Ostravar Aréna projde rekonstrukcí. Začne po MS, vyjde až na 2 miliardy

Foto: hc-vitkovice.cz

15. srpna 2021, 16:01

Adam Bagar

Ostravar Arénu, která je domovským stánkem hokejistů extraligových Vítkovic, čeká za tři roky kompletní rekonstrukce. Informoval o tom Moravskoslezský Deník.

Multifunkční aréna z roku 1986 byla v minulosti už několikrát rekonstruována, ale tak velkou změnou, jaká se chystá, ještě ve své pětatřicetileté historii neprošla. Podle správců haly i ostravské radnice už není zcela vyhovující dnešním potřebám, navíc jsou s ní už nějaký čas spojeny nemalé problémy.

Do haly zatéká či fouká

„Na řadě míst do ní přes spoustu rovných střech, pod nimiž jsou kanceláře, zatéká. Problémy jsou i s obvodovým pláštěm, kde prší do rozjíždějících se lamel a tepelná izolace v šikminách sjíždí dolů,“ řekl Deníku Libor Folwarczny, předseda představenstva společnosti Vítkovice Aréna, která halu spravuje.

A vzápětí vyjmenoval další nedostatky. „Se vzduchotechnikou vedenou pod halou zbytečně oklikou jsou také problémy. V hale máme místa, kudy vítr fouká dovnitř,“ dodal Folwarczny s tím, že jen nová vzduchotechnika by vyšla na 130 milionů korun. I proto se Ostrava rozhodla pro celkovou rekonstrukci.

Foto: Alena Zapletalová

Ta odhadem vyjde na jeden a půl až dvě miliardy korun. „I kdybychom problémy řešili separátně, vzniklo by z haly staveniště a finálně bychom do ní stejně dali peníze, jaké dáme do generální rekonstrukce, ovšem bez možnosti dispozičních změn či větších úprav,“ uvedl. Stavět se začne po MS 2024.

„Alespoň tak budeme mít dostatek času na pečlivou projekční přípravu. Kapacitu haly není potřeba zvyšovat, spíše ji uživatelsky zpříjemníme, tribuny zkosíme a přiblížíme k ledu, aby měli diváci větší komfort,“ přiblížila Deníku Andrea Hoffmannová, náměstkyně primátora pro školství a sport v Ostravě.

Ve hře jsou tři varianty, ze kterých by mělo vedení města vybrat ještě letos tu nejvhodnější. Každopádně zvětšit by se mělo zázemí pro sportovce i diváky. „Hala má málo přístupových chodeb, takže se z ní odchází pomalu, nedostatečný je i počet bufetů a sociálních zařízení,“ doplnila Hoffmannová.

Ostrava tímto krokem udrží šanci na pořádání dalších seniorských šampionátů. Po letech 2004 a 2015 jej bude společně s Prahou hostit i v roce 2024, ale to hlavně proto, že nová moderní hala v Brně ještě nebude pro domácí MS připravena. V dalších letech by už na jihu Moravy měli navrch.

Německá skupinka v Ostravar aréně

Německá skupinka v Ostravar aréně | Foto: Roman Kučera

„Užijte si hokejové MS s Tipsportem! Stačí jen začít, získat 500 Kč zdarma a hrát soutěže o ceny za 33 milionů!“

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz