí číst poznávací značky a kamery. Radnice Prahy 1 dokončila...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

28. dubna 2024

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40...

Čína udává v autoprůmyslu směr, pekingskému salonu vládnou elektromobily

27. dubna 2024

Elektromobily a digitální konektivita jsou hlavním tématem největšího čínského autosalonu, který...

Pražský vynález: dodávky ohlídá umělá inteligence, odpočítá jim parkování

27. dubna 2024

Časomíry, umělá inteligence, která umí číst poznávací značky a kamery. Radnice Prahy 1 dokončila...

Europoslanci schválili lepší vymáhání pokut za dopravní přestupky v zahraničí

26. dubna 2024

V Evropské unii by měla fungovat lepší spolupráce mezi členskými státy při vymáhání pokut pro...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...