Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

6 nezapomenutelných příběhů letošní olympiády. Od pletení ke hvězdám

Ilustrační foto: Depositphotos

Letní olympijské hry v Tokiu už jsou minulostí. Spousta momentů se ale do historie zapsala nesmazatelně. A zdaleka nejde jen o příběhy sportovních vítězství a proher. Připomeneme vám ty, které se nám vryly do srdcí nejvíc.

Sláva oběma vítězům

Fotky téhle dvojité radosti doslova obletěly svět. Skokani do výšky Mutas Issa Baršim a Gianmarco Tamberi se probojovali závodem až k výšce 239 centimetrů. V ní oba natřikrát selhali, a tak mělo následovat rozeskakování, které by rozhodlo o vítězi. Tedy v případě, že by se Baršim nezeptal rozhodčího, zda si nemůžou zlato rozdělit oba závodníci. Rozhodčí souhlasil a italský i katarský závodník vzápětí propukli v obrovskou, sdílenou radost. K podobnému kroku došlo v olympijské atletice naposledy v roce 1912.

Od plastového víka až ke zlatu

Další příběh je jako z filmu. Italo Ferreira se jako malý učil surfovat na víku od chladicího boxu. Na řádný surf nebyly v chudé rodině peníze. Brazilec si i přesto dokázal techniku osvojit a postupně se probojoval mezi ty nejlepší – svůj první závod vyhrál. A vyhrál i ten olympijský, přestože souhrou nešťastných náhod hrozilo, že se na něj vůbec nepodívá. Ani v Tokiu se mu nevyhnuly komplikace. Když své prkno v úvodu závodu zlomil, sám zůstal nezlomen, a stal se tak prvním mužským olympijským vítězem v surfingu.

Zdraví až na prvním místě

Měla být triumfem amerických gymastek a chtěla přepisovat historické tabulky olympijských her. Místo toho Simon Biles během prvního závodu, víceboje družstev, přenechala své místo kolegyni z reprezentace a později promluvila o duševních problémech a tlaku na svou osobu. Rozpoutala tak důležitou diskuzi o problematice psychického zdraví u sportovců. Také tento moment má v letošní olympiádě své místo.

Skokan s jehlicemi

Záběry na tohoto mladého muže sedícího v hledišti plaveckého areálu vzbudily u diváků pořádný zájem. Mluvíme o britském reprezentantovi ve skocích do vody Tomu Daleyovi, který zaujal nejen sportovní svět tím, že v hledišti pletl. Činnost mu pomohla zaměstnat prsty a vyčistit hlavu. Ikona LGBT komunity tak ukázala, že pletení není ryze ženskou záležitostí a během her upletl svetr s olympijským motivem. Po jeho dokončení vyzval veřejnost k přispění na charitu ve vzpomínce na jeho otce, který zemřel na rakovinu. Kromě pletení a podněcování k dobrým skutkům navíc Daley zvládl získat zlatou a bronzovou olympijskou medaili.

Vítěz i bez zlata

Politika se nevyhýbá ani sportu. Judista Saeid Mollaei dostal svazem před dvěma lety přikázáno nenastoupit k zápasu s izraelským soupeřem. Íránec poté na znamení nesouhlasu své rodiště opustil a začal reprezentovat pod vlajkou Mongolska. Probojoval se až do olympijského finále, kde nestačil na Japonce Takanoriho Nagase. Ten mu přesto po finálovém zápase zdvihl ruku vzhůru jako šampionovi.

Ve dvou se to lépe táhne

Říká se, že sdílená radost je dvojnásobná radost. Své by o tom mohly vyprávět i české tenisové hráčky ve čtyřhře, které společně vybojovaly zlatou olympijskou medaili. Lepší snad už může být jen to, když ještě na začátku stojíte proti sobě, ale díky skvělým výkonům nakonec stanete na stupních vítězů vedle svého kolegy a leckdy i kamaráda. To se povedlo hned dvěma českým dvojicím – střelcům trapu Davidu Kosteleckému a Jiřímu Liptákovi a oštěpařům Vítězslavu Veselému a Jakubu Vadlejchovi.

Zdroj: Seznam zprávy

Související články

Zaručeně zlepší den

U Kostariky byl objeven nový hlubinný červ

V Česku za posledních pět let přibylo více než 4 miliony stromů

Jak mozky zvládají mluvení a dýchání zároveň?

Brněnští vědci chtějí bojovat proti plevelům pomocí umělé inteligence

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Naučte se ovládat své sny. Užijte si třeba románek s celebritou

Inspirace z knihovny: Naučte se ovládat své sny. Užijte si třeba románek s celebritou

Platí, že ve snech je možné cokoliv. Proč je tedy nezačít kontrolovat? Díky osvojení této…